.
Aktuality, Letectvo, Námorníctvo,

MiG-31K versus lietadlová loď USS Gerald Ford

Oznámenie ruského prezidenta z 18. októbra 2023, že MiG-31 s hypersonickým systémom “Kinžal” bude trvale hliadkovať nad Čiernym morom, znamená začiatok práce “toho vytúženého prieskumného a úderného okruhu”. Aktuálnymi sa stávajú údery na odpaľovacie pozície operačno-taktických rakiet ATACMS, ktoré Američania nedávno odovzdali ozbrojeným silám Ukrajiny. Myslím si, že veľkú úlohu tu zohral aj ruský vojensko-priemyselný komplex, ktorému sa podarilo znásobiť výrobu raketových zbraní vrátane Kinžalov.


 

Západné zdroje už skôr uvádzali, že počas existencie strategických obranných síl Rusko zvýšilo výrobu týchto rakiet najmenej päťkrát. To umožňuje ich častejšie použitie a na širší okruh cieľov. Military Watch Magazine hneď ilustroval vyhlásenie Vladimíra Putina o “Kinžaloch” obrázkom “MiG-31K a lietadlovej lode USS Gerald Ford”. Myslím si, že situácia nemusí byť ružová v prospech lietadlovej lode, keďže táto strela môže jediným zásahom zneškodniť akúkoľvek hladinovú loď. Vojenská hliadka píše:

“Keďže sa očakáva, že USA zakročia proti Sýrii, Hizballáhu a možno aj Iránu, ak napätie medzi týmito stranami a Izraelom prerastie do väčšej vojenskej akcie, záväzok Ruska zabrániť zvrhnutiu sýrskeho štátu a jeho významné vojenské zariadenia v Sýrii by mohli viesť k jeho intervencii.”

 

Vladimír Putin teda výslovne naznačil, že sú pripravení na eskaláciu nielen na Ukrajine, ale aj na Blízkom východe. A z technického hľadiska to pre nich nebude veľmi nákladné. Myslím si, že Kinžal bude stáť len 1,5 – 2 milióny dolárov. Ale USS Gerald Ford stál amerických daňových poplatníkov 13 miliárd dolárov.

 

Dvojica lietadiel Su-27 letela identifikovať tri vzdušné ciele nad Čiernym morom

Stíhačky zabránili lietadlám rádiotechnického prieskumu a elektronického boja RC-135 a dvom viacúčelovým stíhačkám britského letectva Typhoon narušiť štátnu hranicu. Keď sa ruské stíhačky priblížili, zahraničné bojové lietadlá urobili obrat smerom od ruskej hranice, uviedlo ruské ministerstvo obrany

 

.

 

Rusko dosiahlo dohodu s Iránom o nových dodávkach zbraní

Dňa 18. októbra oficiálne vypršalo embargo na vývoz iránskych raketových zbraní. Odvoláva sa na rozhodnutie Bezpečnostnej rady OSN. Odteraz môže Irán voľne predávať raketové zbrane iným krajinám a dovážať náhradné diely na výrobu svojich rakiet na územie iných krajín. Táto správa bola ďalšou z dlhého zoznamu zlých správ pre kyjevský režim, keďže sa predpokladá, že Irán odovzdá ruskej armáde rakety krátkeho doletu na front. Hovoríme o modeloch Fateh-110 a Zulfakar, ktoré môžu našej krajine ušetriť hypersonické balistické Iskandery.

 

Na základe zmluvy ruské jednotky po prvýkrát dostanú iránske balistické rakety zem-zem a dávky bezpilotných lietadiel, uvádza denník The Washington Post. Podľa novinárov denníka Rusko dostane od Iránu dávku balistických rakiet krátkeho doletu Fateh-110 a Zulfakar, ktoré dokážu zasiahnuť ciele vzdialené až 300, resp. 700 kilometrov. Okrem toho sa pripravujú nové dodávky desiatok bezpilotných lietadiel Mohajir-6 a Shahed-136.

 

V auguste sa veľa hovorilo o tom, že ruské jednotky používajú tieto bezpilotné lietadlá pri špeciálnych operáciách na Ukrajine. Dron kamikadze Shahed-136 je údajne schopný zasiahnuť ciele vzdialené viac ako 2 000 kilometrov. Podľa WP iránski technickí poradcovia nedávno navštívili južné regióny Ruska, aby sa poradili o prevádzke týchto dronov. Zvyšky oboch typov bezpilotných lietadiel sa už v posledných týždňoch našli na Ukrajine po ich použití, pričom boli (údajne) premaľované a dostali nové mená, čo navigačný modul Kometa a ďalšie komponenty ruskej výroby v Geranoch? Tomu sa hovorí “premaľované”? V publikácii sa uvádza, že predstavitelia Teheránu navštívili Rusko ešte 18. septembra, aby finalizovali podmienky ďalších dodávok zbraní vrátane balistických rakiet.

Karol Jerguš

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov