.
Aktuality, Bezpečnosť,

Čo robia čínske súkromné vojenské skupiny v Afrike?

Čína, 30. novembra 2023 (AM) – Zvyčajne, keď sa hovorí o aktivitách Čínskej ľudovej republiky v Afrike, často si spomenú na aktívnu hospodársku politiku Číňanov na kontinente. To zahŕňa mnohomiliardové pôžičky, aktívnu účasť na ťažbe zdrojov a dokonca aj výstavbu logistickej infraštruktúry. Keďže sa však spolupráca Číny s africkými krajinami v posledných rokoch rozšírila, čínska vláda a spoločnosti začali využívať dodávateľov na zabezpečenie bezpečnosti svojich projektov, občanov a diplomatov v rámci iniciatívy Pás a cesta .


 

Ako skončili čínski “žoldnieri” v Afrike?

ČĽR dlhodobo avizovala, že odmieta nasadiť svoje ozbrojené sily v zahraničí a plánuje sa sústrediť najmä na rozširovanie hospodárskej spolupráce. Od roku 2018 sa viac ako 200 000 čínskych pracovníkov presťahovalo do Afriky pri hľadaní pracovných príležitostí v pásme a ceste , čím sa celkový počet čínskych prisťahovalcov zvýšil na viac ako 1 milión . Okrem toho od roku 2017 pôsobilo na kontinente viac ako 10 tisíc čínskych spoločností . Rozširujúca sa chuť Pekingu v Afrike ťažiť zdroje potrebné na zabránenie hroziacej energetickej kríze v Číne , zvýšenie počtu stavebných a logistických projektov a rozvoj poľnohospodárskych podnikov je však spojená s určitými ťažkosťami. Čínska akadémia sociálnych vied uvádza, že 84 % čínskych investícií je v krajinách so strednou a vysokou úrovňou rizika . A problémy terorizmu, politickej nestability a pirátstva na africkom kontinente len narastajú . V tomto smere boli ohrozené záujmy Číny pri realizácii projektov v Afrike. Čínska vláda si uvedomila, že samotná ekonomická spolupráca vás ďaleko nedostane. Túžba rozšíriť svoj vlastný vplyv viedla Peking k potrebe nejakým spôsobom posilniť svoju bezpečnosť na kontinente. Čína okamžite odmietla myšlienky o otvorenom použití armády na ochranu svojich investícií a občanov kvôli obavám o jej imidž a novým obvineniam západných krajín z “neokolonializmu”. Preto bolo rozhodnuté zapojiť čínske bezpečnostné spoločnosti.

 

 

Akí sú čínski “žoldnieri”?

Okamžite stojí za zmienku, že všetky takzvané “súkromné bezpečnostné spoločnosti” nie sú úplne “súkromné” . Tieto spoločnosti sú akreditované vládou . Podľa zákonov musia byť bezpečnostné spoločnosti súkromnými podnikateľmi vo vlastníctve štátu alebo aspoň 51 % ich kapitálu musí patriť štátu, čo v skutočnosti znamená, že sú kontrolované vládou . Väčšinou tiež úzko spolupracujú s čínskymi štátnymi spoločnosťami alebo s vládnymi agentúrami v zahraničí. A “bezpečnostné spoločnosti” pozostávajú hlavne z veteránov Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády .

 

Čínski dodávatelia tiež pracujú výlučne v čínskych zariadeniach , len príležitostne cvičia miestne africké vojenské a policajné jednotky a nechcú žiadnym spôsobom zasahovať do vnútornej politiky, aby nevzbudzovali väčšiu pozornosť a porovnávali sa s ruským PMC Wagnerom alebo americkým Blackwater. z krajín afrického kontinentu. ČĽR tak vytvorila nové polovojenské štruktúry , ktoré nebudú tlačené zo zahraničia, ktorým vláda dôveruje pri plnení svojich úloh a ktoré vytvárajú pracovné miesta pre vojenských veteránov, ktorí si nenašli uplatnenie v civilnom živote a nie sú spokojní s bežnými výhodami. od vlády. Aké služby poskytujú bezpečnostné spoločnosti v Číne? Čínske súkromné bezpečnostné spoločnosti pôsobia v čoraz väčšom počte afrických krajín, kde sa realizujú pekingské projekty. Z dôvodu dôvernosti informácií však nie je možné vypočítať presný počet čínskych “žoldnierov” na území afrického kontinentu. Bezpečnospoločnosti v Číne sa snažia neinzerovať svoje aktivity a väčšinu informácií o sebe skrývajú, aby zabránili úniku vládnych informácií. Zamestnanci väčšiny čínskych bezpečnostných firiem majú zakázané nosiť zbrane doma aj v zahraničí, čo ich núti spolupracovať s miestnymi spoločnosťami alebo bezpečnostnými silami, ktorým poskytujú dodatočnú kompenzáciu, školenia, technológie, spravodajské informácie a vybavenie.

 

V priaznivejších podmienkach Sudánu a Južného Sudánu napríklad VSS Security Group a DeWe Security Service spolupracujú s miestnymi vojenskými silami v teréne a v niektorých prípadoch ich sprevádzajú na misiách na zaistenie bezpečnosti pracovníkov v baniach a ropných závodoch. . Čínske bezpečnostné spoločnosti VSS Security Group, DeWe Security Service, Frontier Services Group, Shandong Huawei Security Group a China Security and Technology Group sa okrem organizovania ochrany čínskych podnikov, infraštruktúry a logistických trás zaoberajú aj: prieskumom, výcvikom najatých afrických “žoldnierov”, poradenské služby v oblasti organizácie logistiky, bezpečnosti vysokých úradníkov. Bezpečnostná služba Zhongjun Junhong, China Overseas Security Group a Huaxin Zhong An Security Group boli akreditované nielen čínskou vládou, ale aj Medzinárodným kódexom správania pre poskytovateľov súkromných bezpečnostných služieb. Toto združenie so sídlom vo Švajčiarsku stanovuje medzinárodne uznávané štandardy na zabezpečenie dodržiavania medzinárodných právnych noriem v oblasti použitia sily. To znamená, že tieto spoločnosti skutočne dostali povolenie používať zbrane pri plnení svojich úloh. V súlade s tým sa tieto súkromné bezpečnostné spoločnosti okrem už uvedených úloh zaoberajú aj námorným a pozemným sprievodom, priamou ochranou čínskych podnikov, vysokých úradníkov a dokonca veľvyslanectiev v zahraničí, ako aj bojom proti pirátstvu.

 

 

Prístup k zbraniam a oprávnenie na použitie sily robí služby týchto troch spoločností veľmi vyhľadávanými v Guinejskom zálive a Adenskom zálive , kde je vysoké riziko pirátskych útokov na obchodné flotily. Hlavnými zákazníkmi služieb čínskych “súkromných” bezpečnostných spoločností sú: čínske vládne agentúry v Afrike, štátne podniky, čínske dopravné, logistické a ropné a plynárenské spoločnosti.

 

Vyhliadky do budúcnosti pre čínske súkromné bezpečnostné spoločnosti
Vzhľadom na súčasné trendy čínskej ekonomickej expanzie v Afrike a široké spektrum hrozieb na kontinente možno očakávať, že prítomnosť čínskych bezpečnostných firiem v nasledujúcom desaťročí porastie . Čínske spoločnosti pôsobia v niektorých z najproblematickejších oblastí Afriky : KDR, Somálsko, Sudán, Južný Sudán, Mozambik atď. Zároveň sa ČĽR snaží udržať nenápadnú vojenskú prítomnosť na kontinente a za každú cenu sa vyhnúť vytváraniu obrazu “novej koloniálnej veľmoci ” . Súkromné bezpečnostné spoločnosti pomáhajú zaplniť bezpečnostnú medzeru a zakryť im oči ich čiastočne súkromným statusom a spolupracovať predovšetkým s čínskymi spoločnosťami. Zvýšená prítomnosť firiem však pravdepodobne pritiahne väčšiu pozornosť, keďže miestne požiadavky na väčšiu zodpovednosť medzi čínskymi štátnymi podnikmi rastú. Výzvy na väčšiu transparentnosť zo strany týchto spoločností upriamia pozornosť na aktivity čínskych bezpečnostných dodávateľov. Africké vlády chápu, že Čína je citlivá na svoj obraz. Peking má záujem rozširovať svoje projekty na kontinente, preto bude čínska vláda pripravená “vyjednávať” s africkými krajinami, aby čo najmenej pritiahla pozornosť Západu na svojich “žoldnierov”.

 

Čínska vláda však bude musieť konať mimoriadne opatrne, pretože západné krajiny veľmi pozorne sledujú dodržiavanie zásad “neutrality” a “zamerania sa na ekonomiku v Afrike”. Neopatrné kroky de facto štátnych bezpečnostných firiem povedú k tlaku a novej rozsiahlej mediálnej kampani na vytvorenie koloniálneho obrazu Čín

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov