.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kryli sa ruskí vojaci ukrajinskými zajatcami?

Verejnosť na Slovensku, ktorá sleduje stále masmédia vyrušila pred niekoľkými dňami správa o tom, že ruskí vojaci sa kryli ukrajinskými vojnovými zajatcami. Dôvodom, prečo si to slovenské médiá mysleli je, že zhltli aj s navijakom zdroj tejto informácie. Je ním video, ktoré zverejnilo Rádio Slobodná Európa (RFE) a Armádny magazín rád predkladá svojim čitateľom jeho plnú verziu.


 

Reportáž Rádia Slobodná Európa o údajnom použití ukrajinských zajatcov ako živé štíty:

 

Čo je možné povedať na úvod. Sám ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinets v závere konštatuje, že je to prvý prípad svojho druhu za celú vojnu a autor, ktorý najprv videl seriózne analýzy toho, čo sa mohlo odohrať márne pátral v pamäti, či boli Rusi z niečoho podobného doteraz obvinení. V reportáži okrem ukrajinského ombudsmana vystúpil aj bezpečnostný analytik Pavlo Lakiychuk, ruská strana priestor na vyjadrenie nedostala, napriek tomu, že obvinenia sú vážne a pravdepodobne jeden z ukrajinských zajatcov bol usmrtený. Rádio Slobodná Európa tiež veľmi zhruba lokalizovalo video do záporožskej oblasti, neďaleko od notoricky známej obce Rabotino/Robotyne, ktorú ukrajinská armáda získala za 5 mesiacov svojej protiofenzívy a teraz ju postupne stráca.

 

A. Všeobecným problémom verzie slovenských médií, že Rusom by sa extrémne nehodilo používať zajatcov ako živé štíty. To má niekoľko hlavných príčin.
1. Najzávažnejšou je to, že by tým odradili ukrajinských vojakov od toho, aby uvažovali nad možnosťou vzdať sa v situácii, kedy majú ruské vojská po porážke ukrajinskej protiofenzívy iniciatívu na bojisku a stále častejšie berú ukrajinských zajatcov.
2. Rusi sú si vedomí, že v minulosti pri výmene zajatcov oni sami odovzdávali ukrajinskej strane vyšší počet osôb, než sami dostávali späť a len tak dosiahli výmenu (jasný príznak toho, že Ukrajina vyhráva) . Potrebujú teda zajatcov pre vlastný výmenný fond.
3. Riskujú zároveň, že sami Ukrajinci budú používať ruských zajatcov ako živé štíty.
4. V neposlednom rade môžu byť Rusi obvinení z porušovania Ženevských dohovorov. Tretí Ženevský dohovor, ktorý nahradil Dohovor o vojnových zajatcoch z roku 1929 totiž takéto jednanie zakazuje.

 

Keď však pozorujeme video, ktoré nám predložilo Rádio Slobodná Európa, tak vzniká skôr dojem, že zachytáva ruských vojakov pri plnení Tretieho Ženevského dohovoru, ich činnosť však bola narušená neznámou stranou konfliktu a súhra okolností pravdepodobne stála jedného z ukrajinských zajatcov život.

 

B. Zjavné nedostatky verzie o ľudských štítoch.
1. Bezpečnostný analytik Pavlo Lakiychuk sa vlastne pokúša obviniť Rusov z dvoch vecí, ktoré sú tu však navzájom takmer protichodné. Že zajatci sú používaní ako živý tral proti protipechotným mínam a zároveň ako živé štíty proti ukrajinskej paľbe na ruských vojakov.

 

Ak by boli používaní proti mínam, žiaden z ruských vojakov by nedosiahol výhodu. Na spodnej strane obrazovky kráčajúci vojak je prinajmenšom od času 00:43 príliš blízko k ukrajinskému zajatcovi, aby ho výbuch ním iniciovanej míny neohrozil.
Naopak ostatní ruskí vojaci sú od ostatných ukrajinských zajatcov príliš ďaleko na to, aby videli miesta, kam stúpili a šli presne v ich stopách a vyhli sa riziku nášľapných mín.

 

Ak by však boli používaní len ako štíty pred paľbou, výhodu by dosiahol iba spodný ruský vojak v situácii, kedy je najbližšie ukrajinskému zajatcovi. V rovnakom čase sú však ostatní ruskí vojaci príliš ďaleko od ostatných ukrajinských zajatcov na to, aby im poskytovali nejaké účinné krytie. V danej situácii netreba predvídať výskyt ostreľovača na ukrajinskej strane.

 

Berúc do úvahy rozostupy medzi ruskými vojakmi a ukrajinskými zajatcami, ktoré sú zhruba 10-20 metrov. Aj priemerný strelec z automatu/útočnej pušky by mal s použitím obyčajných mechanických mieridiel byť schopný zasiahnuť ruského vojaka na vzdialenosť účinného dostrelu tejto zbrane. A to bez ohrozenia ukrajinského zajatca, ktorý je pri ňom najbližšie. Tieto rozostupy sú vážnym nedostatkom verzie, ktorú priniesli slovenské médiá.

 

2. Správanie ruských vojakov nijako nepripomína útočiacu pechotu. Ruskí vojaci (aj zajatci) idú vzpriamene, zastavujú sa a hovoria medzi sebou (00:31). Nesnažia sa kryť ani ukrývať. To nie je typické pre boj, ale skôr eskortovanie zajatcov do zberného tábora, kedy sami ruskí vojaci mohli cítiť úľavu z toho, že sa presúvajú mimo oblasť bojov. Využívajú na presun stromoradie, ktoré ich má čiastočne chrániť pred pozorovaním a paľbou a tiež sa v ňom čiastočne rozostúpili. Čo je skôr podružné, nebýva obvyklé, že by sa bojovalo v línii alebo pozdĺž línie stromoradia. Spravidla sa útočí kolmo na neho, pokiaľ to miestna geografia umožňuje. Tak má obranca výhodu krytu a úkrytu a útočník je v otvorenom teréne.

 

Krátky rozhovor s úspešným ruským “šturmovikom”. Ako zapadá do videa RFE?

 

3. Obrovské trhliny dostáva verzia slovenských masmédií v prípade, že sa upresní geolokácia incidentu (koordináty 47° 27′ 56,4″ severnej šírky, 35° 57′ 42,4″ východnej dĺžky). V tom prípade úplne stráca zmysel. Ukazuje sa totiž, že ruskí vojaci sa spolu s ukrajinskými zajatcami pohybujú stromoradím pozdĺž línie frontu, pričom od ukrajinských pozícií ich oddeľuje minimálne ďalšia línia stromoradia. Smerujú zjavne do miesta zberu zajatcov v obci Verbove, kde ich majú odovzdať.

 

Lenže to sa nestane. Vybuchne pred nimi pravdepodobne delostrelecká mína a ukrajinskí vojaci začnú utekať opačným smerom. Vtedy jeden ruský vojak začne strieľať a pravdepodobne usmrtí zajatca, ktorý od neho odbehol najďalej. Moment zásahu nie je vidieť, v prestrihu je však vidieť ležiaceho ukrajinského vojaka. Najdôležitejšie je, že vojaci sa so zajatcami nepohybujú smerom k ukrajinskej obrannej línii, ale pozdĺž nej a v dostatočnej vzdialenosti.

 

Fakty o tejto geolokácii preložil síce silne proukrajinský, v zásade ale objektívny nemecký analytik, ktorý nemá problém obviniť Rusov z vojnových zločinov, zároveň ale pripúšťa, že ich páchajú aj Ukrajinci. Úroveň jeho kompetentnosti je vysoká, rovnako aj výkonnosť, s ktorou od začiatku vojny bojuje za Ukrajinu.

 

Treba dodať, že koordináty incidentu doplnil aj o časový rozmer, datoval udalosti do 29.11.2023. Odvtedy zaznamenali Rusi na tomto úseku isté úspechy, ak by sme neuviedli dátum, s verziou slovenských médií by ani nemalo zmysel polemizovať.

 

Ak máme byť 100% objektívni, môžeme pripustiť, že aj verzia autora ovplyvnená zisteniami nemeckého analytika má jeden nevysvetliteľný moment. Ten na videu RFE nastal v čase 01:26 kedy jeden z ruských vojakov vystrelí dávku, ktorú nezasiahne žiadneho z ukrajinských zástupcov, nie je však jasné prečo a na čo strieľa. To je faktor neistoty. (Môže však ísť o elementárnu skúšku zbrane proti pevnému objektu po nejakom páde, odháňanie voľne žijúcich zvierat od nepochovaných mŕtvol, preventívnu streľbu na podozrivé miesto, streľbu na neznámy dron a pod., ostatní ruskí vojaci v danej chvíli zjavne nijak nereagujú na túto dávku, čo je podstatné.)

 

Slovenské masmédiá zachádzajú ďalej než RFE, ktoré sa pýta aj ukrajinského ombudsmana, čo by to znamenalo, ak by sa pravosť videa potvrdila (02:46). Majú potrebu a možno aj zadanie démonizovať a dehumanizovať Rusov. Ich čitatelia nepotrebujú objektívne informácie, len potvrdenie toho čomu sami veria. Keď sa potom ukáže, že to nie je pravda, nechápu čo sa deje, ale veria ďalej.

 

Úplne príznačné je, že tento prípad sa mal stať pri obci Rabotino, kde slovenské médiá päť mesiacov, periodicky, každé dva týždne prelamovali prvú líniu ruskej obrany a postupovali strategickým smerom na Tokmak a Melitopoľ. Dnes sa ani nepozastavujú nad tým, že tam nechávajú Rusov útočiť na jedinú dedinu, ktorú Ukrajinci počas protiofenzívy v záporožskej oblasti dobyli. Podstatné je, že sa pritom Rusi majú kryť zajatcami. V článku je nezašifrovaným textom popísaný jeden zo spôsobov, ako tým Ukrajine škodia. Ide o ten výmenný pomer. Ak sa ukrajinskí vojaci nechajú pod vplyvom podobných videí zabiť, namiesto toho, aby sa vzdali a nechali vo výhodnom pomere vymeniť za ruských zajatcov, tak Ukrajine opäť nebude stačiť práve oznámená mobilizácia ďalšieho pol milióna ľudí. Že by len ďalšia tragédia, na ktorej sa slovenské masmédiá budú podieľať?

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov