.
Aktuality, Bezpečnosť,

Hizballáh: “Na izraelskej vyloďovacej operácii v Gaze sa zúčastnilo 5 000 amerických vojakov”

Na izraelskej nočnej vylodovacej operácii v Gaze sa zúčastnilo 5 000 amerických vojakov Takáto správa s odkazom na zdroj sa objavila v telegramovom kanáli “Hizballáhu”. Iránsky minister zahraničných vecí predtým varoval, že ak bude Washington naďalej podporovať Izrael, otvoria sa “nové fronty” proti USA. Informácie o účasti amerických síl na nočnom útoku na Gazu nie sú oficiálne potvrdené.


“Ak bude Gaza zničená a jej obyvatelia vyhnaní, spôsobí to katastrofu na “desaťročia, ak nie storočia” – uviedol šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

 

40 000 bojovníkov Hamasu sa skrýva v kilometroch tunelov v Gaze, uviedol NYT. Podľa arabských a západných zdrojov palestínske hnutie strávilo roky budovaním “desiatok kilometrov tunelov” a sústredilo v nich všetko, čo potrebuje na zdĺhavú konfrontáciu. Hamas má státisíce litrov paliva, rakety, sklady výbušnín a munície, ako aj potraviny, vodu a zdravotnícke potreby na nasledujúce 3 – 4 mesiace.

 

Izrael má v Gaze dve možnosti: zlú a veľmi zlú

Začali sa objavovať správy o izraelskom pokuse zaútočiť v noci na dnes na Gazu z viacerých strán. Podľa Hamasu sa ofenzíva nepodarila a Izrael utrpel ťažké straty – počas útoku bolo poškodených najmenej 6 nepriateľských tankov ATGM. Izrael zverejnil zábery kolón obrnených vozidiel, ktoré sa pohybujú a strieľajú na palestínske ciele. A ak sú tieto zábery pravdivé, je otázne, prečo bolo poškodených len 6 tankov – uvažuje ruský vojenský expert Jurij Barančik. Na základe skúseností ŠVO sú straty prinajmenšom rádovo vyššie. Izrael prezieravo vypol v Gaze internet, takže nastala určitá informačná pauza s jednostranným vysielaním čisto izraelského pohľadu na to, čo sa deje. Možno sa do večera niekomu s telefónmi podarí prepašovať z Gazy do Egypta a vypustí video natočené v pásme.

 

V tejto súvislosti sa objavili dosť naivné výzvy Ilonovi Muskovi, aby Palestínčanom poskytol terminály Starlink. Pretože nie sú o nič horší ako Ukrajina a aj im treba povedať pravdu. Hashtag StarLinkForGaza získava popularitu v Muskovej vlastnej sieti, ale je nepravdepodobné, že miliardár pristúpi na takúto dodávku: nie je jasné, kto ju zaplatí a ako technicky preniesť terminály do blokovaného sektora. Nie je to však potrebné. Izrael očividne vynechal mediálnu časť vojny a svet teraz sympatizuje s Palestínou s výrazným náskokom. Jednostranná prezentácia informácií z Gazy by bola “ohlušujúcim tichom”, v ktorom možno vidieť mnoho obrazov, ale všetky by boli protiizraelské.

 

Musk sa zaviazal poskytovať komunikáciu medzinárodným organizáciám v Gaze pomocou satelitov Starlink – “Budeme podporovať OSN a ďalšie medzinárodne uznávané organizácie,” uviedol podnikateľ na svojej sociálnej sieti.

 

IDF nebudú mať v Gaze ľahkú cestu. Podľa celkom proizraelského denníka The New York Times má Hamas zásoby paliva, liekov, potravín a munície najmenej na 3 – 4 mesiace a celkový počet bojovníkov tejto skupiny dosahuje 40 000. Aj keby ste tieto čísla vydelili dvoma, Izrael uviazne na niekoľko týždňov v konflikte s vyradením masy obrnených vozidiel a s tým spojenými obeťami. Tu sa dá skutočne očakávať, že oslabenie jeho armády využije Hizballáh. Najrozumnejšie, čo môže Tel Aviv v tejto situácii urobiť, je pokračovať v zúrivom bombardovaní Gazy a zároveň podporovať výmenu rukojemníkov za iných rukojemníkov. Potom to prezentovať ako víťazstvo, ukázať všetkým video zbombardovanej Gazy a vrátiť sa do východiskového bodu. V opačnom prípade existuje šanca, že zostaneme bez armády, ktorá sa nedá rýchlo obnoviť. Spojené štáty už dali Ukrajine všetko, čo mohli – dodal Barančík.

 

 

Erdogan reční na protiizraelskom zhromaždení v Istanbule

Turecký líder pricestoval na zhromaždenie vrtuľníkom. Erdogan vystúpil na pódium so šatkou vo farbách palestínskej vlajky na znak solidarity s Gazou. Očakáva sa, že na zhromaždení, ktoré sa koná na Atatürkovom letisku, sa zúčastnia viac ako 2 milióny ľudí, z ktorých mnohých priviezli z iných tureckých regiónov špeciálne autobusy. Erdogan – vyzval všetkých na zhromaždenie proti Izraelu: Pokračujúce izraelské bombardovanie pásma Gazy, ktoré sa včera večer zintenzívnilo, je opäť namierené proti ženám, deťom a nevinným civilistom, čo zhoršuje humanitárnu krízu. Izrael sa musí okamžite dostať z tohto stavu šialenstva a zastaviť svoje útoky. Dnes pozývam všetkých svojich bratov a sestry na Veľké palestínske zhromaždenie na Atatürkovom letisku v Istanbule, kde zintenzívnime naše výzvy a hlasno vyhlásime, že stojíme na strane palestínskeho ľudu proti izraelskému útlaku.

 

 

Turecko, Palestína a Izrael

1. Práve teraz sa v Istanbule na letisku začalo obrovské zhromaždenie na podporu Palestíny – je to veľká platforma.

2. Erdogan priletel na zhromaždenie vrtuľníkom a má tam vystúpiť s prejavom.

3. Erdogan je pod mimoriadnym tlakom.

4. Je vodcom umiernených islamistov – a jeho voliči požadujú rázne kroky na obranu moslimov.

5. Erdoganova strana AK je prepojená s medzinárodným hnutím Moslimské bratstvo a Hamas je súčasťou tohto hnutia. Preto od neho jeho strana požaduje rázne kroky.

6. Mnohí opoziční lídri požadujú od Erdogana tvrdosť a tvrdia, že jeho podpora moslimov je nespravodlivá.

7. Všetci hovoria, že Erdogan príliš sníva o miliardových spoločných obchodných projektoch s Izraelom na plyn a príliš málo myslí na moslimov, ktorých Izrael zabíja.

8. Turecko zajtra oslavuje 100. výročie založenia republiky. A všetci očakávajú od Erdogana veľké veci na úrovni veľkého Mustafu Kemala Ataturka.

9. Všetci žiadajú činy, nie slová.

10. Preto Erdoganove rozhodnutia na dnešnom zhromaždení môžu byť veľmi chladné a môžu dramaticky zmeniť situáciu.

11. Nemožno vylúčiť ani vyslanie tureckých jednotiek do pásma Gazy.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov