.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kniha Dmitrija Zykina: Zakázaná ekonomika

Slovensko, 14. október 2023 (AM) – Dmitrij Zykin nám prináša vo vydavateľstve Torden knihu s názvom Zakázaná ekonomika. Čo urobilo Západ bohatým a Rusko chudobným? Ekonomika je nástrojom skvalitňovania materiálnych podmienok života spoločnosti, ale zároveň prostriedkom nerovnomerného hromadenia bohatstva a sociálnej diferenciácie. Je prostredím spolupráce i neľútostného súperenia či boja.


 

Dmitrij Zykin – ruský novinár, spisovateľ, publicista, televízny moderátor

 

Dmitrij Zykin, známy ruský ekonóm, s využitím faktov z histórie viacerých krajín a hlavne Ruska, upozorňuje na protirečivosť reality ekonomických vzťahov „oficiálnej“ a „zakázanej“ ekonomiky. Kniha umožňuje pochopiť, že D. Trump „neobjavil Ameriku“ zavádzaním ochranných ciel voči Európe a Číne, ale iba pokračuje v praxi využívania ekonomickej moci v záujme moci politickej.

 

.

 

Ekonomické vzťahy laisses faire sú iba falošnou ilúziou v záujme mocných a bohatých. Skutočnosťou je nekompromisné súperenie, tvrdý ekonomický boj a jeho hlavným nástrojom je protekcionizmus. Zavedené clá, netarifné prekážky, administratívne obmedzenia a štátne zásahy, o ktorých sa nehovorí, ale ktoré sú realitou. Autor charakterizuje protekcionizmus ako jednu z príčin vzostupu a pádu viacerých krajín a impérií, ukazuje na jeho uplatňovanie a dopady v ekonomickom vývoji Ruska v 19. a 20. storočí. V závere objasňuje, pre Rusko tragickú etapu, proces liberalizácie (rozkradnutia) ekonomického bohatstva Ruska v 90. rokoch 20. storočia. Ak chceme pochopiť, musíme poznať históriu, odhaliť jej pozitívne i negatívne hybné sily. Táto kniha nám k tomu výrazne napomôže.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov