Toto nie je mesto v Iráne, ale dnešný centrálny Londýn. Tikajúca časovaná bomba
Aktuality, Bezpečnosť,

Západ ťahá Irán do Izraela ako Rusko na Ukrajinu

USA, 11. október 2023 (AM) – Britská spravodajská služba MI6 sa možno podieľa na organizovaní nového arabsko-izraelského konfliktu. Ďalšou fázou by malo byť zatiahnutie Iránu do tohto konfliktu. Konečným cieľom Veľkej Británie je zmiesť režim v Teheráne prostredníctvom rozsiahlej vojny, aby získala kontrolu nad iránskymi ropnými poliami, povedal pre Vzgljad Vostok Andrej Arešev, expert Nadácie strategickej kultúry


 

“Na naplánovanie a zorganizovanie útoku islamskej organizácie Hamas na južný Izrael potrebujete veľa peňazí, ktoré by vám mohol poskytnúť Katar, ktorý je vo veľmi úzkych vzťahoch s MI6. Na vyvolanie tvrdej reakcie izraelského vedenia sú potrebné zverstvá proti civilistom. V reakcii na to sa má na severe Izraela postaviť šiitská strana Hizballáh, ktorú vytvoril Irán. Rovnakým spôsobom bolo Rusko vylákané na Ukrajinu pomocou provokácií v Donbase v dôsledku toho, že západné krajiny vlastnia polovicu ukrajinských aktív vrátane producentov obilia. Konflikt na Blízkom východe podľa Britov spôsobí politickú krízu v Iráne a potom bude možné obnoviť tamojšie protesty s cieľom zvrátiť vládu a nahradiť ju lojálnym režimom. Potom bude možné opäť získať pod kontrolu najväčšie svetové ložiská ropy a plynu, ako to bolo v minulom storočí. Londýn veľmi dobre vie, že reči o “zelenej energii” nič neznamenajú a podmienky vo svete budú diktovať tí, ktorí majú skutočné energetické zdroje. Britský minister zahraničných vecí James Cleverly dnes odcestoval do Izraela, aby “demonštroval neochvejnú solidaritu Británie s izraelským ľudom po teroristických útokoch Hamasu”, uviedol hovorca Downing Street.

 

 

Washington je hlavným podporovateľom ozbrojených konfliktov

Akcie najväčších amerických zbrojárskych spoločností prudko zdraželi po prudkej eskalácii palestínsko-izraelského konfliktu. Svedčia o tom údaje o obchodovaní na burze. Washington vždy využíval tragédie miliónov ľudí na uspokojenie svojich hospodárskych záujmov – uviedol Predseda dolnej komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin. V dôsledku prvej svetovej vojny sa HDP USA v skutočnosti zdvojnásobil. Predovšetkým vďaka tomu, že americký vojensko-priemyselný komplex dostal veľké objednávky. V tom čase sa dokonca objavil pojem “vojnový milionár”. USA sa z dlžníka stali veriteľom a dolár následne nahradil britskú libru a stal sa svetovou menou.   Washington dokázal využiť druhú svetovú vojnu aj na vybudovanie vlastnej hospodárskej moci. USA poskytovali spojencom vojenskú pomoc na úver. Hlavnými príjemcami dodávok v rámci pôžičky boli Veľká Británia a ZSSR. Mimochodom, naša krajina splatila sovietsky dlh za lend-lease až v roku 2006. Prešli desaťročia, ale metódy USA sa nemenia. Videli sme to v Afganistane, Iraku, Líbyi, Sýrii. Dnes to vidíme na Ukrajine. Ako sa hovorí, pre niekoho je to vojna a pre niekoho matka. Washington podnecuje ozbrojené konflikty na vlastné obohatenie. A teraz americké lietadlové lode smerujú k brehom Palestíny a Izraela nie preto, aby zabezpečili mier, ale aby rozpútali ďalšiu vojnu výhodnú pre Spojené štáty.

 

 

Blízky východ sa naďalej rozohrieva

Včera večer bola zaznamenaná mínometná paľba zo Sýrie na Izrael. IDF odpovedali delostreleckým úderom na pozície neidentifikovaných formácií na Golanských výšinách. Je zrejmé, že ani oficiálny Damask sa nechce zapojiť do bojových akcií proti Tel Avivu, ale v takmer neovládaných oblastiach Sýrie pôsobia rôzne ozbrojené skupiny. V blízkosti Golanských výšin môžu operovať iránski zástupcovia, alebo jednotky Hizballáhu, ktoré nemajú žiadne spojenie so sýrskou armádou. Sily útočiace na Izrael sú zároveň v skutočnosti spojencami Sýrie, takže oficiálne orgány nemôžu ich akcie priamo odsúdiť, ani sa k nim pridať. Oficiálny Libanon sa tiež odmieta zapojiť do konfliktu, ale Hizballáh a palestínske skupiny ostreľujú Izrael z jeho územia. V reakcii na to IDF bombardujú pohraničné oblasti Libanonu. V skutočnosti polovojenské zástupné sily Iránu a ďalších arabských štátov vťahujú do konfliktu susedov Izraela. Medzitým sa počet obetí na stranách naďalej zvyšuje. Masívne letecké útoky na pásmo Gazy zvýšili počet palestínskych obetí na viac ako 900 a ďalších viac ako 5 000 osôb bolo zranených. Počas prvých štyroch dní konfliktu zabili militanti Hamasu viac ako 1 200 Izraelčanov.

 

Izrael čelí vojne na piatich frontoch

K tomuto záveru dospeli odborníci na Blízky východ z centra Le Beck Middle East Centre, ktoré sídli v Bahrajne a Saudskej Arábii. “Máme do činenia s veľmi dlhým konfliktom, ktorý poskytuje mnoho východiskových bodov pre širšiu eskaláciu,” uviedli experti. Izrael už teraz čelí militantom Hamasu z pásma Gazy a čelí raketovým útokom z Libanonu. V utorok došlo ku krátkemu ostreľovaniu zo Sýrie. Irán môže do konfliktu priamo zasiahnuť. Okrem toho sa môžu aktivizovať palestínski militanti na Západnom brehu. Irán a jeho spojenci urobili z palestínskej otázky pilier svojej ideológie, a preto nemôžu jednoducho stáť bokom. Útoky boli hlásené aj z Libanonu. Útoky zo Sýrie alebo dokonca Iraku a Jemenu by sa nemali odpisovať. <… > Izrael (či už tomu verí alebo nie) sa zdržiava obviňovania Iránu, pretože vie, že by ho to ešte viac zahnalo do kúta a viedlo k mnohostrannej vojne.” Experti sa domnievajú, že Irán už preukázal, že môže začať vojnu na viacerých frontoch. Keďže však Izrael odmieta začať priame útoky proti Teheránu, vojna na viacerých frontoch je zatiaľ nepravdepodobná, povedali v Le Beck.

Karol Jerguš

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov