ATACMS
Aktuality, Pozemná technika,

Ukrajina použila strely ATACMS, verzia M39, prečo ich nemá Slovensko?

Slovensko, 18. október 2023 (AM) – Ukrajina bezpochyby bojovo použila strely ATACMS najstaršej verzie M39 s dostrelom 165 km. Bolo to zrejmé jednak z evidencie nevybuchnutej submunície M74 na mieste úderov, jednak priamo s nálezu korpusov striel s označením dátumu výroby (1996), ktoré sa prekrýva s produkciou verzie M39.


 

Štart rakiet ATACMS pri úderoch na ruské ciele:

 

Dôkazy podporilo aj tvrdenie prezidenta Zelenského o použití rakiet ATACMS pri útokoch na Berdjansk a Lugansk. Ukrajina tvrdí, že pri útokoch bolo zničených 9 helikoptér, muničný sklad a systém protivzdušnej obrany. Helikoptéry mohli byť zničené na letisku pri meste Berdjansk, podľa družicových záberov pôsobilo dňa 13.10.2023 na letisku minimálne 9 vrtuľníkov Mi-8, prípadne Mi-24, 5 útočných helikoptér Ka-52 a 13 transportno bojových námorných helikoptér Ka-29, všetko bez započítania strojov, ktoré mohli byť vo vzduchu.
Zničenie týchto cieľov je oslavované ukrajinskou propagandou, ide o najlepšiu správu od začiatku protiofenzívy dňa 4.6.2023 vrátane. Súčasne bol úspech dosiahnutý najstaršou verziou rakiet preto, že majú najmenší dostrel len 165 km a USA sa obávali dodať Ukrajine novšie strely s priebojnou hlavicou, resp. dlhším dostrelom, kvôli obavám, že budú použité pri úderoch proti cieľom hlboko v Rusku .
Strely údajne dorazili na Ukrajinu len pred niekoľkými dňami. Teda zhruba v čase, kedy vychádzali síce potrebné, aj keď z dnešného pohľadu už nie až tak články v Armádnom magazíne, ktorými sa však nepodarilo prispieť k tomu, aby sa zabránilo výstupe na vyšší stupeň eskalačného rebríčka a Ukrajina strely ATACMS použila. Dosiahla zrejmý materiálny úspech vo vojne na opotrebovanie. V prvom článku bolo čiastočne predvídané, čo sa stane. Bolo tam napísané: “Ukrajina získa schopnosť útočiť na ruské objekty v tyle vrátane infraštruktúry, ktorá nebude obmedzená bojovými možnosťami jej vzdušných platforiem (Su-24, neskôr F-16). Do určitej miery jej to pomôže. Môže zničiť ruské veliteľské centrá, mosty, muničné sklady a kazetovou muníciou vyhnať ruské letectvo z kľúčových základní na Kryme.” Začali s menším rozmachom v tom Berdjansku.

 

Treba zároveň dodať, že Ukrajina vedome prijala možnosť, že spojenci Rusko podporia dodávkami svojich rakiet, ktoré sú výkonovo porovnateľné alebo prevyšujú bojové možnosti rakiet ATACMS a to aj neskorších verzií. Ukrajina prijala toto riziko, pretože pochybuje o inteligencii svojich ruských protivníkov a ich schopnostiach nasadiť im dodané rakety efektívne. To tým chce Ukrajina tiež vyjadriť.
Zo strany Ruska bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie vystrelených enormné množstvo riadených striel, (kvázi-) balistických aj s plochou dráhou letu a tiež kamikadze dronov. Ukrajina však vo viacerých prípadoch Rusku predviedla, ako sa to robí.

 

V čase kedy mala k dispozícii len 227 mm delostrelecké rakety pre systémy HIMARS, M270, Mars II zničila v chersonskej oblasti mosty, po ktorých bola zásobovaná vtedajšia ruská skupina vojsk pôsobiaca na pravom brehu Dnepra. Tým si vynútili takzvané “neľahké riešenie” – odsun ruských vojsk na ľavobrežnú Ukrajinu z územia už pripojeného na základe výsledku referenda k Rusku.

 

Zo strany autora sú len malé pochybnosti o tom, že ak by Rusko skôr podobne postupovalo vo vzťahu k mostom na hornom toku rieky až k hraniciam z Bieloruskom, dnes už by sme nepoznali mená sídiel ako Avdejevka, Marinka, Bachmut/Arťomovsk. To sa však nestalo.
Ak KĽDR a Irán teraz poskytnú Rusku okrem delostreleckej munície aj svoju výzbroj v reakcii na použitie striel ATACMS, mohlo by sa tak stať súbežne s vyslaním poradcov, ktorí by prinajmenšom usvedčili ruských veliteľov z toho, že sa neriadia vlastnými poučkami z učebníc, po prečítaní ktorých skladali skúšky, v horšom prípade im preložia do ruštiny tie svoje.

 

Ruský veľvyslanec v USA sa vyjadril, že rozhodnutie poslať ATACMS bude mať “vážne dôsledky”, USA podľa neho tlačia na priamu konfrontáciu Moskvy a Washingtonu

 

 

Predsudky voči predsudkom nie sú na mieste. Stačí, pozrime sa na vec aj zo slovenského uhla pohľadu. Jednoznačne najvýkonnejšou zbraňou, ktorú historicky Slovensko kedy malo vo výzbroji boli balistické strely komplexu SS-23 Spider, prípadne GRAU index 9K714, alebo OTR-23 Oka. Išlo o operačno taktické balistické strely s dostrelom do 500 km podľa typu hlavice, ktoré vojská Varšavskej zmluvy mohli použiť v prípade prechodu studenej vojny do fázy horúceho konfliktu na útoky nielen proti letiskám NATO, veliteľským centrám, odpaľovacím zariadeniam riadených striel vrátane tých s nuklearnou hlavicou, ale kvôli vyspelosti systému aj proti pohyblivým cieľom.

 

SS-23 Oka, ktoré Slovensko malo, ale muselo ich rozrezať pred vstupom do NATO na nátlak USA – je pravda, že Oka bola Gorbačovom začlenená do Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu, ktorá, ako už z predchádzajúcich článkov vieme bola podpísaná dňa 8.12.1987, ale USA už od nej odstúpili a vyvíjajú náhradu striel ATACMS – strelu PrSM s dostrelom 500, prípadne 1000 km s použitím ramjetu. Ani tá sa však nemusí vo všetkých charakteristikách vyrovnať strelám komplexu SS-23 Spider, ktoré Slovensko vyradilo.
Táto raketa už vtedy mala možnosť korigovať svoj let v terminálnej fáze pomocou vlastného topografického DSMAC aktívneho radaru a tiež sa predpokladala možnosť jej navádzania v zostave systémov rádiolokačnej rozviedky, napríklad typu A-50.

 

OTR-23 Oka malo vo výzbroji aj Slovensko:

 

Kruhová odchýlka striel komplexu OKA sa pravdepodobne zmestila do 30 m a to pri váhe trieštivo trhavej hlavice 450 kg a kazetovej 715 kg. Vrchol trajektórie bol vo výške asi 120 km. Bola teda podstatne výkonnejšia než strela SS-21 Scarab, prípadne GRAU index 9K79 alebo OTR-21 Točka, ktoré Slovensko tiež v malom počte zdedilo po ČSĽA a rovnako vyradilo.

 

Treba však pripomenúť fakt doteraz (do 17.10.2023) najúspešnejšieho útoku ukrajinských raketových vojsk na Berdjansk, dňa 24.3.2022 zaútočili Ukrajinci nie na letisko, ale na prístav a v dôsledku tohto útoku bola potopená tanková výsadková loď “Saratov” triedy Tapir, prípadne Projektu 1171.

 

Dá sa teda povedať, že aj v prípade staršieho komplexu SS-21 Scarab, nehovoriac už o SS-23 Spider sa Slovensko zbavilo pomerne účinných zbraní. Dala sa očakávať ich náhrada strelami ATACMS? V prípade Slovenska áno, v zahraničí tieto úvahy boli na dennom poriadku potom, čo Slovensko zaradilo do svojej výzbroje raketomet RM-70/85 Modular, ktorý vznikol modernizáciou pôvodného československého raketometu RM-70 kalibru 122 mm. Nový raketomet obetoval 12 zo 40 vypúšťacích trubíc a má prebíjací kontajner len na 28 rakiet kalibru 122 mm. Odmenou za to mala byť možnosť alternatívne použiť kontajner na 6 rakiet kalibru 227 mm – ide teda v podstate o rovnakú zbraň ako americký HIMARS dnes úspešne používaný Ukrajinou. Rovnako ako HIMARS aj slovenský Modular má možnosť použiť kontajner na vypúšťanie rovnakých 227 mm rakiet, akými Ukrajinci zničili mosty cez Dneper na dolnom toku rieky v chersonskej oblasti. A čo viac, zahraniční experti sa nezastavili pred úvahami o tom, že Slovensko by sa mohlo zaujímať o kúpu rakiet ATACMS, ktoré teraz Ukrajina použila z vizuálne rovnakých kontajnerov, z akých sa vypúšťajú aj salvy šiestich 227 mm rakiet.

 

Slovenský raketomet RM-70/85 Modular:

 

Slovensko však má tieto raketomety prakticky od roku 2005 a za celý ten čas sa neobjavil dôkaz, že by Slovensko nakúpilo aspoň rakety kalibru 227 mm, nehovoriac už o strelách ATACMS, ktoré by pre obranyschopnosť Slovenska boli najväčším prínosom aj vo verzii s 950 kusmi submunície M74, akú teraz použila Ukrajina. Namiesto toho celé vládne garnitúry a množstvo ministrov obrany a vnútra pokúpilo a ešte len plánuje pokúpiť neskutočné hlúposti, ktoré ani Slovensko nedokáže servisovať. Zmluva o zákaze kazetovej munície je prítomnosť, ktorá v kontexte súčasných udalostí nestojí za reč.

MK

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov