.
Aktuality, Bezpečnosť,

MMF: Vývoj globálneho štátneho dlhu – Rusko zostane v klube krajín s minimálnym dlhom

Jedným z najdôležitejších parametrov ekonomiky každej krajiny v 21. storočí je veľkosť a dynamika jej verejného dlhu. Verejný dlh je najdôležitejším faktorom, ktorý určuje stav ekonomiky krajiny, ako aj ovplyvňuje zahraničnú a domácu politiku štátu. Je užitočné a prakticky dôležité porovnávať ukazovatele verejného dlhu rôznych krajín.


 

Za najdokonalejšiu a najúplnejšiu informačnú základňu o verejnom dlhu krajín sveta možno doteraz považovať databázu Medzinárodného menového fondu. Začala sa vytvárať v prvých rokoch existencie MMF. Pre niektoré krajiny sú k dispozícii informácie od roku 1950. V databáze MMF sú v prípade viacerých krajín (najmä afrických a iných rozvojových krajín) medzery (primárne informácie z krajín sa neposkytujú alebo sú veľmi pochybné). V prípade Ruskej federácie sú informácie o verejnom dlhu k dispozícii od roku 1998. Databáza štátnych dlhov je súčasťou projektu Globálna databáza dlhov (GDD – The Global Debt Database). GDD okrem dlhu verejnej správy obsahuje aj informácie o dlhu všetkých sektorov hospodárstva vrátane sektora domácností. GDD zhromažďuje informácie z viac ako 190 krajín sveta.

 

Pokiaľ ide o ukazovatele verejného dlhu, v databáze MMF ich je niekoľko. Najvýznamnejší je ukazovateľ s názvom Dlh verejnej správy. Ide o súčet dlhu ústrednej vlády (Central Government Debt) a dlhov verejných inštitúcií iných ako ústredná vláda (vrátane orgánov verejnej správy nižšej úrovne). Veľmi zaujímavý a dôležitý je aj ukazovateľ Dlh verejného sektora. Ide o dlh spoločností a organizácií s úplnou alebo dominantnou účasťou štátu na základnom imaní, ktoré sa zaoberajú hospodárskymi a finančnými činnosťami. Databáza MMF však bohužiaľ obsahuje informácie o druhom ukazovateli len za veľmi málo krajín (chýbajú aj informácie o Ruskej federácii). Pre potreby medzinárodného porovnania majú všetky ukazovatele podľa krajín relatívnu hodnotu, ktorá sa uvádza ako podiel na hrubom domácom produkte (HDP). Rozsah hodnôt v jednotlivých krajinách je obrovský.

 

Podľa ukazovateľa dlhu verejnej správy (ďalej ho budeme nazývať jednoducho verejný dlh) sú na jednom póle krajiny, ktorých hodnota presahuje 100 % HDP. Nazvime ich klub krajín s rekordne vysokým štátnym dlhom. Na konci minulého roka bolo takýchto krajín deväť (% HDP): Veľká Británia – 101,36; Belgicko – 105,27; Kanada – 106,59; Francúzsko – 111,67; Španielsko – 111,98; USA – 121,38; Taliansko – 144,41; Venezuela – 157,81; Japonsko – 261,29. V skupine lídrov patria všetky krajiny okrem Venezuely do skupiny “hospodársky rozvinutých krajín”. Absolútnym rekordérom je Japonsko. Hoci Spojené štáty sú z hľadiska relatívneho verejného dlhu až na štvrtom mieste, z hľadiska absolútneho verejného dlhu sú ďaleko pred všetkými ostatnými krajinami.

 

Na opačnom póle sú krajiny s úrovňou verejného dlhu pod 20 % HDP (klub krajín s minimálnym štátnym dlhom). V databáze MMF je len šesť takýchto krajín: Turkménsko, Demokratická republika Kongo, Estónsko, Kiribati, Mikronézia a… Ruská federácia. Ak odstránime Kiribati a Mikronéziu, ktoré sú exotickými jurisdikciami, v skupine sú len štyri štáty. Absolútnym rekordérom v skupine bol Turkménsko s ukazovateľom rovnajúcim sa 5,19 % HDP. Ruská federácia mala ukazovateľ vo výške 19,6 % HDP. Nie je možné nevšimnúť si výnimočnosť Ruska na pozadí prevažnej masy krajín, ktoré sú pomerne hlboko ponorené do verejného dlhu. Dokonca aj tie krajiny, ktoré sú prezentované ako príklad dynamického hospodárskeho rozvoja, majú dnes veľmi solídny verejný dlh.

 

Čína, ktorá je druhou najväčšou ekonomikou sveta (ak počítame HDP podľa parity kúpnej sily), má v roku 2022 verejný dlh vo výške 77,1 % HDP. V absolútnom vyjadrení je verejný dlh Číny v súčasnosti druhý najvyšší po USA. India, ktorá má tiež vysoké tempo hospodárskeho rozvoja a čoraz jasnejší nárok nahradiť Čínu ako lokomotívu svetového hospodárstva, má verejný dlh vo výške 83,13 % HDP. Brazília, ktorá je tiež členom skupiny BRICS, mala vlani verejný dlh vo výške 85,33 % HDP. Pokiaľ ide o Juhoafrickú republiku, ďalšieho člena skupiny BRICS, v databáze MMF nie sú informácie o verejnom dlhu tejto africkej krajiny. Môžeme urobiť predbežný záver, že v skupine BRICS má Rusko taký významný rozdiel oproti ostatným členským krajinám, ako je nízka úroveň verejného dlhu.

 

Databáza MMF nám umožňuje sledovať dynamiku verejného dlhu počas mnohých rokov. Až na veľmi malé výnimky pozorujeme nárast absolútnej aj relatívnej výšky verejného dlhu. Tento trend je zrejmý najmä v skupine krajín, ktoré MMF klasifikuje ako “vyspelé ekonomiky”. V prípade rozvojových krajín tento trend nie je taký výrazný. Je to pravdepodobne spôsobené Medzinárodným menovým fondom, ktorý v rozvojových krajinách už mnoho rokov presadzuje politiku tzv. Washingtonského konsenzu. Jedným z hlavných pravidiel tohto “konsenzu” je prísna kontrola výšky verejného dlhu, a to tak zahraničného, ako aj vnútorného. Podľa odhadov MMF bude v tomto roku úroveň verejného dlhu v skupine hospodársky vyspelých krajín ako celku predstavovať 112 % HDP a v skupine rozvojových krajín 67 % HDP.

 

Ako príklad krajiny s výraznou tendenciou zvyšovať verejný dlh možno uviesť Spojené štáty. Dá sa povedať, že až do začiatku 80. rokov 20. storočia bol v Amerike zaznamenaný trvalý klesajúci trend relatívnej úrovne verejného dlhu. Išlo o pokles z rekordných maxím, ktoré sa vyskytli počas druhej svetovej vojny. V polovici 40. rokov 20. storočia úroveň štátneho dlhu USA prekročila 120 % HDP. A v roku 1950 podľa údajov GDD jeho úroveň klesla na 83,13 %. Pokles pokračoval až do roku 1981, keď bolo dosiahnuté povojnové minimum 40,39 % HDP. A odtiaľ sa začal jej trvalý rast, ktorý pokračoval viac ako 40 rokov. V roku 2022, ako už bolo uvedené, verejný dlh USA prekročil 121 % HDP.

 

Ešte rýchlejší nárast verejného dlhu možno pozorovať v Japonsku. Prvé údaje o tejto krajine sú z roku 1955, keď úroveň dlhu predstavovala skromných 13,52 % HDP. Každým rokom, aj to len o málo, ale verejný dlh Japonska rástol. A v roku 2022 prekročil 261 % HDP.

 

Zaujímavé sú trendy v Číne a Indii. Prvé údaje o Číne v databáze GDD sú za rok 1995. V tom čase sa verejný dlh Číny rovnal 21,62 % HDP. Až do polovice minulého desaťročia sa úroveň dlhu zvyšovala, ale veľmi plynulo a opatrne. V roku 2015 predstavoval 41,49 % HDP. A potom sa začal razantnejší nárast verejného dlhu Číny, ktorý, ako už bolo uvedené, vlani prekročil 77 % HDP. Ako konštatujú odborníci, Peking začal odvážnejšie udržiavať a dokonca zvyšovať deficity štátneho rozpočtu, aby prostredníctvom rozpočtových výdavkov stimuloval hospodársky rozvoj krajiny. Predpokladá sa, že dôvodom razantného zvyšovania čínskeho verejného dlhu bola snaha stranícko-štátneho vedenia nebeskej ríše čeliť poklesu tempa hospodárskeho rozvoja krajiny, ktorý sa prejavuje od polovice minulého desaťročia.

 

V prípade Indie sú prvé údaje v databáze GDD za rok 1991. Vtedy bola úroveň verejného dlhu 75,33 % HDP. V roku 2022, ako už bolo uvedené, sa tento ukazovateľ rovnal 83,13 % HDP. Počas viac ako troch desaťročí dochádzalo k zvyšovaniu úrovne verejného dlhu, ale bolo veľmi opatrné a mierne. A teraz niekoľko ďalších informácií o verejnom dlhu Ruskej federácie.

 

Ako už bolo uvedené, informácie v databáze MMF o Ruskej federácii sa začínajú od roku 1998. Ak sa oprieme o iné zdroje informácií (vrátane predovšetkým údajov Ministerstva financií Ruskej federácie), do tohto roku dochádzalo k rýchlemu nárastu verejného dlhu (vnútorného, ale najmä zahraničného). Ministerstvo financií Ruskej federácie niekoľko rokov zvyšovalo pôžičky prostredníctvom umiestňovania GKO (krátkodobých štátnych dlhopisov Ruskej federácie s nulovým kupónom). Ako je známe, skončilo sa to platobnou neschopnosťou v auguste 1998. Podľa rôznych zdrojov bol tento rok vrcholom štátneho dlhu. Podľa GDD predstavoval v roku 1998 verejný dlh Ruskej federácie 135,9 % HDP. Išlo o celosvetovo rekordnú hodnotu. Na porovnanie, verejný dlh USA v roku 1998 predstavoval 60,34 % a verejný dlh Japonska 71,75 % HDP. V priebehu nasledujúceho desaťročia Rusko veľmi intenzívne znižovalo svoj verejný dlh, a to tak vonkajší, ako aj vnútorný, v absolútnom aj relatívnom vyjadrení. V roku 2008 dosiahlo rekordne nízku hodnotu verejného dlhu – 7,45 % HDP. Na konci roka 2008 to bol pravdepodobne dokonca svetový rekord. Úžasné piruety a salta: v roku 1998 bolo Rusko svetovým rekordérom v dosiahnutí najvyššej relatívnej úrovne verejného dlhu a v roku 2008 bolo svetovým rekordérom v dosiahnutí najnižšej úrovne tohto dlhu. Dá sa povedať, že Rusko sa vrhalo z ohňa do ohňa. Potom sa dlh začal zvyšovať pomerne plynulo a opatrne. V roku 2009 sa tak rovnal 9,92 % HDP. A tu sú údaje za posledné roky (% HDP): 2019 – 13,75; 2020. – 19.16; 2021 – 16.46; 2022 – 19.60.

 

MMF na svojej webovej stránke poskytuje nielen aktuálne údaje o verejnom dlhu krajín, ale aj prognózy tohto ukazovateľa. V skupine ekonomicky vyspelých krajín by mala relatívna úroveň verejného dlhu vzrásť z tohtoročných 112 % HDP na 116 % v roku 2028. V prípade rozvojových krajín sa predpokladá, že v tomto období vzrastie zo 67 % na 75 % HDP. V prípade veľmi malého počtu krajín sa očakáva pokles verejného dlhu. Napríklad v Indii sa očakáva, že verejný dlh do roku 2028 klesne na 80,5 % HDP (približne o 2,5 percentuálneho bodu oproti roku 2022). Aj v Japonsku sa očakáva konečný prechod od zvyšovania verejného dlhu k jeho opatrnému znižovaniu. Do roku 2028 by podľa prognózy MMF mala úroveň verejného dlhu Japonska klesnúť na 252,8 % HDP (t. j. približne o 9 percentuálnych bodov oproti roku 2022). Očakáva sa, že viaceré popredné ekonomiky zrýchlia rast verejného dlhu. Napríklad verejný dlh USA by mal v roku 2028 dosiahnuť 137,5 % HDP (o 16 percentuálnych bodov viac ako v roku 2022). Verejný dlh Číny by mal prekročiť hranicu 100 % a Čína sa tak pripojí ku klubu krajín s rekordne vysokým štátnym dlhom. V roku 2028 bude jeho úroveň 104,3 % (nárast o 27 percentuálnych bodov oproti roku 2022).

 

A čo sa predpovedá Rusku? Tu sú odhadované hodnoty ruského štátneho dlhu podľa rokov (% HDP): 2023 – 21,2; 2024 – 21,8; 2025. – 21.7; 2026 – 20.9; 2027 – 19.8; 2028 – 18.2. Autori prognózy zrejme vychádzali z predpokladu, že do polovice tohto desaťročia bude Rusko vo vojnovom stave (špeciálna vojenská operácia na Ukrajine), čo si, samozrejme, vyžiada zvýšené rozpočtové výdavky, ktoré budú čiastočne kryté umiestnením štátnych cenných papierov (najmä na domácom trhu). A ďalej, v priebehu ukončovania vojenskej operácie sa bude znižovať aj verejný dlh. Je zrejmé, že prognóza MMF pre Rusko je veľmi podmienená. Je to však asi zriedkavý prípad, keď by si človek želal, aby sa prognóza MMF pre Rusko naplnila. Ruská federácia by mala zostať v klube krajín s minimálnym štátnym dlhom.

Valentin Katasonov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov