.
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Nemecký Heckler & Koch sa rozhodol vyvíjať zbrane pre sovietske náboje

Nemecká spoločnosť Heckler & Koch plánuje vstúpiť na nové trhy a prilákať nových potenciálnych zákazníkov. Aby to dosiahli, chystajú sa rozšíriť sortiment vyrábaných ručných zbraní. všetkých kategorií. Budú vyvinuté nové modifikácie existujúcich produktov, určené pre náboje sovietskeho / ruského typu. Očakáva sa, že takéto opatrenia povedú k zvýšenému záujmu zo strany kupujúcich a zlepšia finančnú výkonnosť spoločnosti.


 

náboj 7,62×39 mm

 

Nové kalibre

Nové plány spoločnosti Heckler & Koch na rozšírenie produktového radu odhalila 14. mája nemecká publikácia Welt. Publikácia získala informácie tohto druhu od nemenovaných predstaviteľov podniku. Hlásené sú základné nápady, priestory a riešenia, ale presné plány na rozšírenie vývoja a výroby zbraní ešte neboli zverejnené. Spoločnosť Heckler-Koch bude podľa Welta pokračovať vo výrobe zbraní komorovaných podľa noriem NATO a táto oblasť zostane prioritou. Súčasne budú vyvinuté modifikácie takýchto systémov pre náboje ZSSR / Varšavskej zmluvy. Spoločnosť verí, že na trhu je o takéto produkty záujem a chcú na tom zarobiť. V súčasnosti spoločnosť študuje navrhovaný koncept, určuje jeho vyhliadky a vykonáva predbežný výskum. V budúcnosti by sa mali začať plnohodnotné dizajnérske práce, v dôsledku ktorých sa objavia aktualizované modely zbraní. Ktoré produkty z aktuálneho produktového radu budú presne prerobené na nové strelivo a kedy sa tak stane, Heckler & Koch a Welt neuvádzajú.

 

Automatická puška Heckler & Koch HK 433 s nábojovou komorou NATO 5,56×45 mm

 

V kontexte potrieb trhu sa Welt odvoláva na skúsenosti ukrajinských ozbrojených síl. Napriek dodávke zahraničných zbraní pre muníciu NATO vrátane produktov Heckler-Koch, Ukrajinská armáda používa ruské zbrane a zodpovedajúcu muníciu. Heckler & Koch verí, že táto situácia ukazuje potrebu vývoja nových zbraní pre muníciu 7,62×39. Armády a bezpečnostné sily rôznych krajín, ktoré si ponechajú sovietsky sortiment munície, sa považujú za budúcich nákupcov nových zbraní. Zákazníkov tohto druhu je v Ázii, Afrike a Latinskej Amerike dosť a Heckler & Koch plánuje uspokojiť ich potreby moderných zbraní bez toho, aby museli prestavovať celý zbraňový systém. Okrem toho budú upravené vzorky ponúkané civilným kupujúcim v rôznych krajinách, predovšetkým v USA.

 

Finančné predpoklady

Welt vo svojom článku o nových plánoch spoločnosti Heckler & Koch upozorňuje na účtovnú závierku spoločnosti za rok 2023. Prevádzkové výsledky spoločnosti za minulý rok boli zmiešané a niektoré ukazovatele citeľne klesli. Vedenie spoločnosti zároveň na tejto situácii nevidí nič hrozné. Pokles výkonnosti sa nazýva oddych pred ďalšou fázou rastu. Vlani Heckler-Koch dodal zákazníkom produkty v hodnote 301 miliónov eur, čo je o niečo menej ako výsledky z roku 2022. Objem objednávok za rok klesol o 11 % na 285 miliónov eur. Spoločnosť zároveň poznamenáva, že dopyt po jej produktoch zostal takmer nezmenený. Konsolidovaný zisk klesol z 50,6 milióna eur na 28,7 milióna eur. V roku 2022 smerovalo asi 43 % produktov nemeckej spoločnosti do Spojených štátov amerických, najmä na civilný trh. V minulom roku 2023 klesol podiel exportu do USA na 37 %. Zároveň sa zvýšil predaj na nemeckom domácom trhu – z 21 na 23 %.

 

 

Produkt HK 132E s použitím sovietskej municie

 

Celkovo minulý rok nebol pre Heckler & Koch najúspešnejší. Spoločnosť však naďalej funguje a hľadá nových zákazníkov. V posledných mesiacoch získala množstvo lukratívnych zákaziek od armád a iných štruktúr európskych krajín. Očakáva sa, že sa tým zlepší výkonnosť súčasného roku 2024 a celkové výsledky sa dostanú do kladných hodnôt. Je zrejmé, že myšlienka vývoja nových modifikácií zbraní pre sovietske náboje priamo súvisí s neúspešným minulým rokom. Týmito produktmi chce Heckler & Koch prilákať nových zákazníkov mimo svojich tradičných trhov. Ich kontrakty pomôžu vyrovnať pokles tržieb v USA a Európe, ako aj zlepšiť pozíciu spoločnosti ako celku.

 

Problémy s adaptáciou

Treba poznamenať, že Heckler & Koch už má skúsenosti s prispôsobením svojich zbraní nábojom sovietskeho typu. Konštrukčné problémy tohto druhu boli predtým riešené v dvoch projektoch. Zároveň, pokiaľ vieme, obe výsledné vzorky vo všeobecnosti neboli pre kupujúcich zaujímavé. Prvý pokus o použitie sovietskej munície sa uskutočnil už v päťdesiatych rokoch. Potom spoločnosť Heckler-Koch predstavila automatickú pušku HK 32 a jej skrátenú verziu HK 32K. V podstate to bola známa puška G3, prestavaná na náboj 7,62 x 39 mm. Opustenie výkonného puškového streliva umožnilo zlepšiť presnosť , hoci znížilo strelecký dosah. Vývojová spoločnosť prihlásila pušku HK 32 do viacerých zahraničných súťaží, no nedosiahla želané výsledky. Podľa rôznych zdrojov bolo možné získať iba jednu objednávku na obmedzenú sériu pušiek. Pre nedostatok dopytu Heckler & Koch prestali propagovať túto zbraň v šesťdesiatych rokoch.

 

 

V nedávnej minulosti sa uskutočnil nový pokus o redizajn existujúceho produktu. V decembri minulého roka Heckler-Koch predstavil automatickú pušku HK 132E založenú na sériovom HK 433. Základný produkt používa štandardný náboj NATO 5,56×45 mm a nový model je určený pre 7,62×39 mm. Spoločnosť teraz hľadá zákazníkov a pravdepodobne sa pripravuje na účasť v súťažiach. Katalóg produktov Heckler & Koch obsahuje rad ručných zbraní všetkých hlavných tried, od pištolí po guľomety. Spoločnosť už má skúsenosti s adaptáciou pušiek pre sovietsku strelivo a môže ju použiť pri vytváraní nových projektov tohto druhu. Okrem toho sa existujúci vývoj môže rozšíriť na ďalšie triedy. Najmä je možné vytvárať modifikácie guľometov komorovaných pre puškový náboj 7,62×54 mm R, ktorý je tiež populárny po celom svete.

 

Zjavné ťažkosti

Malo by sa očakávať, že implementácia navrhovanej koncepcie a vývoj aktualizovaných zbraní sa stretnú s rôznymi ťažkosťami. Môžu sa vyskytnúť technické a ekonomické ťažkosti, kvôli ktorým sa vývoj oneskorí a komerčné výsledky nemusia spĺňať očakávania. Najprv musíte vziať do úvahy, že prestavba zbrane na nové strelivo vždy zahŕňa prepracovanie jej hlavných častí. Hotový dizajn optimalizovaný pre konkrétnu muníciu nie je možné vždy zmeniť bez kompromisov a rizík. Zároveň môžu byť taktické a technické charakteristiky a spoľahlivosť výslednej vzorky nedostatočné. Otázne sú aj komerčné vyhliadky takýchto pušiek a guľometov. Budú sa predávať predovšetkým zahraničným armádam so zbraňami sovietskeho typu. Neexistuje však žiadna záruka, že takíto potenciálni zákazníci budú skutočne chcieť kúpiť produkty Heckler & Koch a zmeniť svoj zbraňový systém, a to aj pri zachovaní existujúcich nábojníc.

 

Guľomet MG5 s nábojom 5,56×45 mm je potenciálnym kandidátom na prestavbu

 

Okrem toho treba brať do úvahy konkurenciu. Niektoré z krajín, ktorým Heckler-Koch venuje pozornosť, aby pokračovali v spolupráci s ruskými alebo čínskymi výrobcami zbraní. Na to, aby zmenili hlavného dodávateľa, budú potrebné vážne argumenty v podobe rozhodujúcich technických či ekonomických výhod. Či ich Heckler & Koch dokáže poskytnúť, nie je známe. S perspektívnymi projektmi sa uvažuje aj z pohľadu civilného trhu a aj v tomto prípade treba rátať s problémami. Faktom je, že väčšina nabojov sovietskeho typu je na zahraničných trhoch, vrátane. v USA a Nemecku dodávané ruskými spoločnosťami. Sankcie voči našim podnikom viedli k zastaveniu týchto dodávok a zhoršeniu situácie na zahraničných trhoch s muníciou. Zahraniční výrobcovia nedokážu plnohodnotne nahradiť stratenú časť dodávok, čo vedie k pochopiteľným negatívnym dôsledkom rôzneho druhu. V takejto situácii môžu pušky Heckler-Koch komorované pre sovietsku nábojnicu len ťažko počítať s komerčným úspechom.

 

Veľké plány

Spoločnosť Heckler & Koch, podobne ako mnohé iné nemecké spoločnosti, čelila v poslednom roku alebo dvoch vážnym ťažkostiam a jej finančná výkonnosť výrazne klesla. V tomto smere musíme hľadať nové trhy a nových kupcov. Za týmto účelom sa navrhuje rozšírenie sortimentu a realizáciou zaujímavého a zdanlivo sľubného nápadu.

Kiril Rjabov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov