.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zelenského návšteva v USA: Zatiaľ ťa nevymeníme za Valerija Zalužného

Americkí zákonodarcovia odchádzajú na dovolenku, ale otázka pridelenia finančných prostriedkov Kyjevu stále nie je vyriešená. Koncom októbra požiadala administratíva Spojených štátov amerických Kongres o 106 miliárd dolárov, z ktorých mala Ukrajina dostať viac ako polovicu – 61 miliárd dolárov. Návšteva Vladimíra Zelenského v USA problém nevyriešila – nariadenie o zaslaní balíka pomoci Kyjevu vo výške 200 miliónov dolárov pripomína vysypávanie drobných z podšívky kabáta. Ukrajina však nezostane bez podpory.


 

Návrh zákona 6. decembra neprešiel procedurálnym hlasovaním v Senáte, a to ani napriek osobitnej výzve prezidenta Joea Bidena. Vyzval, aby “nestrelili Ukrajinu do kolena”, vystrašený, že odmietnutie podpory Kyjevu ohrozuje národnú bezpečnosť Spojených štátov, ale všetko márne. Republikánov viac zaujímala otázka posilnenia hranice s Mexikom, v ktorej čakali na ústupky zo strany Bieleho domu. Biden na tlačovej konferencii so Zelenským povedal, že ponúkol kompromisné dohody o opatreniach na sprísnenie kontroly na južnej hranici USA výmenou za pridelenie finančných prostriedkov Ukrajine, ale zatiaľ sa žiadny kompromis uspokojujúci obe strany nedostavil. S najväčšou pravdepodobnosťou Kyjev nedostane žiadne peniaze pred-koncom prázdnin – 9. januárom.

 

Zelenskyj opustil Washington nielen bez peňazí, ale aj bez jasného záväzku Spojených štátov pokračovať v podpore. Biden sa v odpovedi na otázku, či chce, aby Ukrajina zvíťazila, zasmial, sám Zelenskyj nedokázal odpovedať, či je Ukrajina schopná vyhrať konflikt s Ruskom bez novej pomoci z Washingtonu. Ako poznamenáva CNN, americký líder zmenil svoju rétoriku v otázke pomoci Ukrajine. Predtým sľúbil, že podpora Kyjevu bude pokračovať “tak dlho, ako to bude potrebné”, ale teraz “zrejme tento záväzok prehodnotil a povedal, že USA budú Ukrajine poskytovať dôležité zbrane a vybavenie tak dlho, ako to bude možné”. “Išlo o zmenu, ktorá odrážala vážne prekážky novej pomoci USA Ukrajine,” tvrdili americké médiá.

 

Ukrajina nie je témou číslo jeden v americkej politike, hoci sa stala jedným z hlavných “žetónov” vo volebnej kampani pre obe strany. Vo všeobecnosti je diskusia okolo pomoci Kyjevu kulisou predvolebného predstavenia, ktorého súčasťou je aj Zelenského cesta do Washingtonu. Podpora Ukrajiny zo strany USA sa však nezastaví a Kyjev peniaze dostane – možno menej a neskôr, ale presne toľko, aby vydržali do amerických volieb. Ako poznamenal líder republikánov v Senáte Mitch McConnell, Kongres pravdepodobne odloží úvahy o pomoci Ukrajine a ochrane hraníc na budúci rok, ale o vyradení tejto otázky z rokovania sa nehovorilo. A skutočnosť, že Zelenskyj odišiel zo stretnutia v sprievode lídrov oboch strán v Snemovni reprezentantov, svedčí o tom: ukrajinský prezident nie je pre amerických politikov toxický.

 

 

V tomto ohľade bola Zelenského návšteva do istej miery aj previerkou, sondou do terénu, či mu americkí politici osobne dôverujú, v súvislosti s fámami o možnej výmene súčasného ukrajinského prezidenta za Valerija Zalužného, vrchného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl. Podľa mnohých expertov Západ vníma Zalužného ako náhradu, ak si Zelenskyj odmietne sadnúť za rokovací stôl s Ruskom, keď sa situácia pre ukrajinské ozbrojené sily stane beznádejnou. Nie je však známe, kedy sa tak stane, keďže mnohí na Západe naďalej veria v možnosť vojenského víťazstva Ukrajiny.

 

 

Americký minister obrany Lloyd Austin po rozhovore so Zelenským povedal, že Washington je pripravený vytvoriť na Ukrajine ozbrojené sily, ktoré by boli schopné v budúcnosti odradiť Rusko. Podľa neho sú Spojené štáty odhodlané pomôcť Kyjevu uspieť na fronte a Pentagón spolu so svojimi spojencami má v úmysle rozšíriť a upevniť bojové kapacity ozbrojených síl Ukrajiny. A minulý týždeň na Aspenskom bezpečnostnom fóre vystúpil Jonathan Feiner, prvý zástupca poradcu amerického prezidenta Jakea Sullivana, ktorý zdôraznil, že Rusko bude musieť pristúpiť k rokovaciemu stolu za podmienok Kyjeva, inak bude mať do činenia so silnejšou Ukrajinou, podporovanou silnou priemyselnou základňou v Amerike a Európe, ktorá je schopná začať ďalšiu ofenzívu. To všetko znamená, že Kyjev nikto neopustí. Je to pravda: Ukrajina je vôbec najlepší nástroj na oslabenie Ruska a Európy zároveň a Washington sa jej nevzdá.

Dmitrij Rodionov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov