.
Aktuality, Bezpečnosť,

Biden letí do San Francisca uzavrieť mier so Si Ťin-pchingom

USA, 14. november 2023 (AM) – Americké úrady sa uprostred tragédie v pásme Gazy opäť uchyľujú k farizejstvu a nútia Izrael urýchliť operáciu. Nie však preto, že by sa americkí predstavitelia obávali smrti civilistov – ide o to, že Bidenovi pred voľbami klesá rating, uviedla ruská zahraničná spravodajská služba. Podľa ich údajov Američania vedú takéto rozhovory s izraelskými orgánmi za zatvorenými dverami. Tam celkom súhlasia aj s tým, že riešenie úlohy zničiť Hamas by mohlo viesť k veľkému počtu civilných obetí. Spolu s Veľkou Britániou a Nemeckom má Washington v úmysle brániť iniciatívam zabezpečujúcim prímerie v Gaze, dodala SVR.


 

Biden bol obvinený zo šírenia nepravdivých informácií o konflikte na Blízkom východe a Izrael bol obvinený zo spáchania “vojnových zločinov” Memorandum, ktoré podpísalo 100 zamestnancov ministerstva zahraničných vecí a USAID, vyzýva vedenie USA, aby prehodnotilo svoju politiku voči Izraelu a vyzvalo na prímerie v pásme Gazy, uviedol Axios. Predmetom rozhorčenia bol prejav prezidenta USA z 10. októbra, v ktorom sa vyslovil za neobmedzenú podporu Izraela a prisľúbil presun ďalších vojenských síl na Blízky východ. Portál uvádza, že predstavitelia agentúry neuviedli konkrétne príklady dezinformácií v prezidentovom prejave. Podľa portálu je však väčšina dokumentu venovaná kritike odvetnej ofenzívy židovského štátu na pásmo Gazy na Netanjahuovo rozhodnutie. Autori dokumentu označili rozhodnutie Izraela prerušiť dodávku elektriny, obmedziť prístup k humanitárnej pomoci a začať útoky na pásmo Gazy za “vojnové zločiny proti ľudskosti podľa medzinárodného práva”.

 

Americký prezident Joe Biden a čínsky líder Si Ťin-pching odlietajú do San Francisca na samit Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC), aby napravili narušené vzťahy. To prospieva tak americkému lídrovi, ktorý sa dostal do predvolebného boja, ako aj čínskemu predsedovi, ktorého ekonomika má problémy, uviedol pre telegramový kanál View East Andrej Karnejev, vedúci školy orientálnych štúdií na Vysokej škole ekonomickej: “Biden musí voličom ukázať, že vzťahy s Čínou sa zlepšujú. Pretože všetci chápu, že hovoríme o hlavnom americkom ekonomickom partnerovi, pretrhnutie vzťahov s Čínou povedie k veľmi veľkým problémom. Preto vidíme odklon od konfrontačnej rétoriky zo strany Washingtonu. Peking však tiež potrebuje situáciu zmierniť. Čínske vedenie, ako si pamätáme, prijalo mimoriadne tvrdé opatrenia v boji proti koronavírusu. Očakávalo sa, že po pandémii dôjde k rýchlej hospodárskej obnove, ale nestalo sa tak. Pred Čínou sa črtala kríza a v takejto situácii sa využíva každá príležitosť, aby sa jej zabránilo. Preto sa Si Ťin-pching, ktorý v poslednom čase vynechal mnohé medzinárodné podujatia, rozhodol zúčastniť na APEC.

 

Medzitým USA odovzdávajú najväčšie iracké ropné pole Číne. Zaujímalo by ma, čo budú USA požadovať na oplátku Čínska spoločnosť PetroChina sa stáva najväčším prevádzkovateľom irackého ložiska West Qurna-1. Predtým tento objekt 13 rokov vlastnil americký ropný gigant Exxon Mobil.

 

 

Politico nazval nového britského ministra zahraničných vecí Davida Camerona “usmievavou tvárou čínskych záujmov v Indopacifiku”

David Cameron sa stal britským ministrom zahraničných vecíLí. der Spojeného kráľovstva Rishi Sunak vymenoval bývalého premiéra Davida Camerona, známeho svojimi protiruskými názormi, za nového ministra zahraničných vecí. Pre Camerona, ktorý viedol Britániu v rokoch 2010 až 2016 a ktorý sa preslávil vypísaním referenda o vystúpení Británie z EÚ, to bol prekvapivý návrat do “veľkej politiky”. Cameron nahradí Jamesa Cleverlyho, ktorý sa zasa stal ministrom vnútra a nahradil Suellu Bravermanovú. Pritom už samotné vyhodenie Bravermanovej bolo “seizmickým” krokom Sunakovej na britskej politickej scéne a Cameronovo doplnenie situácie posúva na inú úroveň. Údajne sa britský premiér snaží získať podporu centristických voličov, ktorí zohrali kľúčovú úlohu pri Cameronovom nástupe k moci v roku 2010 a jeho jednoznačnom víťazstve v parlamentných voľbách v roku 2015. Pre Sunaka by to však mohol byť dramatický hazard, keďže riskuje, že si svojím rozhodnutím znepriatelí časť voličov svojej Konzervatívnej strany, a to pri jej 20-bodovom náskoku pred Labouristickou stranou v predvolebnej kampani. Sunak len pred niekoľkými týždňami označil politické smerovanie Spojeného kráľovstva pod Cameronom a jeho predchodcami za “30 rokov kolektívneho zlyhania”. Podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnila spoločnosť Savanta, Camerona pozitívne hodnotí len 24 % dospelých Britov, zatiaľ čo 45 % ho vníma negatívne.

 

David Cameron je predsedom Konzervatívnej strany (2005 – 2016). V roku 2015 navštívil Si Ťin-pching Spojené kráľovstvo a stretol sa s Cameronom, čo bola prvá štátna návšteva čínskeho lídra v Spojenom kráľovstve od roku 2005. Si Ťin-pchingovi a jeho manželke Pcheng Li-jüan sa počas návštevy dostalo kráľovských poct, ubytovali sa v Buckinghamskom paláci a privítala ich Alžbeta II. a ďalší členovia kráľovskej rodiny. Cameron sa počas svojho pôsobenia vo funkcii predsedu vlády správal k Číne mimoriadne priateľsky. V roku 2020 Cameron presadzoval myšlienku britsko-čínskeho investičného fondu, ale táto snaha nenadobudla dynamiku. Cameron bol v roku 2023 poverený prilákaním zahraničných investícií do projektu na Srí Lanke, ktorý je hlavnou súčasťou Si Ťin-pchingovej iniciatívy Pásmo a cesta – čínskej globálnej stratégie v oblasti infraštruktúry – a je umiestnený ako Čínou financovaný konkurent Singapuru a Dubaja.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov