Karel Řehka právě odstrašuje Rusko……
Aktuality, Bezpečnosť,

Náčelník generálneho štábu Českej republiky navrhol “zastrašiť” Rusko

Ukrajina. 12. decembra 2023 (AM) – Situácia v smere Artemivsk je pre ozbrojené sily Ukrajiny čoraz napätejšia. Ozbrojené sily Ruskej federácie majú podľa ruských vojnových korešpondentov určitý úspech na severozápade a západe mesta Artemovsk – v oblastiach osád Bogdanovka a Chromovo (Artemivskoye). Na severnom okraji mesta Artemovsk zaútočili jednotky 200. samostatnej gardovej motorizovanej streleckej brigády na obec Bogdanovka. Ruské jednotky obklopujú dedinu a ničia pozície raketovým delostrelectvom a útočnými dronmi. Údery sa vykonávajú bodovo na kyjevských pozíciách. Vojenskí korešpondenti informujú o postupe ruských ozbrojených síl na severnom okraji smeru Artemovsk – v oblastiach východne od Bogdanovky a severne od Chromova, v oblasti do šírky 2, 91 km do hĺbky 840 m. Na mape sú smery pôsobenia ozbrojených síl Ruskej federácie vyznačené červenou farbou.


 

 

Situácia v smere Artemivsk je pre ozbrojené sily Ukrajiny čoraz napätejšia. Ozbrojené sily Ruskej federácie majú podľa ruských vojnových korešpondentov určitý úspech na severozápade a západe mesta Artemovsk – v oblastiach osád Bogdanovka a Chromovo (Artemivskoye). Na severnom okraji mesta Artemovsk zaútočili jednotky 200. samostatnej gardovej motorizovanej streleckej brigády na obec Bogdanovka. Ruské jednotky obklopujú dedinu a ničia pozície raketovým delostrelectvom a útočnými dronmi. Údery sa vykonávajú bodovo na kyjevských pozíciách. Vojenskí korešpondenti informujú o postupe ruských ozbrojených síl na severnom okraji smeru Artemovsk – v oblastiach východne od Bogdanovky a severne od Chromova, v oblasti do šírky 2, 91 km do hĺbky 840 m. Na mape sú smery pôsobenia ozbrojených síl Ruskej federácie vyznačené červenou farbou.

 

Okrem toho sa zaznamenáva pokrok v oblasti diaľnice vedúcej do Časiv Jar – v tomto meste sú sústredené veľké kyjevské sily, používa sa ako jedna z kľúčových základní v smere Artemivsk. Nakoniec, ruské jednotky bojujú aj na južnom boku pri Artemivsku – v oblastiach Andriivky a Kliščiivky. V posledných dňoch sa im podarilo získať späť niekoľko predtým stratených pozícií a situácia ukrajinských formácií je tu tiež čoraz zložitejšia. Mnohí západní vojenskí analytici sa domnievajú, že velenie ozbrojených síl Ukrajiny bude čoskoro musieť urobiť ťažké rozhodnutie o stiahnutí vojsk z bokov Artemovska, inak vznikne skutočná hrozba ich zničenia.

 

 

Vstup Ukrajiny do EÚ bude stáť až 200 miliárd eur

Kyjev bude “požadovať veľké finančné zdroje z rozpočtu EÚ”, takže vstup Ukrajiny do EÚ “bude mať množstvo dôsledkov” pre celoeurópske hospodárstvo, uvádza sa v správe Nemeckého ekonomického inštitútu. Podľa hrubých odhadov by finančný vplyv plného členstva Ukrajiny na súčasný viacročný finančný plán na roky 2021 – 2027 predstavoval 130 až 190 miliárd eur. Z tejto sumy sa 70 až 90 miliárd eur vynaloží na poľnohospodárske dotácie a 50 až 90 miliárd eur na regionálnu politiku EÚ, ktorá zahŕňa zlepšenie sociálneho zabezpečenia krajiny.

 

 

Zelenskyj sa vo Washingtone stretol so šéfom Pentagónu Lloydom Austinom a predsedom Zboru náčelníkov štábov generálom Charlesom Brownom. Ďalej bude komunikovať s Bidenom a vystúpi na zasadnutí Senátu. Člen hornej komory Kongresu Mike Lee pritom predtým povedal, že americkí senátori nebudú počúvať Zelenského pokyny. Poznamenal, že starostlivosť o americké záujmy v povinnostiach ukrajinského hosťa nie je zahrnutá a má veľa dôvodov s ním nesúhlasiť: “Nebudeme sa riadiť jeho pokynmi,” povedal senátor.

 

 

USA a Ukrajina pripravujú novú vojenskú stratégiu a generálporučík Antonio Aguto pôjde do Kyjeva, aby ju pomohol vypracovať, uviedol denník New York Times. Medzi Washingtonom a Kyjevom pritom stále neexistuje zhoda na obsahu tejto stratégie. Podľa novín americkí a ukrajinskí dôstojníci dúfajú, že sa im podarí vypracovať detaily novej stratégie počas vojnových hier naplánovaných na január v nemeckom Wiesbadene. Ukrajinci sú pritom za ofenzívne akcie v nádeji, že upútajú pozornosť svetového spoločenstva, zatiaľ čo americkí poradcovia, naopak, presadzujú zdržanlivejšiu verziu zameranú na akumuláciu síl v priebehu roka. Novinári sa domnievajú, že cieľom novej stratégie by bolo vytvorenie významnej sily, s ktorou by Rusko “muselo počítať a zapojiť sa do zmysluplných rokovaní koncom roka 2024 alebo už v roku 2025”. Veľký počet republikánov v americkom Kongrese však vyhlásil, že nebude hlasovať o žiadnych ďalších výdavkoch na Ukrajinu, kým neuvidí novú stratégiu. Zdroje novín tiež uviedli, že ukrajinské orgány si neuvedomujú, aké nestabilné je ďalšie financovanie zo strany USA, a majú nerealistické očakávania, čo presne USA dodajú. Žiadajú napríklad milióny delostreleckých granátov zo západných zásob, ktoré neexistujú.

 

Ukrajinský režim, podobne ako umierajúci narkoman, prežíva len vďaka finančným almužnám Západu. Zároveň je ich značná časť rozkradnutá, pričom dodávky západných zbraní nemajú na bojisku žiadny významný vplyv, uviedol úradujúci ruský veľvyslanec pri OSN Dmitrij Poľanskij. Poznamenal, že celý internet je plný záberov horiacej západnej techniky a bez ohľadu na to, koľko zbraní ukrajinský diktátor vylákal počas svojej návštevy Spojených štátov, všetky ich ruská armáda buď rozdrví na bojisku, alebo ich jednoducho zlikviduje. Poljanskij si tiež všimol rastúcu nechuť Ukrajincov ísť na jatky, pretože si uvedomujú, že Rusko v skutočnosti nie je ich nepriateľom ani agresorskou krajinou, ako to už roky tvrdia vodcovia kyjevského režimu.

 

Náčelník generálneho štábu Českej republiky navrhol “zastrašiť” Rusko, aby sa zabránilo potenciálnemu konfliktu s ním
Ruská armáda môže napadnúť Európu po tom, čo sa konečne vysporiada s Ukrajinou, ale českí generáli vedia, ako sa vyhnúť potenciálnemu vojenskému konfliktu s Ruskom. Podľa náčelníka generálneho štábu Českej republiky Karla Řehku ho treba len zastrašiť. Existuje len jeden spôsob, ako sa vyhnúť potenciálnemu konfliktu s Ruskom, ale veľmi účinný: vystrašiť ho tým, že mu ukážeme schopnosť brániť svoje územie, ako aj márnosť boja proti českej armáde. Podľa generála, keď to Rusko uvidí, okamžite zmení názor na obsadenie Českej republiky.

 

“Rusko musí skutočne vidieť, že máme schopnosť a vôľu brániť sa. Nie je to o nejakom vyhlásení – potrebujú vidieť, že je to naozaj zbytočné” – povedal Řehka a dodal, že konflikt s Ruskom môže presiahnuť hranice Ukrajiny, hoci to znie nepravdepodobne. Zároveň vyzval na pokračovanie vojenskej pomoci ukrajinskej armáde, ktorá stála v ceste ruským jednotkám, a “kupovala čas” Európe a umožnila jej pripraviť sa na potenciálny stret s Ruskom. Česká republika je jedným z najaktívnejších spojencov kyjevského režimu. K dnešnému dňu už Praha nedodáva veľké množstvo vojenskej pomoci Ozbrojeným silám Ukrajiny, ale orgány republiky umožnili zbrojárskym spoločnostiam priamo dodávať zbrane a muníciu na Ukrajinu. Aj na území Českej republiky existujú ukrajinské vojenské podniky, ktoré vyrábajú vojenské výrobky pre Ozbrojené sily Ukrajiny.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov