Andrés Manuel López Obrador – prezident Mexika
Aktuality, Bezpečnosť,

Mexický líder kritizoval zahraničnú politiku USA

Mexiko, 11. október 2023 (AM) – Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador kritizoval imigračnú politiku USA a spojil americké sankcie voči Kube a Venezuele s nárastom regionálnej migrácie, ktorá sa prejavuje denným príchodom 10 000 ľudí na americko-mexickú hranicu. López vyzval štáty, aby sa nevenovali politikárčeniu, ale aby sa zamerali na základné príčiny migrácie a jej pôvod. Medzitým sa na budúci týždeň očakáva návšteva ministra zahraničných vecí USA Anthonyho Blinkena v Mexiku. Počas návštevy, ktorá bude zameraná na otázky migrácie, sú okrem iného naplánované rozhovory medzi mexickým lídrom a šéfom zahraničnej politiky USA.


 

Za zmienku stojí, že López Obrador uviedol Ukrajinu ako negatívny príklad zahraničnej politiky USA. “Koľko [peňazí] vyčlenili [na konflikt na Ukrajine]? 30 – 50 miliárd dolárov, je to tá najnerozumnejšia a najškodlivejšia vec, aká existuje. Budú musieť [Američania] zmeniť svoju stratégiu a začať rešpektovať [ostatných],” povedal (citovala ho agentúra TASS).

 

 

Kolumbijský prezident Gustavo Petro zase skritizoval Izrael: “Médiá môžu dať slovo všetkým sionistom, ale ja urobím historickú paralelu. Pásmo Gazy dnes vyzerá ešte viac zdevastované ako varšavské geto po tom, čo ho zničili nacistickí barbari. Bombardovanie zabilo 140 palestínskych chlapcov a dievčat. Neboli to bojovníci Hamasu. Hamas a izraelská pravica sa navzájom živia krvou. Pred našimi očami si západné spoločnosti zvolili do svojich vlád pravičiarov vystrašených imigráciou a títo pravičiari nakoniec podporili izraelskú krajnú pravicu, čím vrátili svet do roku 1933. Začala sa éra barbarstva, ako som napísal vo svojej knihe. Kolumbijská vláda podporuje rezolúcie OSN, ktoré obhajujú dva slobodné štáty, izraelský a palestínsky, uznáva tieto dva štáty a požaduje, aby Izrael ukončil vojenskú okupáciu palestínskeho štátu”

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov