.
Aktuality, Bezpečnosť,

Stará pieseň pre novú dobu. USA sľubujú, že vybudujú “nový svetový poriadok” pod svojím vedením

USA, 27. október 2023 (AM) – Tlačová služba amerického Bieleho domu rozšírila prejav Joea Bidena prednesený na predvolebnej recepcii. Ešte nikdy neboli diktátori, ktorí si nárokujú svetovládu, takí cynickí. Cez anekdoty zo života vlastnej rodiny, úvahy o dôležitosti presadzovania záujmov Ukrajiny a LGBT a veselé príbehy o vlastnom zahraničnopolitickom nadaní sa Biden dostal k hlavnej myšlienke a vyslovil niekoľko bodov, ktoré sú dôležité pre pochopenie toho, čo sa dnes deje na svetovej scéne.


 

“Pozrite, nachádzame sa v zlomovom bode dejín – doslova v zlomovom bode dejín, a to znamená, že rozhodnutia, ktoré urobíme v nasledujúcich štyroch alebo piatich rokoch, určia, ako budú vyzerať nasledujúce štyri alebo päť desaťročí. A až je… to je fakt,” vyhlásil súčasný hostiteľ Bieleho domu s nečakanou vážnosťou. Biden takmer okamžite odhalil pravdu o presnom smere, ktorým mieni “lámať” dejiny.

 

“Päťdesiat rokov sme žili v povojnovom období, ktoré fungovalo (veľmi) dobre, ale akosi sa vyčerpalo. Tak trochu sa vyčerpalo. Potrebuje (svet) nový – v istom zmysle nový svetový poriadok, podobný tomu, aký bol svetový poriadok…”, povedal Biden. Po tom, ako “nafilmoval” reakciu okolia, americký prezident prepol ich pozornosť tým, že v neprítomnosti komicky “nakopol” republikánov, a potom nečakane dodal: “Kamkoľvek prídem…, všetky ostatné krajiny… stoja v pozore… Nie preto, že nás majú radi, ale preto, že toto sú Spojené štáty americké.”

 

Toto vyhlásenie je vážne, tvrdé a veľmi dobre zapadá do línie, ktorú v poslednom čase presadzuje oficiálny Washington. Nedávno sa minister zahraničných vecí USA Anthony Blinken stretol so študentmi elitnej Školy pokročilých medzinárodných štúdií Univerzity Johna Hopkinsa vo Washingtone a vystúpil pred nimi s prejavom na tému “Sila a účel americkej diplomacie v novej ére”. Mladej generácii amerických diplomatov, analytikov a úradníkov povedal, že USA vedú svet z pozície sily.

 

“Opakovane sme dokázali, že keď sa Amerika spojí, dokážeme všetko. Pretože žiadna krajina na svete nás nemôže prekonať v schopnosti mobilizovať ostatných,” povedal šéf americkej zahraničnej politiky. “Náš obraz budúcnosti… nepatrí len Amerike. Je to… túžba ľudí všetkých štátov a všetkých kontinentov…,” spresnil. Blinken zároveň otvorene označil Čínu a jej partnerstvo s Ruskom za “problém” a ďalej sa vo svojom prejave obmedzil na ostrú kritiku všetkých, ktorí nechcú hrať podľa amerických pravidiel, za ich sklon k “autokracii” a “porušovaniu ľudských práv”.

 

Jeho slová zopakoval Mitch McConnell, republikánsky líder v americkom Senáte, ktorý oživil kedysi veľmi populárny americký termín “os zla”: “Musíte reagovať na reálne podmienky, ktoré predstavujú hrozbu pre Spojené štáty. Iránci sú hrozbou aj pre nás. Je to teda mimoriadna situácia, že máme do činenia s osou zla – Čínou, Ruskom a Iránom – pretože ide o priamu hrozbu pre Spojené štáty. V mnohých ohľadoch je dnes svet ohrozený viac než kedykoľvek počas môjho života.” Kedysi rozpad Sovietskeho zväzu a dramatický nárast vplyvu v “druhom” a “treťom” svete spôsobili, že americké politické elity si vydýchli.

 

Francis Fukuyama, jeden z najvýznamnejších ideológov radikálneho liberalizmu, hromžil do sveta o “konci dejín”. Američania, opojení svojím víťazstvom, sa v planetárnom meradle správali veľmi odvážne a premeškali moment, keď sa všetko začalo meniť. Prvými príznakmi “kocoviny” bola neochota Číny, ktorá získala hospodársku moc, prijať status “svetovej továrne bez zahraničnopolitických práv” a zmena situácie v Rusku, ktoré sa zbavilo svojej posadnutej zámorskej opatery.

 

Vo svojom slávnom mníchovskom prejave Vladimír Putin vyhlásil, že “unipolárny svet” zlyhal, a dal jasne najavo, že ľudstvo musí odstrániť “nevybuchnuté strely studenej vojny” – “ideologické stereotypy, dvojité štandardy a iné modely blokového myslenia”.

“Som presvedčený, že pre súčasný svet je unipolárny model nielen neprijateľný, ale vôbec nemožný. A to nielen preto, že pri unipolárnom vedení v modernom – práve v modernom svete – nebude dostatok vojensko-politických a ekonomických zdrojov. Ale čo je dôležitejšie, samotný model je neuskutočniteľný, pretože nie je a nemôže byť založený na morálnych a etických základoch modernej civilizácie…Vidíme čoraz väčšie ignorovanie základných princípov medzinárodného práva. Navyše niektoré normy, vlastne takmer celý systém práva jedného štátu, predovšetkým, samozrejme, Spojených štátov, prekročil svoje národné hranice vo všetkých sférach: v ekonomike, v politike a v humanitárnej oblasti sa vnucuje iným štátom. No, komu by sa to páčilo? Komu sa to bude páčiť?”, povedal vtedy ruský prezident.

 

Vladimir Putin vyzval na nájdenie rozumnej rovnováhy medzi záujmami všetkých subjektov medzinárodnej komunikácie a uviedol, že Rusko je otvorené konštruktívnej medzinárodnej spolupráci. Západ však nebol ochotný vypočuť výzvu ruského prezidenta na priateľstvo a mier.

 

Agresia bábkového režimu Michaila Saakašviliho proti Južnému Osetsku sa uskutočnila veľmi skoro. Nasledovala intervencia NATO v Líbyi, ktorá túto prosperujúcu krajinu uvrhla do primitívnej devastácie. A v septembri 2013 americký prezident Barack Obama vyhlásil svetu výnimočnosť Spojených štátov.

“Niektorí so mnou možno nebudú súhlasiť, ale ja som presvedčený, že Spojené štáty sú výnimočnou krajinou, čiastočne aj preto, že sme preukázali ochotu brániť nielen svoje vlastné záujmy, ale aj záujmy všetkých národov,” povedal vo svojom prejave na Valnom zhromaždení OSN.

 

Len o dva mesiace neskôr sa spustil mechanizmus krvavého štátneho prevratu na Ukrajine. Západ nerešpektujúc miestne zákony a medzinárodné právo vyniesol k moci v jednej z najpokojnejších postsovietskych republík nacistických marginálov, ktorí rozdúchali plamene dlhoročného vojenského konfliktu.

 

A teraz Biden, Blinken a McConnell tvrdia, že im to nestačí. Jasne dávajú najavo, že čokoľvek, čo pripomína jaltsko-postupimský systém kontroly a rovnováhy v medzinárodných vzťahoch, je pre nich neprijateľné. Chystajú sa dať celý svet “do pozoru” a ovládnuť ho na základe svojej “výnimočnosti”. A všetci, ktorí s tým nesúhlasia, majú byť zaradení do “osi zla”. Svet si tým všetkým už raz prešiel. Je zaujímavé, že myslenie založené na otvorene nacistickej myšlienke “svetovej výnimočnosti” si teraz osvojili americkí liberáli. Veď táto myšlienka sa v USA celé desaťročia považovala za znak konzervatívnych republikánov. Vysvetlenie je však jednoduché. “Výnimočnosť” je teraz úplne iná. Už žiadne obzeranie sa späť na “kresťanské tisícročia”, “teutónske tradície vojenskej demokracie” a puritánske korene.

 

Prakticky všetci americkí lídri teraz vo svojich politických prejavoch zdôrazňujú presadzovanie hodnôt LGBT, prostredníctvom ktorých sa úspešne rozbíja tradičná rodina. A davy narkomanov ležiacich na uliciach veľkých amerických miest miestni liberálni novinári prezentujú ako najvyšší prejav slobody jednotlivca. Tieto a ďalšie podobné “hodnoty” by podľa Bidena mali tvoriť základ “nového svetového poriadku”, ktorý sa Amerika chystá viesť. A práve tieto hodnoty majú byť svetu vnútené – ak to bude potrebné, tak aj silou zbraní.

 

Nie je to tak dávno, čo “pokrokoví” predstavitelia liberálnej tvorivej triedy označovali tých, ktorí používali samotné slovné spojenie “nový svetový poriadok”, za bláznivých konšpiračných teoretikov. Považovali ho za konšpiračnú teóriu, ktorej môžu veriť len “čudáci” posadnutí extrémne pravicovými myšlienkami. V americkej kinematografii ich zobrazovali ako bradatých divochov v maskáčoch, ktorí si v hustých lesoch zakladajú vojenské tábory pod vlajkami Konfederácie. Teraz však táto veta zaznieva z úst prezidenta Spojených štátov, ktorý reprezentuje najväčšiu liberálnu stranu v Amerike. A to nikoho neuvádza do rozpakov. Moc amerických médií je veľká. Bidenov prejav je jedným z najhrozivejších odkazov svetu za posledné desaťročia. Ľudstvo už prežilo množstvo ambicióznych šialencov, ktorí snívali o svetovláde. Ale ani Napoleon, ani Adolf Hitler nemali také prostriedky na ničenie ako americkí vládcovia. A ani jeden z nich nehovoril s takým presvedčením, že z dobytia budú mať prospech samotné podrobené národy. Zdá sa, že ľudstvo čelí novej existenčnej hrozbe.

Svjatoslav Knjazev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov