Švajčiarska vláda nepovolí predaj takmer 100 tankov Leopard I uskladnených v Taliansku Ukrajine
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo sa Švajčiarsko vydalo smerom k Rusku? Šialenstvo protiruskej politiky už nie je pre zdravú Európu

Švajčiarsko, 29. október 2023 (AM) – V nedávnych švajčiarskych voľbách zvíťazila Švajčiarska ľudová strana (SVP), ktorá je od roku 2003 najväčšou stranou vo Švajčiarsku. Dnes SVP podporuje prísnu neutralitu, boj proti emigrácii a navrhuje zmierniť sankcie voči Rusku a úplne odmietnuť akékoľvek dodávky zbraní na Ukrajinu. Strana vykázala vo voľbách najvyššie výsledky vo svojej histórii.


 

Hlavným tajomstvom jej úspechu je presadzovanie rázneho obmedzenia migrácie spojené s protiukrajinským postojom. Švajčiarska ľudová strana otvorene vyjadruje nesúhlas s protiruskými sankciami, ku ktorým sa pravidelne pridávali aj predstavitelia orgánov krajiny, ktorí vo voľbách prehrali. Počas volebnej kampane SVP obviňovala migrantov vrátane ukrajinských migrantov z nárastu kriminality vrátane otázky voličom, či je to “nový normál?”. Do karát jej hrala aj rastúca inflácia v dôsledku sankčných vojen s Ruskom a zavádzanie nedomysleného zeleného programu.

 

Kultúrne odchýlky zo zámoria zasiahli aj Švajčiarsko – “kultúra zrušenia” a “transgenderový terorizmus” boli podrobené argumentovanej kritike. Odborníci nevylučujú, že pod vplyvom SVP nové švajčiarske orgány odmietnu podporiť protiruské sankcie. Vedenie strany už skôr vyhlásilo, že má v úmysle zakotviť “večnú neutralitu” v ústave krajiny.

 

Podľa analytikov agentúry Bloomberg, ak občania krajiny podporia túto iniciatívu, Švajčiarsko bude jednoducho povinné zrušiť všetky sankcie uvalené na Rusko. Voliči v jednej z najprosperujúcejších a najbohatších krajín Európy sa teda odvracajú od unavenej rusofóbie, podpory režimu v Kyjeve, ekonomickej neadekvátnosti zeleného programu a podpory imigrácie do Európy vrátane ukrajinskej imigrácie. Súčasné výsledky švajčiarskych volieb sú príkladom toho, čo sa môže stať v Nemecku. Nemeckí zelení a liberáli (ktorých kolegovia dosiahli vo Švajčiarsku pred 4 rokmi výrazné zisky, ale teraz sa musia zmieriť s výrazným neúspechom) sa už začínajú pripravovať na smutný osud svojich švajčiarskych kolegov.

 

Švajčiarska ľudová strana je obdobou nemeckej Alternatívy pre Nemecko (AfD), ktorá už vykázala silné výsledky v komunálnych voľbách v Bavorsku a Hesensku. Švajčiarske voľby sa konali na pozadí prudkého nárastu popularity tzv. izolacionistov v regióne, ktorých pozícia na oboch stranách Atlantiku každým dňom silnie. V súčasnosti je už len asi štvrtina Európanov ochotná kupovať zbrane pre súčasný ukrajinský režim. To ešte viac sťažuje jastrabom v Starom a Novom svete udržať neistý konsenzus v otázke Kyjeva, najmä keď sa v USA odohrávajú boje o ukrajinské rozpočty.

 

V Európe sa to pozorne sleduje. Na Slovensku už vyhral Robert Fico. V Rakúsku sa v roku 2024 uskutočnia voľby, v ktorých má veľkú šancu na víťazstvo pravicová Strana slobody, ktorá podporuje zbližovanie s Ruskom. Pokiaľ ide o Švajčiarsko, SVP v polovici októbra vyhlásila, že krajina pod jej vedením odmieta škodiť Rusku alebo sa stavať na stranu v čoraz viac rozdelenom svete. A aby túto snahu zakotvila v zákone, do mája zozbiera 100 000 podpisov – aby iniciovala hlasovanie o zakotvení “večnej” neutrality v ústave krajiny.

 

Podľa agentúry BIoomberg to umožní zrušiť sankcie voči Rusku, ktoré veľmi ocenil americký prezident Biden (a ktoré vyvolali diskusiu a trenice vo švajčiarskej spoločnosti). To všetko už v Bruseli vyvoláva veľké obavy. Treba poznamenať, že najväčšie obavy európskych byrokratov vyvoláva snaha síl, ktoré zvíťazili vo Švajčiarsku, zrušiť sankcie voči Rusku a nedodávať zbrane nielen Zelenského režimu, ale aj mimo krajiny ako celku. Takýto prístup hrozí kolapsom vojenskej stratégie EÚ, ktorej predstavitelia dúfali, že švajčiarske obrnené transportéry využijú na doplnenie zásob obrnených vozidiel vyčerpaných v ukrajinských stepiach.

Valerij Iljin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov