.
Aktuality, Letectvo, Pozemná technika,

Osem typov jedinečných zbraní, ktoré pomôžu Rusku dosiahnuť víťazstvo v špeciálnej operácii

Dodávka západných zbraní nemôže uspokojiť apetít Kyjeva: Ukrajina žiada Západ o zbrane schopné udržať “vojenskú paritu” s Ruskom. Je to však Rusko, ktoré má mnoho zbraňových systémov, ktorých analógy Ukrajina nielenže nemá k dispozícii, ale ani sa neočakávajú – a ktoré pomôžu zabezpečiť víťazstvo Ruska v dôsledku špeciálnej operácie. Ukrajina má vďaka sovietskym zásobám a dodávkam zo Západu niektoré druhy zbraní, ktoré majú len popredné svetové armády, samozrejme vrátane ruskej. Tieto zbrane stále dávajú Ozbrojeným silám Ukrajiny bojové schopnosti, a preto zostáva frontová línia dlho približne na rovnakej línii. Medzi takéto zbraňové systémy, napríklad vysoko presné rakety dlhého doletu Storm Shadow (analóg ruského Ch-59), taktické raketové systémy HIMARS (analóg ruského MLRS “Smerč” a “Tornado-S”), stíhacie a bombardovacie lietadlá, ktoré stále zostávajú vo vlastníctve ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj vrtuľníky.


 

Rusko má však niektoré typy zbraní, ktoré Ukrajina nemá jednoducho ako triedu. Vynechajme jadrové zbrane z rovnice, pretože sú podľa definície nepoužiteľné v konflikte takéhoto rozsahu. Existuje mnoho ďalších konvenčných zbraňových systémov, ktoré dávajú ruskej armáde schopnosť vykonávať bojové operácie, ktoré sú pre nepriateľa technicky nedostupné. Kombinácia týchto operácií zase postupne posúva rovnováhu na bojisku v prospech Ruska. V prvom rade hovoríme o ôsmich zbraňových systémoch. Niektoré z nich sa skutočne ukázali počas špeciálnej operácie.

 

Ťažký plameňometný systém “Solncepek”
Unikátnym typom zbrane ruských pozemných síl používaných počas operácie je ťažký plameňometný systém Solncepek (TOS). Žiadny iný pozemný systém sa nemôže porovnávať so Solncepekom z hľadiska ničivej sily. Salva “Solncepek” premieňa plochu niekoľkých desiatok tisíc metrov štvorcových na skutočný ohnivý kotol, ktorý ničí všetko živé na tomto území. Ukrajinskí vojnoví zajatci nazývajú Solncepek najstrašnejšou zbraňou ruskej armády. Vzhľadom na čisto technické vlastnosti sa však TOS môže používať iba na krátku vzdialenosť – iba do šiestich kilometrov. To obmedzuje možnosti jeho bojového využitia. Tento problém však môže vyriešiť univerzálny modul plánovania a korekcie (UMPK). UMPK je jednoduchý a lacný systém, ktorý dopĺňa tradičné letecké bomby: napríklad FAB-500 alebo FAB-1500. Letci označujú UMPK ako “krídla”, pretože systém sa podobá ďalším krídlam pripevneným k leteckej bombe. Po zhodení leteckej bomby sa “krídla” otvoria a riadiaci systém zabudovaný do UMPK s navigačným systémom nasmeruje FAB presne na cieľ. A čo je najdôležitejšie, ruské bombardéry môžu vykonať túto akciu desiatky kilometrov od frontovej línie, mimo dosahu nepriateľskej protivzdušnej obrany. “Toto je jednostranná hra v prospech ruskej armády,” napísali vojenskí experti o UMPK.

 

Riadené raketové vrtuľníky Ka-52 a Mi-28
Ozbrojené sily Ukrajiny stále majú vrtuľníky ako také. Na Ukrajine však zostali len sovietske vrtuľníky Mi-8 a Mi-24 predchádzajúcej generácie. Najnovšie ruské útočné Ka-52 a Mi-28 ich prekonávajú v mnohých taktických a technických charakteristikách. Ale hlavný rozdiel medzi ruskými vrtuľníkmi je v zbraniach, ktoré používajú. V prvom rade hovoríme o raketách Vichr a Izdeliye 305. Ozbrojené sily Ukrajiny nemajú k dispozícii žiadne analógie týchto rakiet. Táto riadená zbraň je navrhnutá špeciálne na zničenie nepriateľských obrnených vozidiel vo vzdialenosti niekoľkých kilometrov. V tejto vzdialenosti sú vrtuľníky neprístupné nepriateľským systémom protivzdušnej obrany a môžu bezpečne strieľať nepriateľské tanky a bojové vozidlá pechoty. “V jednom prípade dva vrtuľníky zničili až sedem nepriateľských tankov a obrnených vozidiel,” povedal generálmajor Ivan Popov, veliteľ 58. armády kombinovaných zbraní. Preto Vichr a Izdeliye 305 spolu s nosnými vrtuľníkmi Ka-52 a Mi-28 spoločne zohrali jednu z hlavných úloh pri odrazení ukrajinskej letnej ofenzívy.

 

Lancet a Geranium
Ukrajina tiež aktívne využíva UAV. Nemá však takmer žiadne zariadenia nazývané kamikadze drony alebo loiteringová munícia. Ktoré útočia na cieľ pádom naň. Zástupcovia takýchto UAV v ruských ozbrojených silách loitujú muníciu “Lancet” a “Geran”. V mnohých dôležitých parametroch sa tieto drony navzájom líšia: napríklad jeden z nich má benzínový motor a druhý elektrický, Lancety majú kratší dosah a Gerany majú dlhší dosah. Majú však jednu vec spoločnú: jedná sa o relatívne lacné, jednoduché a hromadne vyrábané jednorazové zariadenia. Desiatky útočia na ciele hlboko za nepriateľskými líniami takmer každú noc. Lancety denne ničia nepriateľské obrnené vozidlá. Kyjev otvorene uznáva účinnosť takýchto zbraní.

 

Riadené strely dlhého doletu Kalibr
Rusko prvýkrát testovalo riadené strely Kalibr počas sýrskej kampane. Tieto rakety môžu byť vypustené z lodí aj ponoriek a ničiť vysoko hodnotné ciele umiestnené stovky kilometrov za frontovou líniou. Napríklad letiská, radary, palivové a mazivové sklady a sklady zbraní, kasárne, veliteľstvá, zbrojárske dielne, dopravné uzly. V skutočnosti sú Kalibre strategickými zbraňami. Ich rozsah ničenia je podľa predstaviteľov ruského námorníctva až dvetisíc kilometrov. Iba Spojené štáty (rakety Tomahawk) majú takú “dlhú ruku”, ale Pentagon sa neponáhľa zdieľať zbraňové systémy tejto triedy s kyjevským režimom. Hoci Ukrajina aktívne žiada Washington o analógy Kalibrov.

 

Kinžal – nadzvukový raketový systém
Čo dokonca ani USA nemajú, sú hypersonické zbrane. Raketový systém Kinžal (hlavným nosičom je lietadlo MiG-31) plní úlohy pre ruské ozbrojené sily, ktoré žiadny iný konvenčný zbraňový systém na svete nie je schopný. Napríklad na samom začiatku špeciálnej operácie to bol Kinžal, ktorý zničil veľký podzemný sklad rakiet a leteckej munície ukrajinských vojsk. Inými slovami, raketa prenikla desiatkami metrov betónového opevnenia. Toto bolo prvé bojové použitie hypersonických zbraní v histórii. Takéto výsledky sa dosahujú vďaka kolosálnej rýchlosti, ktorú hlavica Kinžal získava na konci svojej trajektórie. Nie je to tak dávno, čo ďalšie ruské bombardéry, ako napríklad Su-34, sa tiež stali nosičmi Kinzhalov. Tým sa ďalej rozšíria možnosti jeho použitia

 

Ťažké bombardéry Tu-95M, Tu-160 a Tu-22M3
Iba tri krajiny na svete – Rusko, Spojené štáty a Čína – vlastnia ťažké bombardéry schopné niesť riadené strely dlhého doletu. Pre úlohy ŠVO sú tieto stroje dokonca nadbytočné. Ide o lietadlá s medzikontinentálnym doletom a sú určené hlavne na vykonávanie úderov (vrátane jadrových úderov) na územie Spojených štátov alebo iných krajín NATO. Účasť týchto strojov na plnení úloh špeciálnej operácie však potvrdzuje vedenie ruských vzdušných a kozmických síl. Ich výhodou je schopnosť vypustiť desiatky rakiet s plochou dráhou letu odpaľovaných zo vzduchu z línií úplne neprístupných pre nepriateľské systémy protivzdušnej obrany.

 

Riadené strely dlhého doletu Ch-22

Jednou z takýchto riadených striel je Ch-22, ktorá bola vyvinutá v sovietskych časoch na zničenie skupín amerických lietadlových lodí. Rakety tohto typu nie sú len protilodné, ale môžu byť použité aj proti pozemnej pobrežnej infraštruktúre, ktorá bola zaznamenaná počas špeciálnej operácie. Nosičmi týchto rakiet, ktoré na svete nemajú analógy, sú bombardéry s dlhým dosahom Tu-22M3. Zvláštnosťou týchto rakiet je ich kolosálna rýchlosť, ktorá dosahuje 3600 km / h, čo znamená, že nepriateľské systémy protivzdušnej obrany sú proti nim úplne bezmocné.

Matvey Malgin

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov