.
Aktuality, Pozemná technika,

KĽDR dodáva muníciu Rusku

Dňa 10.10.2023 zverejnil Armádny magazín článok, ktorým sa vyslovil predpoklad o prebiehajúcej spolupráci medzi Ruskom a KĽDR, prípadne Iránom v oblasti dodávok delostreleckej munície a zbraní Rusku.


 

Kto seje ATACMS, zožne Fateh. Vývoj delostrelectva, špeciálne raketového vojska

Dňa 13.10.2023 zverejnil americký denník The New York Times článok o dodávkach delostreleckej munície z KĽDR do Ruska.
Treba pripomenúť, že dodávky iránskych delostreleckých rakiet Arash kalibru 122 mm už potvrdilo samotné ruské ministerstvo obrany dňa 1.10.2023, možno aj v nadväznosti na dodanie skonfiškovaných 122 mm delostreleckých vysokovýbušných fragmentovaných granátov iránskej výroby OF-462 Ukrajine.

Tiež treba pripomenúť staršiu správu Armádneho magazínu zo 17.4.2023:
Južná Kórea sa dohodla s USA, že Spojeným štátom prenajme pol milióna granátov kalibru 155mm. Vyhne sa tak priamej dodávke svojej munície na Ukrajinu. Pôžička však zrejme USA umožní dodať Ukrajine ekvivalentné množstvo granátov pre delá tohto kalibru v ukrajinskej výzbroji. Ide o ťahané delá M777, TRF1, FH70, prípadne aj M114 samohybné Panzerhaubitze 2000, M109 Paladin, Zuzana 2, AS-90, Caesar, RCH-155, AHS Krab a Archer. Sama Ukrajina mala vo výzbroji jediné samohybné delo kalibru 155mm domácej konštrukcie Bogdana.

Odteraz môžeme čakať na to, či sa potvrdia správy o dodávke rakiet ATACMS Ukrajine a na druhej strane iránskych rakiet Fateh, prípadne severokórejských delostreleckých komplexov KN-09, KN-25 a Koksan Rusku.

Ak by sa to niekomu zdalo nudné, môže sa zamyslieť nad tým, či by rakety ATACMS momentálne nevyužil Izrael, ktorý má vo výzbroji okrem domácich raketometov aj minimálne 48 MLRS M270. Nazýva ich “Menatetz” a vyzbrojuje ich aj raketovými strelami miestnej výroby.
Tiež sa môže ísť plaziť do okolia Avdejevky a hľadať tam stopy po severokórejských granátoch. V článku The New York Times sa píše: “Severná Kórea dodala zbrane do Ruska na použitie na Ukrajine,” tvrdia USA. Americké spravodajské služby podľa Bieleho domu sledovali zásielku 1000 kontajnerov vojenského vybavenia a munície zo Severnej Kórey do Ruska.

 

Severná Kórea poslala v posledných týždňoch do Ruska viac ako 1 000 kontajnerov so zbraňami na použitie vo vojne na Ukrajine, uviedli v piatok predstavitelia USA, čo je posledným príkladom toho, ako Moskva prehľadáva svet, aby doplnila svoje vyčerpané zásoby zbraní od niektorých z najizolovanejších zavrhnutých národov.

 

Americké spravodajské služby sledovali zásielku vojenského vybavenia a munície, keď sa plavila zo Severnej Kórey na lodi pod ruskou vlajkou do ruského prístavu a odtiaľ po železnici do muničného skladu neďaleko Ukrajiny, uviedli predstavitelia.
“Odsudzujeme KĽDR za poskytnutie Rusku tohoto vojenského materiálu, ktorý bude použitý na útoky na ukrajinské mestá, zabíjanie ukrajinských civilistov a ďalšiu nezákonnú vojnu Ruska,” povedal John F. Kirby, hovorca Rady pre národnú bezpečnosť Bieleho domu, pričom použil iniciály pre formálny názov Severnej Kórey, Kórejská ľudovodemokratická republika (v angličtine je to D.P.R.K.).
Kirby neuviedol žiadne podrobnosti o povahe munície, ale povedal, že Biely dom sa obzvlášť obáva, že sa Rusko oplatí Severnej Kórei tým, že jej poskytne sofistikovanejšie zbrane a technológie, ktoré by inak podľa medzinárodných sankcií nemala k dispozícii. Americké spravodajské agentúry dospeli k záveru, že Severná Kórea požiadala o bojové lietadlá, rakety zem-vzduch, obrnené vozidlá, zariadenia na výrobu balistických rakiet a ďalšie materiály a pokročilé technológie.

 

Tajné služby neurčili, či Rusko vyhovelo žiadostiam, ale zistili, že ruské lode vykladajú v Severnej Kórei neznáme materiály, povedal Kirby. Dodal, že takéto zásielky by boli v rozpore s rezolúciami Organizácie Spojených národov a povedal, že Spojené štáty predložia túto záležitosť Organizácii Spojených národov.

 

“Toto rozširujúce sa vojenské partnerstvo medzi KĽDR a Ruskom, vrátane akýchkoľvek technologických transferov z Ruska do KĽDR, podkopáva regionálnu stabilitu a globálny režim nešírenia jadrových zbraní,” povedal Kirby.

 

Oznámenie Bieleho domu prišlo v čase, keď prezident Biden tlačí na Kongres, aby schválil ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine. Jeho žiadosť o 24 miliárd dolárov zadržala opozícia zo strany republikánov tvrdej pravice zo Snemovne reprezentantov, ale predstavitelia Bieleho domu uviedli, že prezident budúci týždeň pošle Kongresu novú žiadosť o dodatočné výdavky.

 

Biely dom dúfa, že obíde odpor voči ukrajinskej pomoci tým, že ju prepojí s dodatočnou pomocou Izraelu po ničivom teroristickom útoku Hamasu minulý víkend, pri ktorom zahynulo viac ako 1300 ľudí vrátane najmenej 27 amerických občanov. Republikáni viac podporujú pomoc Izraelu, vďaka čomu je spoločný balík možno príjemnejší. Niektorí v Kongrese hovorili o pridaní pomoci Taiwanu a peňazí na ochranu amerických hraníc do balíka, aby získali väčšiu podporu.

 

So svojím vlastným vojenským priemyslom, ktorý nedokáže držať krok so spotrebou munície na Ukrajine, sa Rusko už obrátilo na dodávateľov, ako je Irán, ktorý poskytol útočné a prieskumné drony. Skupina zaoberajúca sa výskumom zbraní nedávno oznámila, že sa zdá, že Rusko replikuje iránske drony Shahed-136 a používa ich na Ukrajine (tu si americký autor trochu protirečí tým, keď pripúšťa výrobu kamikadze dronov v samotnom Rusku).

Amerických predstaviteľov už nejaký čas znepokojujú vyhliadky na vyzbrojovanie ruských síl zo strany Severnej Kórey. KĽDR má obrovské zásoby zbraní zo sovietskej éry, ktoré by sa dali ľahko integrovať do ruských vojenských operácií. Kim Čong-un, vodca Severnej Kórey, navštívil minulý mesiac ruský Ďaleký východ a stretol sa s prezidentom Vladimírom V. Putinom, čo bolo vnímané ako znak užšieho spojenia medzi oboma národmi.

Generál Mark A. Milley, predtým ako pred dvoma týždňami odstúpil z funkcie predsedu Zboru náčelníkov štábov, povedal, že očakáva, že Severná Kórea poskytne Moskve 152-milimetrové delostrelecké granáty zo sovietskej éry, ale dodal, že nie je presvedčený, že to bude mať kritický vplyv na vojnu na Ukrajine.

“Bol by v tom veľký rozdiel? Som k tomu skeptický,” povedal minulý mesiac novinárom generál Milley. Aj keď dodal, že nechce bagatelizovať takúto pomoc, povedal: “Pochybujem, že by to bolo rozhodujúce.

V piatok Biely dom zverejnil fotografie jednej zásielky zbraní, ktorá sa zjavne začala už krátko pred stretnutím medzi pánom Kimom a pánom Putinom.

Podľa údajov Bieleho domu bolo 7. a 8. septembra v Najin v Severnej Kórei spozorovaných približne 300 prepravných kontajnerov. Zásielka bola prepravená na lodi M/V Angara pod ruskou vlajkou do ruského Dunai (Prímorský kraj, prístav pri ruskom pobreží Japonského mora), kam dorazila 12. septembra, deň pred stretnutím Putin-Kim. Ďalšie kontajnery boli pripravené na doručenie späť do Severnej Kórey.
Kontajnery zo Severnej Kórey boli potom premiestnené po železnici cez územie Ruska do muničného skladu v juhozápadnej oblasti krajiny, neďaleko mesta Tichoreck (Krasnodarský kraj, mesto je významným železničným uzlom v systéme siete Severokaukazských železníc), asi 180 míľ od ukrajinských hraníc, (po trase, ktorá obchádza širokým oblúkom Taganrožský záliv Azovského mora je to z Tichorecka cez Rostov na Done na ukrajinské hranice 292 km, zhruba 4 hodiny jazdy autom, do Tokmaku je to 524 km, do Donecka 375 km), pričom podľa amerických tajných služieb dorazili 1. Októbra. Článok The New York Times napísal Peter Baker. Kam len tento svet speje. Nakoniec bude Armádnemu magazínu stačiť preberať správy z amerických denníkov.

 

Ukážka severokórejských samohybných hlavňových delostreleckých systémov, vrátane kalibru 152 mm, v tejto forme slúži hlavne na účely propagandy a odstrašenia potenciálneho protivníka:

MK

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov