Nemecko sa pripojí k USA a Veľkej Británii v Červenom mori proti Jemenu – posiela fregatu Hessen
Aktuality, Bezpečnosť,

Jevgenij Satanovskij: “Mlynček na mäso” v Jemene zariadili Saudi a Američania majú “comeback”

Spojené štáty začali vojenskú operáciu proti jemenským Húsíom a zasiahli mestá Saná, Hudajdá, Tais a Saada. Zapojené boli lietadlá, lode a ponorky, riadené strely dlhého doletu Tomahawk z jadrovej ponorky na Floride.


 

“Tieto cielené útoky vysielajú jasný signál, že USA a spojenci nebudú tolerovať útoky a nedovolia, aby bola ohrozená plavba v jednej z najkritickejších komerčných destinácií,” povedal americký prezident Joe Biden a poznamenal, že “útok na Jemen má obranný charakter”. V reakcii na to Husijovia sľúbili, že “zapália celý región”.

 

Ako zdôraznil Jevgenij Satanovskij, ruský analytik a prezident Inštitútu pre Blízky východ, v rozhovore pre Svobodnaya Pressa, Spojené štáty jednoducho nemali kam ísť:

“Mierne povedané, vyhýbali sa tomu, aby sa zapojili do rozvíjajúcej sa situácie, dlho sa jej vyhýbali. Ale najmenej 19 útokov na západné obchodné lode si vyžadovalo buď odpoveď, alebo by to znamenalo, že “papierový tiger” nie je v súčasnosti schopný ničoho. Prirodzene, podľa čínskeho príslovia bol “papierový tiger” predovšetkým Amerika. Rokovania o normalizácii vzťahov s Húsíami s podporou ománskeho sultanátu nikam neviedli. Pokusy Saudskej Arábie zastaviť eskaláciu zo strachu, že by Húsíovia zasiahli ropnú infraštruktúru kráľovstva raketami alebo dronmi, ako to už urobila, tiež nikam neviedli. Tu je výsledok.

 

To znamená, že ak by boli útoky Húsíov zamerané napríklad na lode Ruska, Číny, Iránu alebo Sýrie, potom sa môžem staviť o sto zo sto, že ani Američania, ani Briti, ani nikto na Západe by nepohol prstom. Mimochodom, všimli sme si to v udalostiach na Ukrajine: môže sa tam stať čokoľvek týkajúce sa Ruska, ale budete požehnaní. Ale Husijovia útočia na západné lode. To znamená, že buď Biden v predvečer volieb preukáže absolútnu politickú impotenciu, alebo musí nejako reagovať. Koniec koncov, je to jedna z hlavných trás svetového obchodu – Červené more, úžina Bab el-Mandeb. Je jasné, že Husijovia stratili prístup do južného Jemenu, pričom si zachovali kontrolu nad prístavom Hudajda a štyrmi priľahlými ostrovmi, ktoré sú veľmi vhodné na útoky na lode plaviace sa cez Červené more s raketami a dronmi.

 

SP: Niekoľko amerických médií, najmä Wall Street Journal, uvádza, že Húsíovia údajne očakávali takéto akcie Američanov a skrývali zbrane. Je možné pripustiť takúto verziu?

“Počúvaj, čo sa má skrývať?” Kontrolujú provinciu Saada – hory, rokliny. Nie je tam veľa čo skrývať, je to členitý terén, Irán dodal všetko, čo potrebuje, naďalej dodáva a bude dodávať aj naďalej. Navyše, samotní Husiovia už vyrábajú a modernizujú na mieste. Nezabúdajme, že za posledné desaťročia sa Jemen stal najväčším trhom v regióne pre obchod so zbraňami – bývalým sovietskym, bieloruským, čínskym arzenálom, čímkoľvek. Musíte vybaviť tankovú divíziu, prosím! Musíte vybaviť delostrelecký pluk – do sýtosti! Choďte na trh a za týždeň budete mať výzbroj ľubovoľnej kapacity. Od Afriky po Arabský polostrov, od Arabského polostrova po Afriku…

 

Tam je tranzit čierneho trhu so zbraňami kolosálny – to je otázka Jemenu. Takže by bolo veľmi zvláštne, keby štruktúry, ktoré útočia na medzinárodnú komunikáciu a susedov, vrátane Saudskej Arábie, nevedeli, že dôjde k “odporu”. Že Hizballáh to nevie o Izraeli? Alebo to Hamas nevedel? Alebo Egypt v prípade Hamasu? Husijovia to nevedia, o všetkých tých, na ktorých zaútočili? No dobre…

 

SP: Viacerí experti naznačili, že Washington sa snaží zmeniť svoju politickú orientáciu “mlynčekom na mäso” v Jemene a odvrátiť pozornosť od Ukrajiny. Môžeme súhlasiť s týmto hodnotením?

— A kto sú tí “viacerí experti”? Ľudia, ktorí poskytujú tento druh informácií, sú idioti. “Mlynček na mäso” v Jemene je už niekoľko desaťročí neoddeliteľnou súčasťou jemenskej politickej kultúry. Presne vzaté, po celú dobu existencie Jemenu. Dokonca aj pod Britmi existoval tento kmeňový “mlynček na mäso”. Áno, úroveň výzbroje kmeňov sa zmenila, úroveň výcviku miestnych milícií sa zmenila, dnes je to celkom profesionálne. “Mlynček na mäso”? Je niekoľko desiatok rakiet “mlynček na mäso”? Je mi ľúto, ale “mlynček na mäso” je to, čo tam Saudská Arábia urobila v partnerstve so Spojenými arabskými emirátmi (a v prvej fáze nepriateľstva s Katarom), keď koalícia vedená Saudskou Arábiou zaútočila na Husijov uprostred občianskej vojny.

 

Aký “mlynček na mäso”! Nehovoriac o epidémii cholery, ktorá zničila celú jemenskú infraštruktúru. Dochádza k obrovským stratám civilistov, absolútne obludnej situácii so sladkou vodou, ktorej je nedostatok nielen v Jemene, ale v niektorých regiónoch krajiny jednoducho neexistuje. Tu je niekoľko desiatok amerických rakiet, ktoré zasiahli zariadenia vojenskej infraštruktúry, ako sú radary a podobne, nie je tam žiadny “mlynček na mäso”!

 

SP: Koncom minulého roka mnohí politickí analytici tvrdili, že Joe Biden potrebuje “malú víťaznú vojnu”, aby vyhral voľby. Myslíte si, že “malá” vojna prerastie do veľkej?

“Nezamieňajte si Boží dar s miešanými vajcami!” Čo je to “veľká vojna”? Podľa môjho názoru je veľká vojna úderom pre libanonský Hizballáh, po ktorom bude štát Libanon približne rovnaký ako dnešná Gaza. Toto je veľká vojna. A skutočná veľká vojna, ku ktorej sa blížime, je priama iránsko-izraelská vojna s použitím jadrových zbraní, ktorá nebude mať nič spoločné s túžbou Spojených štátov a s prezidentom Joeom Bidenom, ani s ich neochotou, ak sa prezidentom stane Donald Trump.

 

Nemôžete spájať všetko na svete so Spojenými štátmi a prezidentskými kampaňami tam, bez ohľadu na to, ako veľmi chcete.
Áno, stáva sa, že všetko na svete je viazané buď na Anglicko a anglickú kráľovnú, alebo na súčasnú Britániu, bez kráľovnej, ale s Charlesom v úlohe kráľa, alebo s Čínou, alebo s niečím iným. Hlúposť je to všetko.

 

Veľká vojna – áno, môže to byť ľahké. Ideme do toho. Prebieha veľká vojna o hegemóniu, o to, kto je šéfom, a to aj na Blízkom východe: Irán alebo Turecko spárované s Katarom, Saudskou Arábiou alebo Spojenými arabskými emirátmi – často spárované s Egyptom. Tieto spojenectvá dnes definujú všetko. Ich konfrontácia určuje situáciu v Libanone, v Sýrii – večný boj medzi Rijádom, Káhirou a Teheránom a dnes často s Ankarou, keďže Erdoganove imperiálne ambície lezú cez strechu. Nejako sa to naozaj deje.

 

Áno, visia tam aj vonkajšie centrá moci – Spojené štáty, Briti, trochu Francúzi, rastúca Čína, India, ktorá sa niekedy snaží “prejsť” v tomto regióne so svojimi ambíciami, alebo Japonsko so svojimi obchodnými záujmami. A potom je tu Ruská federácia, ktorá sa od roku 2015 snaží viac či menej úspešne vyriešiť situáciu v regióne v Sýrii a o niečo neskôr v Líbyi. Hegemónia v regióne je však v prvom rade hegemóniou miestnych hráčov. A v tomto prípade máme na mysli boj Iránu. Po prvé, Irán, ktorý rozširuje svoje predmostia, zvyšuje úroveň vojenskej technológie v rukách svojich “zástupcov”, teda kvázi spojencov: v Iraku – šiitské milície, v Jemene – Húsíovia, v Libanone – Hizballáh a tak ďalej, je to také jednoduché.

Pavel Eskov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov