.
Aktuality, Bezpečnosť,

Jemen sa pre USA stáva globálnym problémom Červené more je fakticky uzavreté pre plavbu

Celosvetové toky tovaru sa presmerúvajú okolo Afriky a obchádzajú Bab el-Mandab a Suezský prieplav. To znamená nielen prerušenie dodávok a zvyšovanie cien. Je to výzva pre svetový “poriadok založený na pravidlách” a facka strážcom tohto poriadku – USA a ich západoeurópskym spojencom.


 

 

“Pravidlá” hovoria: voľný obchod, bezpečnosť obchodných ciest musí byť zaručená. Záruky musia byť absolútne, pokiaľ ide o zásobovacie trasy pre západné ekonomiky. Jemenskí húsíovia tým, že začali ostreľovať lode smerujúce cez Červené more do Stredozemného mora, zablokovali jednu zo strategicky dôležitých tepien zásobujúcich západnú Európu. Otázka odteraz teda znie: Je Západ, konkrétne Amerika, schopný zaručiť bezpečnosť v Červenom mori, a tým aj bezpečnosť globálnych obchodných trás vo všeobecnosti? Neprijať túto výzvu znamená utrpieť ponižujúcu porážku.

 

https://twitter.com/i/status/1737817245017940185

 

A tak šéf Pentagónu Lloyd Austin oznámil, že USA spúšťajú mnohonárodnú operáciu Strážca prosperity na ochranu lodnej dopravy v Červenom mori. Jej vyhliadky sú však zmiešané. Pozornosť okamžite upúta zoznam krajín, ktoré sa na operácii zúčastňujú. Okrem USA sú na ňom Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Taliansko, Holandsko, Nórsko, Španielsko, Bahrajn a Seychely. Ide o čisto západnú koalíciu, v ktorej nie sú zastúpené krajiny arabského a islamského sveta (účasť Bahrajnu sa vysvetľuje tým, že na jeho území sídli veliteľstvo amerických síl v regióne; Seychely možno ignorovať). Okrem toho v koalícii nie sú zahrnuté pobrežné krajiny – Saudská Arábia a Egypt, ako aj Izrael, ktoré sú priamo závislé od stabilného fungovania trasy cez Červené more. Chýbajú aj Spojené arabské emiráty: Emiráty už vystúpili zo Spoločných námorných síl (JMF) vytvorených Washingtonom a zjavne sa nemienia spájať s novými námornými projektmi Pentagónu.

 

https://twitter.com/i/status/1735880275354112465

 

To všetko znamená, že Amerika stratila svoju príťažlivosť v očiach svojich nedávnych spoločníkov a partnerov v rôznych “medzinárodných koalíciách”. Už nie je schopná zmobilizovať “polovicu sveta” na ďalšiu “svätú vojnu” proti ďalšiemu “globálnemu zlu”, ako to bolo v Iraku alebo Afganistane. A to možno považovať za strategickú porážku USA a Západu ako celku. Konkrétna – jemenská – situácia však vyzerá ešte komplikovanejšie.

 

Faktom je, že húsíovia zablokovali Červené more a v skutočnosti vyhlásili vojnu Izraelu, aby ho prinútili zastaviť barbarské bombardovanie Gazy. V tomto kontexte akákoľvek akcia proti húsíom nevyzerá ako boj za bezpečnosť plavby, ale ako účasť vo vojne na strane Izraela. A Západ sa ešte musí rozhodnúť, ako sa má za takýchto okolností správať a konať. Tak či onak, koalícia je na mieste a operácia bola oznámená. Čo bude nasledovať?

 

 

Je možné vytvoriť systém hustej protiraketovej a protileteckej obrany, akýsi “dáždnik”, pod ktorého ochranou môžu lode obnoviť svoj pohyb. V prvom rade to však nezaručuje úplnú bezpečnosť a sotva to povzbudí lodné a poisťovacie spoločnosti, aby vrátili objem tranzitu cez Červené more do predchádzajúceho rozsahu.

Po druhé, nie je jasné, ako dlho bude trvať udržanie takéhoto “dáždnika”. Predlžovanie operácie môže viesť k erózii jej účastníkov a k zhodnoteniu celej myšlienky. To je veľmi dôležité, pretože Západ nemá nekonečné zdroje (Ukrajina a Izrael si berú svoj podiel). A tranzit, ak sa obnoví pod krytím koaličných síl, sa môže ukázať ako “zlatý”, ak vezmeme do úvahy aspoň náklady na každé vypustenie/odpálenie námorných systémov protivzdušnej obrany.

Po tretie, a to je najdôležitejšie, dáždnik problém nevyrieši, nedonúti Húsíov, aby prestali odpaľovať svoje drony a rakety. Na dosiahnutie skutočného výsledku je potrebné zničiť ich základne a sklady zbraní, to znamená začať masívne bombardovanie. Takto sa začali invázie do Iraku a Afganistanu. Sú na to USA a ich koaliční spojenci pripravení?

 

Nemôžu si neuvedomiť, že takýto scenár povedie k nevyhnutnej smrti civilistov v krajine, ktorá sa ešte len začína spamätávať z hrôz dlhoročnej vojny a je na pokraji humanitárnej katastrofy. V skutočnosti sa tu môže stať to isté, čo v Gaze, len úlohu IDF bude hrať Strážca prosperity. S cieľom zabrániť takémuto vývoju Húsíovia vyhlásili, že v reakcii na akty agresie voči Jemenu alebo pokusy o opätovné rozpútanie vojnového ohňa na jeho území budú na ropné a energetické zariadenia v Saudskej Arábii a SAE uvalené zdrvujúce údery. O tom, že to nie je bluf, niet pochýb. Za týchto okolností je jasné, že rozhodnúť o rozsiahlej operácii na potlačenie paľby proti základniam húsíov bude pre Američanov pravdepodobne mimoriadne ťažké, ak nie nemožné.

 

A to je ďalšia porážka: ukazuje sa, že všemocný globálny hegemón nie je schopný potrestať zaostalého porušovateľa “poriadku založeného na pravidlách”! Zdá sa, že z tejto situácie existuje východisko. Bude si to však vyžadovať veľké úsilie zo strany Spojených štátov.

 

Po prvé, hovoríme o krokoch voči Iránu. Za súčasných podmienok sú akékoľvek pokusy o vytvorenie systému regionálnej námornej bezpečnosti bez účasti Iránu odsúdené na neúspech. A priamy americko-iránsky dialóg sa bez neho nezaobíde. Američania budú musieť urobiť ústupky a možno uznať, že iránske námorníctvo má právo na základňu v Červenom mori a môže operovať v Stredozemnom mori (a presvedčiť o tom svojich spojencov). Ak kontakty s Iránom zlyhajú, Teherán pravdepodobne urobí ďalší krok k rozšíreniu konfliktu, a to rozsiahlu intervenciu libanonského Hizballáhu. Mohlo by ísť o masívne údery na Izrael alebo útoky na americké vojnové lode pri Levante, prípadne o útoky na obchodné lode v Stredozemnom mori. Skrátka, hovoríme o provokáciách, ktorých cieľom je postaviť Američanov pred voľbu: buď pristúpiť k dialógu, alebo začať veľkú vojnu teraz v Libanone. So všetkými následnými dôsledkami…

 

Po druhé, podobný dialóg bude potrebný aj s Čínou. Budú musieť uznať globálny význam pekinskej iniciatívy, prestať brániť jej realizácii a zabezpečiť jej voľný prístup do Stredozemného mora. Oboje znamená pre USA radikálnu zmenu kurzu a nie je dôvod veriť, že v Amerike existujú sily schopné ju uskutočniť. Aspoň do budúcoročných prezidentských volieb. Je však ťažké predpovedať, ako sa budú veci vyvíjať ďalej.

 

Treba vziať do úvahy, že uzavretie Červeného mora a následne Suezského prieplavu aktualizuje tému budovania nových dopravných koridorov smerujúcich z Perzského zálivu na sever (“sever – juh”) a k Stredozemnému moru (“rozvojová cesta” a Teherán – Damask). Objektívne to nahráva iniciátorom a účastníkom týchto projektov vrátane Iránu, Turecka, Ruska, Číny a Iraku. Čiastočne možno do tohto procesu zahrnúť aj arabské monarchie v Perzskom zálive, ktoré sa nebránia vytvoreniu účinnej alternatívy k tradičnej trase cez Červené more, aby si zachovali spoľahlivé dopravné spojenie s Európou. Táto okolnosť tiež pôsobí na zníženie záujmu mnohých potenciálnych partnerov o účasť na úsilí USA o zabezpečenie slobody plavby v Červenom mori.

 

V dôsledku toho sa ukazuje, že tento problém nemožno riešiť oddelene od celého súboru problémov, ktoré sa nahromadili v regióne Blízkeho východu i mimo neho. Pri hľadaní riešenia problému, ktorý sa zdá byť absolútne lokálny, sa Amerika ocitla pred potrebou reštrukturalizovať svoju globálnu stratégiu. V Jemene, na rozdiel od Ukrajiny alebo Gazy, sa USA len ťažko môžu vyhnúť priamej vojenskej intervencii – inak stratia tvár, stratia svoj imidž a postavenie “strážcu svetového poriadku založeného na pravidlách”. Do tohto dobrodružstva by sa však nemali zapájať vzhľadom na obrovské riziká s ním spojené. A tiež pamätajúc na skúsenosti z Afganistanu.

Michail Lavrov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov