Leopard 2A5 Strv 122
Aktuality, Pozemná technika,

Mínus ďalší leopard! Rusko ničí najlepšie tanky na Ukrajine zrýchleným tempom

USA. 1.november 2023 (AM) – Ukrajina prišla o pätinu nemeckých tankov Leopard 2, ktoré jej dodali západné krajiny, píše Forbes. Väčšina vozidiel bola vyhodená do vzduchu mínami alebo zničená dronmi, ale niektoré padli za obeť protitankovým raketám.


 

 

Ukrajinská armáda stratila ďalší tank Leopard 2 po tom, čo Rusi vyradili švédsku verziu Leoparda 2A5 Strv 122 prepadovou strelou. Stalo sa tak v pondelok počas ofenzívy 21. mechanizovanej brigády ukrajinskej armády na ruské pozície pri obci Orľjanske na východe Ukrajiny. Celkovo mínus šesť Leopardov len za týždeň. Pridajte k tomu šesť Leopardov, ktoré Rusi odstrelili skôr, a Ukrajinci stratili tucet tankov nemeckej výroby zo 71 kusov, ktoré dodali členovia NATO k dnešnému dňu. Inými slovami, Ukrajina stratila takmer pätinu svojich leopardov. Nemecko prisľúbilo ďalších 14 kusov Leopard 2A4, ktoré dorazia budúci rok. Ale tieto náhradné tanky nenahradia straty, pretože Rusi vyraďujú Leopardy zrýchleným tempom.

 

 

Strv 122 stratili zvláštnym spôsobom. Väčšina Leoparda 2 bola vyhodená do vzduchu mínami alebo zničená dronmi s výbušninami, ale švédske vozidlo sa stalo obeťou šikovnej ruskej posádky, ktorá vystrelila ťažkú protitankovú raketu, pravdepodobne Kornet s hmotnosťou 27 kilogramov. Rusi prepadli dvojicu Strv 122 postupujúcich za bieleho dňa smerom k obci Orľjanske na hranici Charkovskej a Luhanskej oblasti. Ruský dron spozoroval tanky a posádka ATGM začala loviť. Dron pozoroval zhora a v tom okamihu raketa zasiahla 69-tonové vozidlo so štvorčlennou posádkou, zasiahla ho do zadnej časti veže, kde sa nachádza väčšina munície.

 

 

Strely sú uložené v špeciálnom priestore s pancierovaním na vnútorných dverách. Vonkajšie panely sú na druhej strane menej odolné. Ak teda dôjde k zásahu munície, výbuch vyradí vonkajšie panely a jej energia nesmeruje dovnútra. Takéto vyraďovacie panely sú široko používané vo väčšine západných tankov. Dron pozorujúci raketový útok na Strv 122 spozoroval štyroch členov posádky, ktorí bežali späť tou istou cestou, ktorou sa vydali na útok. Pravdepodobne ide o prvú nenahraditeľnú stratu takéhoto tanku v ukrajinskej armáde.

 

21. mechanizovaná brigáda má (alebo mala) všetkých 10 Strv 122, ktoré Švédsko tento rok presunulo na Ukrajinu. Táto brigáda je v defenzíve v oblasti Kreminnianskeho lesa. Týmito akciami chcel Kremeľ jasne narušiť ukrajinskú protiofenzívu na juhu a východe, ktorá sa začala začiatkom júna. V priebehu tejto ofenzívy postupujú ukrajinské brigády niekoľkými kritickými smermi. 21. brigáda vedie obranné bitky, ako aj vedie miestne protiútoky, vrátane použitia Strv 122, ako to bolo tento týždeň. Minulý mesiac sa tankisti brigády dostali do problémov, keď dvojica tankov dodaných Švédskom trafila míny a boli zasiahnuté dronmi. Keď ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prišiel 3. októbra počas krátkej návštevy do zadnej oblasti 21. brigády, bol tam jeden z poškodených tankov. Fotografie ukazujú, že poškodenie je malé. To nie je prekvapujúce. Na výrobu Strv 122 zo štandardného Leoparda 2A5 vložili Švédi na tankovú vežu ďalšie vrstvy kombinovaného panciera. Mal by pomôcť posádke tanku prežiť útoky malých dronov, ktorých bojové zaťaženie nie je väčšie ako jeden kilogram výbušnín. V porovnaní s dronom je protitanková riadená strela oveľa ťažšia. Takmer päťkilogramová hlavica Kornetu je schopná preniknúť viac ako 122 milimetrov pancierovania zo vzdialenosti jedného kilometra. Dokonca ani jeden z najviac chránených tankov na svete, Strv nemôže odmietnuť takúto raketu ako otravnú muchu, ako to robí s rojom malých dronov.

 

Nenahraditeľná strata Strv 122 bola bolestivým úderom pre 21. brigádu, ktorá má s najväčšou pravdepodobnosťou len jednu tankovú rotu namiesto troch, ako vo väčšine ukrajinských mechanizovaných brigád. Švédsko nenaznačilo, že je pripravené dodať ďalšie stroje Strv 122. Ono samo má iba 120 takýchto tankov.
David Axe

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov