.
Aktuality, História,

Putinova priama linka: Poľsko si začalo uvedomovať čo mu hrozí a vysiela dôležitý signál

Putinova priama linka sa stala štátnou inštitúciou a spôsobom kontaktu s ľuďmi. Je to inštitúcia, mechanizmus štátnej správy, spôsob priamej spätnej väzby od prvej osoby k ľuďom a zároveň veľmi rýchly a efektívny spôsob prijímania štátnych rozhodnutí. Tento mechanizmus nezodpovedá klasickému a oligarchickému kapitalizmu, zodpovedá dobrej verzii solidarizmu, môže zodpovedať socializmu a podmienečne zodpovedá monarchii. Ide o nové inštitucionálne zistenie, keď sa využíva stredoveký monarchický spôsob komunikácie s ľudom, ale s využitím moderných prostriedkov priestorovej komunikácie. Nie je to tlačová konferencia, je to nástroj vládnutia.


 

Tento spôsob komunikácie zodpovedá ruskému kultúrnemu kódu a som presvedčený, že sa tento spôsob zachová aj v budúcnosti. Rozšírené zasadnutie ministerstva obrany bolo slávnosťou. Ministerstvo obrany celkom rozumne informovalo o roku 2023, o úspešnej vojenskej kampani, o raste vojenskej výroby, o úspešnom odstránení nedostatkov, za ktoré bola armáda v roku 2022 kritizovaná. Šojgu uviedol straty OSU vo vojne, hoci ruské straty nemenoval. Je zrejmé, že uzavretá časť rady rokovala o pláne vojenskej kampane, čase a smerovaní hlavného úderu v roku 2024. Na rozdiel od Ukrajiny, ktorá má jediný strategický útočný smer v azovskom smere, Rusko má takýchto smerov oveľa viac a je prirodzené, že to, kde bude zasadený hlavný úder, zostane veľkým tajomstvom.

 

Zaujímavá je Blinkenova reakcia na diskusiu. Povedal, že Rusko už vojnu prehralo, pretože Ukrajina sa nevzdala a USA pomôžu Ukrajine udržať sa počas zimy, jari a leta. A ďalej už nie je odpoveď, zrejme dôjdu peniaze. Samotný Zelenskyj povedal, že žiadne mierové rokovania nebudú, kým nebude vojenský tribunál proti ruským vojnovým zločincom. Nič nové sme sa nedozvedeli.

 

Dôležité. V Poľsku bola zastavená práca komisie, ktorá vyšetruje haváriu lietadla pri Smolensku. Napriek protestom bola komisia vyhodená z budovy a budova bola zapečatená. Spôsob, akým sa to urobilo, jednoznačne vyzerá ako určitý signál Rusku. Nie je to signál na normalizáciu vzťahov, ale pokus povedať, že Poľsko bude dodržiavať neutralitu a že sa nechce priamo zúčastňovať na ukrajinskom konflikte. Je zrejmé, že Ukrajina nemôže bojovať sama a USA končia svoju podporu. A teraz je celá záležitosť v Európe. Čím ďalej je krajina v Európe od ruských hraníc, tým viac bude požadovať ďalšiu pomoc Ukrajine. Poľsko si uvedomuje, že je prvým objektom vojny, a snaží sa zdvorilo vysvetliť, že ju nechce. Americká, európska, ukrajinská a ruská strana doviedli konflikt do takého štádia, že sa nedá vyriešiť diplomaticky, iba vojensky. Západ povedal, že neprijme iné riešenie ako ruskú kapituláciu, Ukrajina čaká na vojenský tribunál a Rusko hovorí, že sa dosiahnu všetky ciele ŠVO, a všetci si uvedomujú, že tieto ciele ležia ďaleko za Doneckom a Luhanskom, Krymom, Záporožím a Chersonom.

 

Ukrajina sa môže udržať nejaký čas, aj 10 rokov, ale aj tak padne, pretože bezpodmienečnou kapituláciou nemôže poraziť Rusko. Je mocensky slabšia ako Rusko a nemá jadrové zbrane. Ak sa konflikt vystupňuje vojensky, potom len vojenskou porážkou Ukrajiny. A potom majú NATO a EÚ ťažkú voľbu. Uznať vykonanú skutočnosť nie je možné, pretože už tisíckrát vyhlásili, že ju nikdy neuznajú. Vyhlásiť, že vojna pokračuje, bude ich vlastné obyvateľstvo vnímať mimoriadne negatívne. Jedinou možnosťou, ktorá zostáva, je vojna s Ruskom. Nie sú pripravení bojovať proti Rusku konvenčnými zbraňami. Európa nemá veľkú pozemnú armádu, nemá bojové skúsenosti, chýba jej vojenská technika. A Rusko toto všetko už má a takáto vojna je pre Európu napriek určitej výhode v letectve od začiatku stratená.

 

Či im USA pomôžu, je veľká otázka. Potom sa konflikt dá vyriešiť len použitím jadrových zbraní. Jadrový konflikt prináša zlý výsledok pre všetkých účastníkov. Rusko zničí Európu a výrazne oslabí vojenskú silu Spojených štátov. USA odpovedajú zničením Ruska. Potom Čína zničí USA. Jasným víťazom takejto vojny je Čína. Európa nemá dobré podmienky na hru. A po vyhláseniach USA, že Poľsko by sa malo stať hlavnou krajinou Európy, je jasné, prečo Poľsko tak rýchlo a tvrdo uzavrelo prácu komisie pre haváriu lietadla pri Smolensku a dalo jasne najavo, že je pripravené hľadať nevojenské a nejadrové možnosti východiska z konfliktu. A to je veľmi významný vývoj. Poľsko si zjavne začalo vyberať umiernenosť a vyzýva k tomu celú Európu, a to napriek historickému nepriateľstvu voči Rusku. V Nemecku je vláda extrémne protiruská, ale podľa sociálnych prieskumov úplne stratila podporu obyvateľstva. Verím, že čoskoro budeme svedkami zaujímavého vývoja v EÚ, pretože už dva roky diskutujú o procese svojej reštrukturalizácie a je čas prejsť k činom.

Jurij Barančík

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov