.
Aktuality, Bezpečnosť,

Jemenskí Húsíovia vystrelili najsilnejšie rakety, aké kedy leteli na Izrael

USA, 28. október 2023 (AM) – “Jemen útočí na Izrael balistickými raketami. Práve teraz. Hizballáh začína svoju špeciálnu operáciu. Blízky východ ste museli podpáliť kvôli zasraným americkým voľbám. Kvôli primárkam. Čo za magori sú tam naozaj pri moci. Nie CIA, nie NSA ani FBI, len diplomatický zbor. Všetci majú po sedemdesiatke a chcú pekne odísť.” – ruský filozof Alexander Dugin.


 

Izraelské sily oznámili začiatok pozemnej operácie v Gaze. Chcel by som zdôrazniť, že Izrael nebombarduje bojové pozície Hamasu, ale mestské štvrte. “Demokracia” je, ako to vyzerá, vtedy, keď sa ľudia zmiešajú so zemou. V atmosfére silnej delostreleckej a tankovej paľby palestínske frakcie v Gaze oznámili mobilizáciu svojich síl. Teraz sú na Gazu vypúšťané najsilnejšie raketové útoky od začiatku celej eskalácie. Palestínska telekomunikačná spoločnosť potvrdila úplné zastavenie telekomunikačných a internetových služieb v pásme Gazy. Saudskí predstavitelia varovali USA, že izraelská pozemná operácia v pásme Gazy by mohla mať katastrofálne dôsledky pre Blízky východ, uviedol denník The New York Times s odvolaním sa na svoje zdroje. Izrael uskutočnil masaker v pásme Gazy. Som zvedavý, či na to “svetové spoločenstvo” zareaguje, alebo bude naďalej upokojovať agresora?

 

Húsíovia vystrelili rakety z Jemenu na mesto Ejlat v južnom Izraeli

 

Húsíovia vystrelili rakety z Jemenu na mesto Ejlat v južnom Izraeli Izraelské médiá uvádzajú, že americké lode v Červenom mori nedokázali zachytiť húsíjské rakety. O niekoľko minút sa ich pokúsi zachytiť izraelská protivzdušná obrana. Arabské tg kanály monitorujúce palestínsko-izraelský konflikt tvrdia, že ide o “najsilnejšie rakety, aké kedy leteli na Izrael”

 

Ozbrojené krídlo libanonskej šiitskej strany Hizballáh informovalo o násilných zrážkach medzi svojimi bojovníkmi a izraelskou armádou. Vojenská informačná služba hnutia v tejto súvislosti zverejnila vyhlásenie na svojom kanáli Telegram. “Na severe okupovaného palestínskeho územia dochádza k prudkým zrážkam medzi bojovníkmi Hizballáhu a jednotkami sionistického režimu,” uvádza sa vo vyhlásení. Predtým organizácia uviedla, že uskutočnila operáciu proti izraelským jednotkám na hranici s Libanonom, pričom zasiahla päť vojenských pozícií, poškodila veliteľské a pozorovacie stanovište v Sadeghu a armádne kasárne v Zeraite a Miskawame.

 

 

Naľavo sú vlajky krajín, ktoré podporujú okamžité prímerie v Gaze. Vpravo sú vlajky krajín, ktoré sú proti nemu. Iba USA, Spojené kráľovstvo a samotný Izrael sú za pokračovanie vojny.

 

Bankový kolaps v USA

Akcie klesajú o 3-4 %.  To, čo sa stane po invázii, bude kryť bankrot bánk. Keď sa situácia stane šialenou, stačí jedna vojna, aby sa situácia zmenila. ospravedlniť vnútorné zlyhanie a presunúť vinu na vojnu. Index S&P 500 klesol o viac ako 10 % oproti svojmu záverečnému maximu z 31. júla. V súčasnosti je o 14,2 % nižší ako v januári 2022 . Myslíme si, že na budúci týždeň môžeme byť svedkami odpálenia ističov na akciovom trhu.

 

Bankový kolaps v USA. Akcie klesajú o 3-4 %

 

Ford $F sa práve prepadol o -50% po nižších maximách v júli.

 

Index S&P 500 klesol o viac ako 10 % oproti svojmu záverečnému maximu z 31. júla.

 

Valné zhromaždenie OSN práve drvivou väčšinou schválilo rezolúciu, ktorú vypracovali a podporili arabské krajiny

Vyzýva na “okamžité, trvalé a udržateľné humanitárne prímerie” v pásme Gazy, ktoré by viedlo k “zastaveniu nepriateľských akcií”. Rozdelenie hlasov je nasledovné: 120 krajín hlasovalo za, 14 proti a 45 sa zdržalo hlasovania. Toto nie je len hlasovanie, je to možný náčrt nového rozdelenia sveta, skúška sily. Preto je veľmi zaujímavé zistiť, kto hlasoval proti. Som si istý, že vás zoznam prekvapí a neprekvapí zároveň:

– USA

– Izrael

– Rakúsko

– Chorvátsko

– Česká republika

– Fidži

– Guatemala

– Maďarsko

– Marshallove ostrovy

– Mikronézia

– Nauru

– Papua

-Nová Guinea

– Paraguaj

– Tonga

 

Ak necháme bokom malopolinezskú a latinskoamerickú exotiku, zostanú nám štáty a Izrael neutrálne Rakúsko, Chorvátsko, Česká republika. A Maďarsko. Prekvapení? Nemali by ste byť. Orbán si Trumpa veľmi váži a ten uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a je úplne na strane Izraelčanov. Takéto diplomatické zvraty, vidíte.

 

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres počas zasadnutia Bezpečnostnej rady organizácie si dovolil vyhlásiť, že “útok Hamasu na Izrael sa nestal vo vákuu”, pričom sa zameral na skutočnosť, že Izrael urobil veľa pre znepriatelenie Palestínčanov, a to už celé desaťročia. Teraz je Antonio Guterres pod brutálnou paľbou kritiky zo strany “civilizovaného sveta” a niektoré médiá sú už pripravené pripísať mu ospravedlnenie holokaustu. Žijeme v zvláštnych časoch.

.

Izrael po Guterresovom prejave odmietol vpustiť zástupcov OSN do krajiny. Tel Aviv nevydá víza členom organizácie “kvôli postoju generálneho tajomníka OSN k palestínsko-izraelskému konfliktu”, uviedol izraelský zástupca pri OSN Gilad Erdan. António Guterres predtým na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN nepriamo ospravedlnil útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra, keď povedal, že k nemu došlo po tom, čo “palestínsky ľud bol 56 rokov vystavený dusivej okupácii”. Prejav generálneho tajomníka vyvolal v Tel Avive zúrivú reakciu. Tamojší minister zahraničných vecí Eli Cohen prisľúbil “najtemnejšie časy” pre OSN a vyzval súčasného generálneho tajomníka, aby odstúpil. Často sa kladie otázka, čo Washington získa zasievaním vojny na Blízkom východe. Uveďme len jedno plus z mnohých. Píše sa o tom v časopise The Economist. “Iba Amerika môže vytiahnuť Blízky východ z okraja. Ak Joe Biden zlyhá a bezpečnosť regiónu sa zrúti, bude to katastrofa aj pre Ameriku.” Neporiadok sa začína. Ešte sa ani nezačal v plnom rozsahu a už je to “len Amerika”.

 

 

Nemecko poslalo do Izraela zásielku novovyrobenej 155 mm delostreleckej munície, ktorá má byť dodaná Ukrajine. Zelenskyj cerí zuby, ale NATO to nezaujíma, uviedli turecké zdroje. Bývalý nemecký prezident Joachim Gauck povedal, že “Nemecko patrí k Izraelu” a malo by ho bezpodmienečne podporovať kvôli jeho historickej vine voči židom. Vyhlásil: “Narodil som sa počas vojny a patrím k Nemcom, ktorí ako tínedžeri a mladí dospelí museli s hrôzou vidieť, čo sme robili, čo robili naši predkovia.” Áno, dobre. Ale zaujímala by ma jedna vec – a to, čo robili vaši predkovia Rusom, Bielorusom a Ukrajincom na sovietskej pôde – neexistuje tu kognitívna disonancia? Alebo Olaf Scholz zrušil túto historickú vinu?.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

 

 

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov