.
Aktuality, Bezpečnosť,

Video: Prispejte Ukrajine na vojnu s hercom Ondřejom Vetchým

“Skupina českých modelárov a vojnových veteránov, ktorí doteraz vyrábali a používali drony FPV len pre svoje potešenie z lietania, prišla s projektom výroby najmenej desaťtisíc dronov Nemesis FPV. A ak sa podarí zabezpečiť dostatok zdrojov, vyššiu sumu, ktorú bude môcť Ukrajina použiť v rôznych úlohách pre svojich obrancov.” – uvádza skupina D, Z.S na svojej stránke.


 

 

“Ide o technicky vyspelé drony, ktoré vďaka kamere vysielajú svojmu operátorovi všetko, čo “vidia”, v reálnom čase. Ich dizajn je prispôsobený špecifickému použitiu ukrajinskej obrany a bude sa naďalej prispôsobovať ich potrebám. Napriek tomu je kúpna cena v porovnaní s konvenčnou vojenskou technikou veľmi výhodná vďaka jej všestrannému použitiu a vysokej účinnosti. Hoci nasadeniu rôznych komerčných dronov spočiatku dominovala obrana Ukrajiny, Rusko čoskoro pochopilo ich dôležitosť a zaviedlo ich masovú výrobu ako súčasť mobilizácie svojho priemyslu pre potreby vojny. Už ich nevyrábajú len priemyselné podniky, ale aj študenti technických škôl alebo väzni. Dnes sa Rusku podarilo niekoľkokrát prevýšiť ukrajinskú stranu v počte dodaných dronov FPV a táto skutočnosť je na bojisku čoraz viditeľnejšia. Ak chceme skutočne účinne pomôcť ukrajinskej obrane, najlepšou voľbou sú na mieru šité a technicky sofistikované drony Nemesis. Poskytneme tiež školenie obsluhy a technickú podporu pri dodávke. Nielen pre túto úlohu, t.j. zabezpečenie financovania, výrobu dronov Nemesis, ale aj ich priamu distribúciu ukrajinským jednotkám (vrátane ich výcviku), vzniklo registrované združenie. Vzhľadom na československé vojnové dejiny nesie symbolický názov skupina D.” uvádza skupina D, Z.S na svojej stránke.

 

“Názov združenia odkazuje na Špeciálnu skupinu D, ktorá bola založená v roku 1941 Ministerstvom národnej obrany československej exilovej vlády v Londýne a jej spravodajskí dôstojníci vyberali a cvičili československých výsadkárov na pristátie na územiach okupovaných nacistickým Nemeckom. Prezídium, ktoré dohliada na činnosť združenia, tvoria zástupcovia Armády Českej republiky, neziskového sektora z organizácie Post Bellum a odborná verejnosť. Združenie koná pod záštitou náčelníka Generálneho štábu Armády Českej republiky generálporučíka Karla Řehku a náčelníka Vojenskej kancelárie prezidenta republiky generálmajora Radka Hasalu a pod patronátom náčelníka vojenskej kancelárie prezidenta republiky.” uvádza skupina D, Z.S na svojej stránke.

 

Náčelník generálneho štábu Českej republiky navrhol “zastrašiť” Rusko (armadnymagazin.sk)

 

Zakladatelia a kľúčoví ľudia:

ONDŘEJ VETCHÝ
herec a vysokoškolský pedagóg, zakladateľ a predseda združenia

Milan Mikulecký
MILAN MIKULECKÝ
bezpečnostný analytik, zakladateľ združenia

Mikuláš Kroupa MIKULÁŠ KROUPA
Riaditeľ Post Bellum o.p.s., vedúci projektu Pamäť národa

Martin Kroupa MARTIN KROUPA
Predseda predstavenstva spoločnosti Post Bellum

Vyšší práporčík Vladislav Bat’ka
nprap. VLADISLAV BAT’KA ACR

Kapitán Martin Vlk
kapitán MARTIN VLK, ACR

Kapitán Otakar Foltýn
col. OTAKAR FOLTÝN, Armáda Českej republiky, Vojenská kancelária prezidenta Českej republiky

Ján Veverka
JÁN VEVERKA, investor, zakladateľ a tajomník združenia

Generál Karel Řehka
gen. KAREL ŘEHKA, Čestný predseda asociácie

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov