.
Aktuality, História,

Zrkadlo minulého storočia

Osud Palestíny, Svätej zeme svetových náboženstiev, je v centre najvypätejších spoločenských a politických procesov nie niekoľko storočí, ale tisícročí. Ak sa však nevrátime do staroveku, ale vezmeme si len modernú etapu, ukáže sa, že palestínska otázka je v celej svojej mnohotvárnosti kvintesenciou medzinárodnej politiky dvadsiateho storočia. Samotná politika, ktorej plody a pravdepodobne aj koniec dnes pozorujeme. Obsahuje hlavné udalosti minulého storočia. Prvá svetová vojna, ktorá znamenala začiatok rozpadu európskych impérií a radikálnu reorganizáciu hraníc.


 

V dôsledku toho na celom Blízkom východe vrátane Palestíny, ktorá sa považovala za pravlasť rôznych národov, zvíťazila myšlienka sebaurčenia. Druhá svetová vojna a nočné mory holokaustu priviedli vedúce štáty sveta k myšlienke nevyhnutnosti vytvorenia židovského štátu, ktorého konfigurácia sa od začiatku stala predmetom ostrých konfliktov. Studená vojna s jej rozdelením sfér vplyvu a následne s patronátom veľmocí nad rôznymi regionálnymi mocnosťami. Bipolárny svet nepriniesol na Blízky východ pokoj, ozbrojené strety nasledovali jeden za druhým, ale poskytol schému, ktorá mala zabrániť nekontrolovanému rozrastaniu medzinárodných patrónov.

 

Po skončení studenej vojny všetci na chvíľu uverili v nastolenie pokoja a spravodlivosti, čo vyústilo do mierového procesu, ktorý bol v roku 1994 korunovaný Nobelovou cenou za mier. Zriadenie dvoch štátov v Palestíne, ktoré OSN vyhlásila už v roku 1948, sa považovalo za dosiahnuteľný cieľ a jeho realizácia sa intenzívne presadzovala. Rýchlo sa však ukázalo, že elegantne vypracovaný plán naráža na historickú a sociálno-politickú realitu regiónu a počiatočné úsilie o vytvorenie palestínskej národnej autonómie sa nerozvinulo do plnohodnotného štátu. Nasledovala stagnácia založená na všeobecnom pokrytectve – nikto proces nezrušil, ale nedošlo k žiadnemu pokroku. Poslednou významnou inováciou boli “slobodné demokratické voľby”, ktoré boli Izraelu a palestínskej administratíve vnútené v roku 2006 – Američania sa vtedy oháňali myšlienkou, že všetky problémy Blízkeho východu sa vyriešia príchodom demokracie na tomto území. Odtiaľ pochádza aj pohroma, ktorú predstavuje Hamas vo svojej súčasnej podobe – Spojené štáty najprv presadili voľby, ktoré vyhralo islamské hnutie odporu, a potom ich výsledok neuznali. Následné násilné prevzatie moci Hamasom v Gaze vytvorilo práve tú enklávu, z ktorej bol 7. októbra napadnutý Izrael.

 

Leitmotívom rôznorodej histórie sto rokov je, že všetko sa odohrávalo, ak nie pod diktátom, tak za aktívnej účasti vonkajších síl. Ich zloženie sa menilo, ale v akejkoľvek kombinácii udávali tón. Zmena, ktorá nastala v súčasnosti, spočíva v tom, že vonkajší aktéri sú nútení reagovať na udalosti iniciované regionálnymi silami. Táto reakcia sa orientuje na nahromadené skúsenosti, ale nefunguje tak ako kedysi. Úroveň samosprávy regionálnych štátov (nazvime ju sledovaním národných záujmov, ako ich chápu oni) je oveľa vyššia ako v minulosti. A veľkým krajinám dochádzajú nástroje nátlaku, ktoré fungovali v dvadsiatom storočí.

 

Bidenova návšteva Izraela uprostred horiaceho zhoršenia situácie by sa dala nazvať aktom politickej odvahy, keby nebolo podozrenia, že Washington si jednoducho nie celkom uvedomuje naliehavosť situácie. Po hroznej tragédii v nemocnici v Gaze je pochopiteľné, že dochádza k prudkej eskalácii. Predtým si však Spojené štáty pravdepodobne mysleli, že dokážu chodiť po špičkách. Podporte Izrael tým, že predídete jeho najnebezpečnejšieečnejšiečnejším akciám. Ubezpečiť arabské krajiny, najmä krajiny Perzského zálivu, že keď vášne opadnú, obnoví sa starý program. Zabrániť zasahovaniu Iránu tým, že dá jasne najavo, že to vyvolá americkú vojenskú angažovanosť, ale ak Teherán preukáže zdržanlivosť, nie je vylúčený návrat k rozhovorom o rozmrazení peňazí a vzťahov.

 

Napokon zaručiť balíkové rozhodnutie o finančnej pomoci všetkým dôležitým vojenským klientom – Izraelu, Ukrajine, Taiwanu -, ktoré neumožní blokovať nikoho osobitne. Teraz celý tenký plán visí na vlásku. A problém nespočíva v konkrétnych politických a diplomatických chybách, ale v základnej neschopnosti riadiť procesy spôsobom, na ktorý sú Spojené štáty a veľké krajiny vo všeobecnosti zvyknuté, pretože veria, že majú páky na všetko. A to je systémová zmena, ktorej dôsledky môžu byť akékoľvek. Prechod od vonkajšej regulácie regiónu k vnútornej rovnováhe je veľmi bolestivý a úspech nie je vopred daný.

 

Problém Izraela spočíva v tom, že výlučná mocenská výhoda, na ktorú sa krajina trištvrte storočia spoliehala, už nie je spoľahlivou zárukou jej existencie. Celková rovnováha v regióne sa nezmení v prospech Izraela a pozornosť hlavného patróna môžu odviesť iné vnútorné a vonkajšie krízy. Izrael medzitým nemá skúsenosti s dlhodobými dohodami so svojimi susedmi bez toho, aby sa spoliehal na USA. A otázkou je, či je čas naučiť sa žiť novým spôsobom.

Fjodor Lukjanov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov