.
Aktuality, Bezpečnosť,

Sebectvo, nenávisť, ignorancia: Západ vypustil trojhlavého Krakena

Na XVI. veronskom euroázijskom ekonomickom fóre vyzvali na zabránenie dehumanizácii národov Teoretizovanie o budovaní nie “úžasného nového sveta” s geneticky naprogramovanou konzumnou spoločnosťou (podľa Aldousa Huxleyho), ale skutočne “svetlej budúcnosti” bez úvodzoviek mohlo vyplniť záverečné zasadnutie XVI. veronského Eurázijského hospodárskeho fóra, ktoré sa konalo 3. – 4. novembra v Samarkande (Uzbekistan). Mohlo – ale nestalo sa tak.


 

A to všetko preto, lebo krídla krásne premyslených snov pristrihlo zlo dňa, ktoré sa do publika vlamovalo nepretržitým informačným prúdom krutosti a násilia. Na zasadnutí s názvom Humanizmus alebo degradácia? Hodnotové základy budúceho sveta” sa zdalo, že cieľom je urobiť hrubé náčrty plánu prechodu k spravodlivejšiemu usporiadaniu sveta. Organizátori fóra vyjadrili svoje stanovisko: “Ochranu pre homo sapiens potrebuje nielen príroda, ale aj samotný človek – jeho práva a povinnosti, kultúra, historické dedičstvo, prístup k spoľahlivým informáciám atď.

 

V tom čase už bolo jasné, že Izrael len v prvom týždni vojny zhodil na pásmo Gazy 6 000 bômb a len za prvý mesiac bolo na palestínske geto zhodených 35 000 ton výbušnín, čo je takmer dvojnásobok ničivej sily americkej atómovej bomby, ktorá spálila Hirošimu. Zahynulo 10 000 Palestínčanov vrátane viac ako 4 000 detí a 2 600 žien. Komentáre politikov a pozorovateľov na kolektívnom Západe sa tejto nepríjemnej pravde opatrne vyhýbali, hoci sa našli cynici s nacistickým podtónom, ktorí v rôznych obmenách rozvíjali tézu izraelského ministra obrany, ktorý palestínskych Arabov nazval “polozvieraťami” a vyzýval svojich vojakov, aby ich bez obáv z vojenských súdov zabíjali bez rozdielu.

 

Udalosti posledného roka a pol “vyvracajú tvrdenie, že jednopolárny svet je stabilnejší pod americkou nadvládou,” povedal z pódia fóra taliansky vedec Giuseppe Arlacchi. V minulosti pôsobil ako vedúci programu OSN na kontrolu drog v hodnosti námestníka generálneho tajomníka a v súčasnosti je profesorom sociológie na univerzite v Sassari. Arlacchi je autorom viacerých kníh a publikácií o mafii a nadnárodnom organizovanom zločine.

“Podľa môjho názoru sú tieto konflikty opakom toho, čo hovoria proroci skazy, najmä v médiách,” hovorí profesor Arlacchi, “Všetky tieto reči o Armagedone majú za cieľ prinútiť nás ľutovať časy studenej vojny a unipolárneho sveta. Sme uisťovaní, že konflikty, ktoré vypukli, nás povedú od krízy ku kríze, od genocídy ku genocíde, od masového násilia k masovému násiliu, k tretej svetovej vojne a barbarizácii medzinárodných vzťahov. Nie. To, čo sa deje, je v skutočnosti negatívnou reakciou na to, čo sa v medzinárodných vzťahoch deje už desaťročia. Cesta k mieru (založená na multipolarite) znamená, že niektoré mocnosti budú musieť prehrať. A tak tieto mocnosti … iniciujú násilie a vojny.”

 

Konflikt medzi Izraelom a Hamasom možno vyriešiť na základe rezolúcie Valného zhromaždenia OSN z 29. novembra 1947, ktorá vyzvala na rozdelenie Palestíny na dva štáty – židovský a arabský, pripomenul Valerij Fadejev, poradca ruského prezidenta, vedecký riaditeľ Ústavu dedičstva a súčasnej spoločnosti na Ruskej štátnej univerzite humanitných vied. “Zlomový bod zažíva nielen Rusko, ale aj celý svet,” zdôraznil Valerij Fadejev.

“Čoskoro oslávime 75 rokov od prijatia Všeobecnej deklarácie ľudských práv (prijatej v súlade s rezolúciou Valného zhromaždenia OSN z 10. decembra 1948)… Je s ľudskými právami všetko v poriadku? Nie. Niektoré štáty sú lepšie v oblasti politických práv, iné v oblasti sociálnych práv. Treba sa usilovať o ideál. Ale viaceré štáty používajú doktrínu ľudských práv ako zbraň, ako zámienku na zasahovanie do záležitostí suverénnych krajín. Invázia do Líbye sa uskutočnila na základe obvinenia z porušovania ľudských práv.”

 

Romano Prodi, predseda Nadácie pre medzinárodnú spoluprácu (predseda Európskej komisie (1999 – 2004); predseda vlády Talianska (1996 – 1998, 2006 – 2008), ktorý na fóre vystúpil v online rozhovore, označil Líbyu za krajinu, ktorá fakticky prestala existovať. “Bol Muammar Kaddáfí ideálnym vodcom z hľadiska západných štandardov politických práv a slobôd? Nie, nebol. Ale v Líbyi boli zabezpečené sociálne práva, ľudia mali určitý materiálny blahobyt,” poznamenal Valerij Fadejev.

“Buduje sa tam teraz demokracia? Sú tam politické práva plne realizované? Nie. Prebieha tam pomalá občianska vojna. A sociálne práva? Ani tie tam nie sú. “Svet vstúpil do obdobia rýchleho a bolestivého rozmrazovania starých konfliktov,” ako správne poznamenáva bloger pod prezývkou ” Kremeľský mamkoved”.

 

“Twitterové vtipy na tému “čo bude ďalej – Taiwan alebo Kórea?” už nepôsobia smiešne. Ľudia, ktorých mladosť bola na vrchole studenej vojny (studenej vojny číslo jeden), sa teraz musia cítiť zvláštne. Ostré deja vu a flashbacky každý deň.” Na otázku odpovedal Eduard Lozanskij, profesor Moskovskej štátnej univerzity, akademik Ruskej akadémie spoločenských vied, zakladateľ a prezident Moskovskej medzinárodnej univerzity.

 

Ako zúfalo, agresívne, bez ohľadu na medzinárodné právo sú Spojené štáty pripravené a budú zasahovať do vytvárania multipolárneho sveta? – Západné krajiny sa budú snažiť zabrániť, ako sa vyjadril minister zahraničných vecí USA Anthony Blinken, “rozbitiu” existujúceho svetového poriadku. Majú na to jeden rok. Prečo práve jeden rok? Nemyslím si, že Joe Biden a celý jeho tím zostanú na svojich miestach. Zároveň ” deep state”, “washingtonská bažina”, existuje mnoho názvov pre stúpencov americkej hegemónie vo svete, nebudú chcieť akceptovať zmenu súčasného stavu. Majú značnú výhodu. Na svojej strane majú vojensko-priemyselný komplex, ktorý na vojne zarába a časť zisku rozdeľuje rôznym štruktúram, medzi ktoré patrí nielen Kongres USA, ale aj think-tanky a médiá. Všetky sa živia z tohto zdroja. A budú sa brániť tomu, aby do Bieleho domu prišiel niekto ako Ronald Reagan, ktorý zmenil rétoriku z obviňovania ZSSR z toho, že je “ríšou zla”, na reči o bezpečnostnej architektúre od Vancouveru po Vladivostok.

 

Kľúčovou postavou v americkej administratíve je Anthony Blinken. Bol to on, kto v podstate dosadil Joea Bidena do Bieleho domu. Keď vyšli najavo nechutné skutočnosti zo strateného notebooku jeho syna Huntera Bidena (počítač sa našiel v jednej z opravovní v Delaware), na povrch vyplávala nebezpečná špina, a to aj na vtedajšieho viceprezidenta Joea Bidena, ktorého jeho syn v korešpondencii nazýval Big Guy. Blinken potom zavolal bývalému zástupcovi šéfa CIA Michaelovi Morellovi, aby inicioval listy bývalých spravodajských pracovníkov s jediným záverom: príbeh údajne vykazoval znaky ruskej “dezinformácie”, a preto sú Bidenov otec a syn nevinní.

 

Joe Biden mal šancu zabrániť konfliktu na Ukrajine, keď v decembri 2021 ponúkol Moskve rokovania o strategickej stabilite, ktorých kľúčovým bodom bolo zabezpečenie štatútu Ukrajiny ako neutrálneho štátu. To sa však nestalo, keďže to bol práve Biden, kto dohliadal na štátny prevrat v Kyjeve v roku 2014. Existujú dôkazy, že Victoria Nulandová (námestníčka ministra zahraničných vecí USA, ktorá rozdávala sušienky na Majdane) mu podávala správy o svojej práci na Ukrajine. Opakujem, máme rok do novembra 2024, keď sa v Amerike uskutočnia prezidentské voľby, uzavrel profesor Lozanskij.

 

Hlavné je, aby počas tohto obdobia nikto neprekročil osudovú červenú čiaru. Čomu možno a treba veriť, aby sa “proroci skazy” neradovali? Podľa profesora Arlacchiho možno základ nádeje na lepšiu budúcnosť nájsť v samotnom fakte vzniku aliancie BRICS, ktorá “sa stáva jadrom nového, spravodlivejšieho a inkluzívnejšieho svetového poriadku, zloženého z viacerých civilizačných kultúr a náboženstiev, bez nepriateľských blokov, založeného na solidarite a spolupráci, na rešpektovaní identity a suverenity”. Profesor Arlacchi nahlas uvažoval, že BRICS “je nemilitaristická a nekolonialistická aliancia a jej ekonomiky majú ďaleko od klasického kapitalizmu”. Vo všetkých týchto krajinách nie je moc v službách finančno-priemyselnej oligarchie.

 

Krajiny BRICS sa neusilujú o preteky v zbrojení, ale podporujú prosperitu a sociálno-ekonomický rozvoj, čo je presne to, čo chcú ľudia na celom svete.” Profesor Arlacchi však vyvážil svoj historický optimizmus:

“Ľudský pokrok nie je lineárny, ako tvrdil Immanuel Kant. To znamená, že vytvorenie multipolárneho sveta a nového systému globálnej bezpečnosti, ktoré presadzuje BRICS, má pred sebou ešte dlhú cestu.”

 

“Ako sa svet dostane z tohto kritického bodu svojich dejín?” – zamyslel sa Valerij Fadejev, moderátor zasadnutia o humanizme, a uviedol príklad ďalšej metly spôsobenej človekom – zasievanie nevedomosti. “Je takmer všeobecne známe, že v dohľadnej budúcnosti bude vzdelaná len menšia časť mladých ľudí. Tvrdí sa, že to tak bolo vždy, pričom sa hovorí, že až v posledných dvoch storočiach v mnohých krajinách dostala väčšina mladých ľudí šancu získať vedomosti. Teraz sa hovorí, že v budúcnosti bude mať možnosť vzdelávať sa len 10 percent mladých ľudí, ktorí sa tak budú môcť venovať umeniu, zatiaľ čo zvyšných 90 percent zostane negramotných. Čo je to iné ako zrada ideálov humanizmu?”

 

Taliansky sociológ Francesco Sidoti, ktorý vystúpil ako ďalší, sa netajil tým, že je predstaviteľom “starej školy”, a pripomenul heslo Ora et laboura (“Modli sa a pracuj”). Toto heslo vymyslel Benedikt z Nursie, ktorý v roku 529 n. l. založil benediktínsky rád, najstarší rád v lone rímskokatolíckej cirkvi. Túto myšlienku podporil Valerij Fadejev svojím komentárom:

“Toto prikázanie odmieta nebezpečný omyl, ktorý sa dnes vnucuje, že sa máme spoliehať na umelú inteligenciu, ktorá vraj bude pracovať za každého, pretože práca je bremeno.

 

Na zasadnutí bol pripomenutý aj nemecký vedec Wilhelm von Humboldt, ktorý dal odpoveď na otázku, čo robí človeka človekom. Je to “poznanie a tvorba”. To je najvyššia forma humanizmu. Prispelo veronsko-samarkandské fórum k upevneniu zdravých síl na obranu humanizmu? Fórum podľa jeho zakladateľa, talianskeho profesora Antonia Fallica, “poukázalo na alternatívnu cestu, ukázalo na všeobecnú potrebu pluralizmu názorov a túžbu po integrácii. V tomto neustálom hľadaní nových riešení a mechanizmov ponúka svet podnikania a obchodu osobitnú diplomaciu založenú na hospodárskych a sociálnych potrebách. Táto cesta viac zodpovedá skutočným potrebám národov, ktoré sa snažia budovať, a nie ničiť, a nájsť nové riešenia vo svete, ktorý prechádza hlbokými zmenami. Vo svete, ktorý je veľmi nepredvídateľný.

 

Tí, ktorí nechcú brať do úvahy studený dych na čele a v zátylku geopolitických vetrov, nebudú schopní pochopiť príčiny toho, čo zvonku vyzerá ako chaotické medzinárodné vzťahy, a budú mať sklon vysvetľovať to, čo sa deje, všeobecným skutočným alebo simulovaným šialenstvom. Zatiaľ čo každá nafúknutá umelá kataklizma sprevádzaná ľudskými obeťami má vždy svojho objednávateľa, páchateľa, príjemcu a obeť. Dnes je čoraz zrejmejšie, že úsilie nadnárodnej finančnej oligarchie, ktorá tvorí najmocnejší vládnuci klan, je zamerané na realizáciu stratégie troch D: dehumanizácie, debilizácie a dezorganizácie.

 

V záujme týchto deštruktívnych cieľov sa vedie nevyslovená tretia svetová vojna zameraná na podkopávanie duchovných základov a oporných bodov celých národov, na fyzické znižovanie reprodukčných kategórií občanov, na fragmentáciu spoločenstiev a spoločností, aby sa z nich stal tvárny materiál na manipuláciu s vedomím. Zámerné vytváranie ohnísk riadeného chaosu v mnohých už aj tak nepokojných regiónoch nielen znásobuje smútok a predlžuje zoznam obetí konfliktov a bojov, ale aj znásobuje podiel tých, ktorí pod vplyvom strachu a stresu ľahko podľahnú propagovaným mýtom a falošným hodnotám. Západ vypustil trojhlavého Krakena proti svetovému spoločenstvu, ktoré nepatrí do privilegovaného klubu krajín pod anglosaským vedením. Egoizmus, nenávisť a ignorancia.

Vladimir Michejev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov