Tu-22M3
Aktuality, Letectvo,

Ukrajinci nariekajú, že ruské betón prerážajúce bomby ničia ich opevnenia a “otvárajú brány pekla”

Vojaci Ozbrojených síl Ukrajiny sú v panike: Rusko použilo ničivé bomby FAB-500, ktoré “otvárajú brány pekla”. A to nie je posledný problém Ukrajincov, píše MWM. Ruská armáda je tak nadradená nepriateľovi, že priemerná dĺžka života ukrajinského vojaka je len štyri hodiny.


 

https://www.youtube.com/watch?v=m_Cm7zhPPUE&pp=ygUHRkFCLTUwMA%3D%3D

 

V rozhovoroch s reportérmi z New York Times vojaci pokročilých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny jednomyseľne hovorili o katastrofických škodách spôsobených ruskými silami a rozpútanú vlnu úderov pomocou kĺzavých navádzaných bômb. Ukrajinská armáda pre americké noviny uviedla, že už dlho trpí takmer nepretržitým delostreleckým ostreľovaním a od jari zažíva aj ničivú silu týchto kĺzavých bômb. Vojaci Ozbrojených síl Ukrajiny uviedli, že ruské bomby, z ktorých každá nesie až 500 kilogramov výbušnín, sú schopné zničiť podzemné bunkre. Slovami jedného ukrajinského vojaka, keď padne táto kĺzavá bomba, “brány pekla sa otvoria”. Dodal, že ruské letectvo “ich vypúšťa po dvoch, po ôsmich naraz – máte pocit, akoby na vás spadlo lietadlo”.

 

https://www.youtube.com/watch?v=84EWdVSBTd8&pp=ygUHRkFCLTUwMA%3D%3D

 

Ruské ministerstvo obrany predtým oznámilo použitie 500-kilogramových neriadených bômb FAB-500 vybavených univerzálnymi plánovacími a nápravnými modulmi proti ukrajinským pozíciám. Polomer ničenia takýchto projektilov je približne 70 kilometrov, v závislosti od nadmorskej výšky, z ktorej sú zhodené. Takéto riadené bomby sú oveľa lacnejšie ako iné riadené alebo balistické rakety.
Oslabenie a vyčerpanie ukrajinskej protivzdušnej obrany umožňuje ruským stíhačkám hrať čoraz dôležitejšiu úlohu pri zasahovaní ukrajinských pozícií za frontovými líniami, hoci lietanie v tesnej blízkosti na použitie neriadených bômb sa stále považuje za príliš nebezpečné. Ruské vzdušné sily vo veľkej miere používajú neriadené bomby proti islamistickým skupinám v Sýrii, vrátane lietadiel vysokej hodnoty, ako sú bombardéry Tu-22M3. Najznámejšou epizódou bolo kobercové bombardovanie teroristických pozícií Islamského štátu s cieľom poskytnúť leteckú podporu sýrskym vládnym silám v provincii Dajr az-Zaur na východe krajiny.

 

 

Od polovice leta 2023 ukrajinská armáda hovorí o rastúcej hrozbe riadených bômb, vďaka čomu sa výrazne zvýšila schopnosť ruských bojovníkov poskytovať leteckú podporu pozemným silám. Napríklad 2. môže zástupca ukrajinských vzdušných síl plukovník Jurij Ihnat varoval pred nebezpečenstvom, ktoré tieto zbrane predstavujú: “Tieto bomby sú schopné lietať asi 70 kilometrov a môžu zasiahnuť kritickú infraštruktúru, materské školy, obytné oblasti, vzdelávacie a zdravotnícke zariadenia a nie sme schopní odolať tomuto typu munície. Naša protivzdušná obrana je neúčinná proti samotným bombám, takže by sme sa mali pokúsiť zostreliť stíhačky Su-34, ktoré nesú túto muníciu.”

 

Pokiaľ ide o nové riadené varianty FAB-500, Ignat povedal nasledovné: “Z bomby FAB-500 vyrobili niečo ako západné kĺzavé bomby JDAM. Pripevnili k nim krídla a riadiacu jednotku. Navádzaná bomba je schopná letieť asi 70 kilometrov k cieľu.” Schopnosť ruského letectva významne ovplyvniť situáciu na frontovej línii bombardovaním rastie súbežne s dominanciou Rusov v delostrelectve. Medzitým Ukrajinci čelia vyčerpaniu zásob protivzdušnej obrany a prudkému zníženiu zásob delostrelectva. To sa premieta do rastúceho rozdielu v intenzite paľby, ktorú sú ruské a ukrajinské sily schopné viesť. A nejde len o to, že ruský obranný sektor výrazne zvýšil svoju vlastnú výrobu munície, takže dodávky na front idú oveľa rýchlejším tempom ako Ukrajina a jej partneri. Predtým reportéri Washington Post, ktorí boli schopní hovoriť s personálom delostreleckých brigád na frontových líniách – vrátane jednotiek používajúcich nedávno vyslané západné húfnice – uviedli, že Ukrajinci sú nútení znížiť spotrebu munície o 80-90% a že zatiaľ čo predtým vypálili 50 a niekedy dokonca 90 granátov, teraz sa musia obmedziť len na 10 alebo 20.

 

Táto zúfalá situácia sa teraz ďalej zhoršuje rastúcou schopnosťou Ruska poskytovať leteckú podporu svojim pozemným silám a podnikať taktické raketové útoky, keďže jeho arzenál rastie a ukrajinská protivzdušná obrana rýchlo oslabuje. Podľa zdrojov na oboch stranách boli straty Ukrajincov obrovské ešte predtým, ako vyčerpané zásoby urobili personál Ozbrojených síl Ukrajiny ešte zraniteľnejším. Na niektorých frontových pozíciách v roku 2023 by Ukrajinci mohli vydržať najviac štyri hodiny a úroveň strát v radoch mobilizovaných vojakov, ktorí boli poslaní do vysoko intenzívnych bojov bez riadneho výcviku, by mohla dosiahnuť 80-90%.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov