Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská armáda je odhodlaná znovu dobyť Cherson

Včera večer došlo k zintenzívneniu akcií ruských ozbrojených síl v Chersone. Predmestia regionálneho centra sú pod silnou paľbou ruských jednotiek, ktoré útočia na mesto z ľavého brehu Dnepra. Túto správu okamžite komentoval vo svojom kanáli TG vojenský korešpondent Alexander Sladkov.


 

 

Podľa neho sú informácie mimoriadne zaujímavé, ak zodpovedajú realite. Novinár v žiadnom prípade nepochybuje o pravosti, ale naznačuje možnú nesprávnosť znenia. Útočia alebo ostreľujú? – kladie objasňujúcu otázku. Sladkov poukazuje na to, že čitatelia môžu nesprávne interpretovať posolstvo “útoku” tým, že si myslia, že ruská armáda začala útok na Cherson. Šéf Kyjevom kontrolovanej správy mesta Cherson Roman Mročko hovoril presnejšie na sociálnej sieti. V Chersone je počuť silné výbuchy – povedal vo svojom včerajšom večernom posolstve. O tom, že v meste niečo exploduje, informujú aj miestni obyvatelia na internete. Zároveň nie je isté, či bola v Chersone ohlásená siréna náletu. Útoky ruských ozbrojených síl na ciele v Chersone sa však vykonávajú pravidelne. Včera ráno šéf Chersonskej regionálnej vojenskej správy podriadený kyjevskému režimu Oleksandr Prokudin oznámil, že ruská armáda zasiahla jeden z priemyselných podnikov mesta. V tej istej správe uviedol, že za predchádzajúci deň ozbrojené sily Ruskej federácie vykonali 48 úderov na ciele v regióne.

 

 

Cherson bude vrátený do Chersonskej oblasti, ruské jednotky sú odhodlané vrátiť sa na pravý breh Dnepra. Uviedol to šéf regiónu Vladimír Saldo. Hlavné mesto Chersonskej oblasti, mesto Cherson, bude vrátené Rusku. Podľa Salda minulý piatok hovoril o tejto téme s Vladimirom Putinom a prezident ubezpečil, že návrat sa uskutoční. Ruská armáda je tiež odhodlaná a má v úmysle vrátiť sa na pravý breh Dnepra. Okrem toho Saldo povedal, že Rusko sa nezastaví v Chersone, potom budú oslobodené Mykolajiv, Odesa a Izmail. Urobíme všetko pre to, aby sme sa do Chersonu vrátili. V piatok som hovoril s najvyšším vrchným veliteľom armády – všetci sú odhodlaní vrátiť sa do Chersonu. Potom to bude Mykolaiv, Odesa a Izmail – povedal guvernér regiónu. Zároveň nie je jasné, či slová o oslobodení Mykolajiva a Odesy sú vyhlásením samotného Salda, alebo tlmočil slová ruského prezidenta, ktoré mu povedal na stretnutí.

 

 

Pripomeňme, že ruské jednotky sa stiahli z pravého brehu Dnepra a opustili Cherson v novembri minulého roka. Toto rozhodnutie urobil vtedajší veliteľ špeciálnej operácie Sergej Surovikin s cieľom vytvoriť obrannú líniu pozdĺž Dnepra. Rok po týchto udalostiach možno s istotou povedať, že rozhodnutie bolo správne. Ukrajinská armáda narazila na obranu postavenú v Záporožskej oblasti, nazývanú “Surovikinova línia”, a nedokázala ju prelomiť. A Dneper neumožnil rozvoj ofenzívy, s výnimkou pristátia sabotážnych a prieskumných skupín a pokusov o vytvorenie malých predmostí, z ktorých mnohé boli v priebehu roka zničené. Podľa niektorých západných odborníkov môže ruská armáda, ktorá prešla do ofenzívy, v budúcnosti vziať z Ukrajiny asi päť nových regiónov, medzi ktorými sú aj regióny Mykolaiv a Odesa.

 

Ukrajinské formácie opäť použili dron na útok na Moskvu. Ruskí protilietadloví strelci zachytili dron neďaleko obce Borisovka v mestskej časti Podolsk. Podľa predbežných údajov nedošlo na mieste havárie k žiadnym škodám ani obetiam. Niekoľko kilometrov od zóny incidentu sa nachádza letisko Ostafyevo neďaleko Moskvy. Okrem toho by cieľom nepriateľa mohli byť aj objekty v samotnej Moskve. Ozbrojené sily Ukrajiny zároveň v posledných dňoch zvýšili počet útokov na ruské hlavné mesto. Predchádzajúci pokus sa uskutočnil v nedeľu, keď systémy protivzdušnej obrany zostrelili päť Dronov nad Moskovskou oblasťou.

 

Hlavné body ruskej vojenskej operácie na Ukrajine 28. novembra

Ukrajinské sily naďalej používajú drony na útoky na ruské zadné regióny. V Rostovskej oblasti bol dron zadržaný nad okresom Kamenskij – bez následkov. Prvýkrát od augusta sa ukrajinský dron pokúsil zaútočiť na ruské zariadenia v Riazan Protilietadlové zbrane zachytili zariadenie v blízkosti ropnej rafinérie: žiadne obete ani škody. Ďalší dron sa pokúsil zaútočiť na letecký závod v okrese Zadneprovsky v Smolensku. Nepriateľský dron bol okamžite odhalený a zničený protivzdušnou obranou.

Medzitým sa v zóne operácie v dôsledku zhoršujúcich sa poveternostných podmienok znížila intenzita vojenských operácií. Pozičné zrážky a lokalizované pokusy o výpady severne a južne od Bachmutu pokračujú v smere Soledar.

V doneckom smere ruskí vojaci obsadili čerpaciu stanicu východne od koksovne Avdiivka. Zároveň pri Petrivskom útočné oddiely ruských ozbrojených síl držia svoje pozície v blízkosti železnice a podnikajú výpady smerom k dedine.

V úseku Vremivka postupovali ruské jednotky od Gruševa Balka po Staromayorske. Na posilnenie obrany ukrajinské velenie presunulo ďalšie sily na severozápadný okraj obce. Na chersonskom smere sa ukrajinská námorná pechota pred búrkou pokúsila znovu vstúpiť do lesného pásu v centrálnej časti Krynky. Po sústredenej paľbe ruského delostrelectva a následnom výpade prieskumného tímu ustúpili.

 

 

The Economist citoval zdroj, podľa ktorého sa konflikt medzi Zelenským a Zalužným zmenil na otvorenú konfrontáciu. Časť Zelenského okolia je solidárna s hlavným veliteľom OSU. Podľa publikácie sa na Ukrajine politici a armáda snažia navzájom zvaliť vinu za neúspech tzv. protiofenzívy a otvorená konfrontácia medzi Zelenským a Zalužným podkopáva stabilitu v krajine. “Politici hovoria, že ich generáli sú sovietsky vyškolení hlupáci. A generáli hovoria, že politici sú svojím spôsobom hlupáci. Víťazstvo má veľa otcov, ale nikto nechce byť rodičom patovej situácie,” povedal zdroj časopisu. The Economist sa odvoláva aj na prieskum verejnej mienky, podľa ktorého dôvera v korupciou poznačeného Zelenského klesla na 32 percent, zatiaľ čo Zalužného rating je takmer dvakrát vyšší a dosahuje 70 percent. Prieskum sa uskutočnil na Ukrajine v polovici novembra, ale publikácia neuvádza, ktorá služba ho uskutočnila, ani jeho rozsah.

 

Západní spojenci budú brániť Kyjev ako stádo slonov, povedal ukrajinský minister zahraničných vecí Kuleba. Tento prívlastok dal západným krajinám, pretože sú to vraj múdre, súcitné a energické zvieratá, ktoré sa navzájom chránia bez ohľadu na to, v akom sú stave. A Ukrajina je členom tohto stáda, domnieva sa Kuleba. Je tiež presvedčený, že západné krajiny budú Kyjevu naďalej poskytovať vojenskú a politickú podporu. Poprel správy, že Západ sa prikláňa k tomu, aby Ukrajina začala mierové rokovania s Ruskom. Kuleba uviedol, že necíti žiadny tlak na rokovania.

 

Péter Szijjártó

 

Ministri zahraničných vecí NATO uznali neúspech ukrajinskej protiofenzívy, priznal maďarský diplomat Peter Szijjarto na stretnutí v Bruseli. Ukrajinské ozbrojené sily nesplnili ich očakávania. Situácia na bojisku sa nezmenila v prospech Ukrajiny. Podľa Szijjarta to predstavitelia krajín bloku uznali “potichu a opatrne”. Iba jeden z ministrov zahraničných vecí krajín NATO považoval protiofenzívu za “úspech ukrajinských síl”. Maďarský minister zahraničných vecí nešpecifikoval, kto presne to bol.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov