.
Aktuality, Bezpečnosť,

Sergej Pereslegin: Logika špeciálnej operácie – plány, chyby, závery, prognózy

Ruská armáda urobila pri svojich akciách na Ukrajine veľa chýb, ale v porovnaní s NATO nie sú také fatálne. Za súčasnými správami je veľmi ťažké pozerať sa na špeciálnu operáciu Ruska na Ukrajine ako na jednotný proces riadený vnútornou logikou. A táto logika často nie je zrejmá. “Svobodnaja Pressa” požiadala Sergeja Pereslegina, známeho prognostika a vojenského historika, aby objasnil pozadie súčasných udalostí.


 

“SP”: Sergej Borisovič, pomôžte nám pochopiť logiku špeciálnej operácie v celom jej priebehu. Predpokladám, že mnohé jej významné momenty sú pre širokú verejnosť stále nejasné….

– Analýzu treba začať tým, že na Ukrajine už takmer dva roky prebieha pozičná konfrontácia. Vojenská história nám hovorí jednoduchú vec: takáto pozičná fáza je vždy reakciou na to, že skutočná situácia sa ukázala byť iná, ako si ju predstavovali na začiatku konfliktu. Mysleli si jedno, ale ukázalo sa to úplne inak. A skutočnosť, že obe strany sú na to súčasne nepripravené, vedie k pozičnej patovej situácii. Preto je potrebné v prvom rade poznamenať, že obe strany neboli pripravené na to, čo sa ukázalo, pretože obe očakávali úplne iný konflikt.

 

Druhá vec. Ak hovoríme konkrétne o Rusku, pred začatím SVO došlo buď k zlyhaniu spravodajských služieb, alebo, čo je oveľa pravdepodobnejšie, k zlyhaniu interpretácie spravodajských údajov. Aby bolo jasné: rozviedka podáva určité primárne informácie, ktoré interpretujú rozhodovacie orgány na veliteľstvách. V tomto prípade operácia vychádzala z predpokladu, že nepriateľ nebude vôbec bojovať, alebo aspoň nebude klásť vážnejší odpor. Preto nikto v zásade neplánoval dlhé bojové operácie. A pôvodne SVO ani nebola koncipovaná ako blitzkrieg, ale ako niečo celkom letmé – niečo ako nemecký úder na Dánsko v roku 1940, ktoré Nemci vyradili z vojny za 24 hodín. Pritom, pokiaľ viem, mnohí rozviedčici tvrdili, že to tak nebude – Ukrajina bude bojovať a aspoň sa pokúsi zastaviť našu ofenzívu. Nie že by ich nebolo počuť, ale verilo sa, že sa podarilo pozbierať pomerne slušné sily, celkom schopné zlomiť prípadný demonštratívny odpor. A áno – demonštratívny odpor sa podarilo zlomiť, ale v tom čase začala Ukrajina mobilizáciu.

 

Tu sa stala druhá vážna chyba, pretože nikto nenaplánoval dlhú vojenskú kampaň, ktorá by trvala aspoň dva alebo tri týždne. V súlade s tým nebol dostatok prostriedkov a síl na to, aby sa situácia dokončila v schéme bleskovej vojny, keď to ešte bolo možné. Rozsah operácie bol veľký a počiatočné sily na ňu stačili, ale nebolo možné živiť SVO z hĺbky: nepriateľ sa organizoval a kládol akýsi odpor.

 

“SP: Dá sa to nazvať rozptýlením síl?

– Nie. je to práve nedostatok síl na napájanie akcií predsunutých jednotiek z hĺbky. Fyzický nedostatok. Dostupné sily mali špeciálnu operáciu ukončiť jedným úderom, ale na fronte sa dejú všelijaké veci. Nepodarilo sa to. A na druhý úder už sily neboli. Zatiaľ sa všetko zdá byť jasné. Zároveň je tu menej zrejmý bod, ktorý poznám od ľudí, ktorí sa zúčastnili prvej fázy SVO. Mnohí ľudia hovorili, že ešte začiatkom marca bolo celkom možné rozdrviť nepriateľa aj s dostupnými silami, ale toto “rozdrvenie” by si vyžadovalo značné straty. V tej chvíli ruské vojenské vedenie ešte neprepínalo medzi špeciálnou vojenskou operáciou s veľmi malým množstvom krvi na cudzom území a plnohodnotnými, vážnymi bojovými operáciami. A keď bolo jasné, že výsledok by sa dosiahol s veľkými stratami, nepristúpilo k nej. Teraz je jasné, že existujúci dlhý konflikt viedol k oveľa väčším stratám, než by boli v tomto prípade.

 

“SP: Uznali túto skutočnosť niektorí z vojenských veliteľov?

– Ide o neoficiálne stanovisko, názor bývalých frontových dôstojníkov, ktorí tam boli, ktorý možno považovať za subjektívny. Hovorili, že tam vládol pocit “my ich rozdrvíme!”, ale prišiel rozkaz zastaviť ofenzívu. Po zastavení ofenzívy sa stala štvrtá chyba – rokovania sme brali vážne a očakávali sme, že v ich dôsledku získame všetko, čo sme chceli získať počas bojov. Tu musíme úprimne povedať, že náš protivník – a nehovorím o Ukrajine, ale o Západe – od začiatku považoval rokovania výlučne za diverzný manéver na získanie času. Po tom všetkom sa ukázalo, že veci v Rusku nejdú podľa plánu. A ešte niekoľko mesiacov sme diskutovali o tom, či je čiastočná mobilizácia potrebná alebo nie, hoci sa mala uskutočniť ešte pred začiatkom SVO. Začala sa až na jeseň 2022 a ukázalo sa, že veľmi zaostáva za skutočnými požiadavkami frontu. V tom čase sa však už začala pozičná fáza a situácia sa v tomto momente nedala zmeniť. Západ sa spočiatku rozhodol, že všetko ide dobre, že sa mu darí bojovať proti Rusku rukami Ukrajincov a že zapojením sa do dlhotrvajúcej ozbrojenej konfrontácie so Západom Rusko určite prehrá. Tí hlúpejší si boli istí, že po riadnom vyzbrojení a vycvičení ukrajinskej armády bude možné uskutočniť pochod na Moskvu, tí múdrejší – počítali aspoň s prístupom k Azovskému moru, ale na Západe mali všetci víťaznú náladu. Nič dobré im však nevyšlo.

 

Tým, že sa Západ zapojil do ozbrojenej konfrontácie s Ruskom, si zrazu uvedomil, že ani jemu sa nedarí podľa predstáv. Dlhotrvajúca vojenská akcia bez akýchkoľvek pozitívnych vyhliadok vôbec nie je to, v čo naši protivníci dúfali. Áno, nie hneď sme si uvedomili, že to nie je správny spôsob boja, a na správnu cestu sme sa začali dostávať až na jeseň 2022. Potom sme prijali existujúcu realitu a začali sme konať v jej rámci, bez ilúzií. Bolo to bolestivé a frustrujúce, najmä po ťažkej porážke pri Charkove a ústupe z pravého brehu Dnepra pri Chersone, ale v tom čase si už ruské velenie uvedomilo podstatu bojových operácií a konalo celkom rozumne.

 

“SP: Prijatie reality, ako hovoria psychológovia …

– Presne tak. Ale pokiaľ ide o Západ, ktorý bojuje s Ruskom na ukrajinských poliach, stále nedospel k správnym záverom. A stále si myslí, že opravou jednej, dvoch či troch chýb sa mu podarí rozdrviť pozičnú obranu – a to je absolútne nesprávne. To, čo sa teraz deje na Západe, je pomalé a bolestivé uvedomovanie si toho, čo je. Tu mi nedá nepoznamenať, že pri všetkých chybách ruských vojsk nie je situácia západnej koalície v tomto smere o nič lepšia: letná ofenzíva ozbrojených síl Ukrajiny ukázala úplné zlyhanie operačného systému velenia NATO. Ak bude aliancia takto bojovať aj v nadchádzajúcich oveľa vážnejších konfliktoch, neveští to pre ňu nič dobré. Vidíme absolútne negramotné riadenie vojsk. Áno, nie je im ľúto ukrajinských vojakov, ale to nie je dôvod na porušovanie všetkých zákonov vojenského umenia pri uskutočňovaní operácie. Áno, opakujem, urobili sme chyby, ale to, čo NATO robilo toto leto a na jeseň, je neprimerané. K dnešnému dňu je obraz zhruba takýto.

 

“SP”: Nevyhnutná je otázka – čo bude ďalej? Čo by teraz mala naša armáda robiť, čisto z pohľadu vojenskej vedy?

– Teraz robí činnosti, ktoré by podľa všetkých vojenských kánonov robiť mala. Výsledky strategických obranných síl za posledné dva roky sú nasledovné. Rusko nikdy – nikdy! – ani predtým, ani teraz nemalo armádu motivovanú na vojenské akcie proti Ukrajine; Teraz je situácia iná – máme armádu motivovanú bojovať proti Západu na ukrajinskom území. Ale situácia na Ukrajine je presne opačná. V roku 2022 aj v lete 2023 mala vo svojej armáde mnoho jednotiek, ktoré boli motivované bojovať proti Rusku – tieto jednotky však už neexistujú, boli fyzicky zničené. Súčasná ukrajinská armáda vôbec nie je motivovaná bojovať proti Rusku. Áno, vojaci OSU dokážu brániť svoje pozície, ale na rozdiel od Zelenského si uvedomujú, že ich krajina už prehrala. Sú v armáde, sú to vojaci – a správajú sa tak, ako sa patrí. No konanie strán v poslednom čase jasne ukazuje, že ukrajinská armáda stratila nádej na pozitívny výsledok konfrontácie. V tejto situácii musí ruská armáda zachovať tlak a čakať na moment, keď dôjde k nevyhnutnému pretiahnutiu pozičného frontu. Potom sa tento front zrúti, a to hneď. V ideálnom prípade by naša armáda mala akumulovať rezervu a v správnom čase, na správnom mieste, ktoré sú známe len generálnemu štábu, zasadiť úder, ktorý urýchli zrútenie frontu.

 

“SP: Ako skoro sa niečo také môže stať?

– Možno už túto zimu. Ale ak sa spoľahneme na historické tradície a dostupné rytmy vojenských operácií;, všetko sa skončí s najväčšou pravdepodobnosťou na jeseň budúceho roka, v čase amerických volieb. Prvý cyklus trvá zvyčajne do jedného mesiaca bojov, druhý cyklus trvá približne deväť mesiacov a toto bude tretí cyklus, ktorý zvyčajne trvá dva a pol roka. Vzhľadom na súčasnú situáciu na Ukrajine však nemožno vylúčiť ani “náhlu smrť”, teda ukončenie bojov v ktoromkoľvek okamihu.

Alexej Peskov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov