.
Aktuality, História,

Alexander Dugin: Moment impéria. Čo sa skrýva za pojmom “štát-civilizácia”

Téma Impéria sa nevyhnutne dostane do popredia. Pojem “štát-civilizácia”, ktorý do vedeckého obehu uviedol náš priateľ, čínsky mysliteľ Zhang Weiwei , v podstate znamená “impérium”. Na poslednom zasadnutí Valdajského klubu a predtým vo svojich politických prejavoch Putin priamo nazval Rusko “štátom-civilizáciou”. V skutočnosti ide o vyhlásenie smerovania k Impériu. Lenže nie historicky, ale akoby technicky.


 

Impérium je forma nadnárodnej politickej organizácie s jedným strategickým rozhodovacím centrom (imperátor) a širokou škálou lokálnych subjektov (od komunít až po etnarchie a plnohodnotné polis), ktorá spája “veľký priestor” a má výrazné civilizačné (náboženské, kultúrne, ideologické) špecifiká. K ríši je možné pripojiť sa mierovou cestou, ale je možné sa k nej pripojiť aj nemierovou cestou. V prípade súladu s limitrofmi si môžu zachovať čiastočnú suverenitu a v prípade impéria nie je až také dôležité, či sú hraničné štáty úzko spojené s impériom nezávislé, alebo sú jeho súčasťou. Sú súčasťou “veľkého priestoru”, a to je najdôležitejšie. Pokiaľ sa správajú správne, môžu sa považovať za národné štáty. Ak sa začnú búriť proti Impériu a pracovať pre iné Impérium, ich osud je nezávideniahodný. To sa týka nielen Ukrajiny a ďalších postsovietskych štátov, ale aj Taiwanu a mnohých ďalších.

 

Jedna jediná ríša

Jednopolárny svet sa chápe ako jediné impérium (USA a ich satelity, združené v NATO a iných blokoch). Súčasný americký politológ Niall Ferguson, ktorý pracoval na základe grantov bankovej rodiny Rothschildovcov, ukázal, ako imperiálna idea postupne prenikla do súčasného amerického politického diania. Kým predtým sa Spojené štáty považovali za republiku a impérium, najmä britské, za niečo negatívne, za niečo, proti čomu slobodomyseľní Američania bojovali počas vojny za nezávislosť a neskôr, postupne sa myšlienka svetového impéria začala dostávať do povedomia amerických elít, až neokonzervatívci zahriakli vytúžené slovo. Amerika sa fakticky vyhlásila za “impérium”, ktoré vládne ľudstvu. Liberálne globalistické elity na celom svete s nimi súhlasili. To však spôsobilo, že iná časť elít ich odmietla. Táto druhá časť sa postupne stala takou vplyvnou, že sa rozrástla až do takej miery, že americkú hegemóniu úplne odmietla a vyhlásila sa za “Impérium”, t. j. “civilizačný štát”. Toto je multipolarita. Kritický pohľad na Impérium Západu možno nájsť u ľavicových autorov Negriho a Hardta, u známeho sociológa Emmanuela Todda alebo v hlbokej a nezvyklej politickej kategorizácii Alaina Sorala.

 

Sedem impérií: multipolárny projekt

Multipolárny svet predstavuje koexistenciu viacerých impérií, ktoré sú plne suverénne, predovšetkým vo vzťahu k Spojeným štátom, v rozpore s ich tvrdením o jednote a univerzálnosti, a tiež vo vzťahu k sebe navzájom. V súčasnosti sa vo svete postupne prejavujú črty multipolárnej heptarchie, t. j. formuje sa model siedmich impérií:

1. Západné impérium (USA + EÚ + vazali );

2. Eurázijská ríša (Rusko + postsovietsky priestor, nie však spojená bojom, ale spoluprácou). Toto je štátna civilizácia, ktorá sa nanovo buduje a o ktorej Putin hovoril na Valdaji;

3. Čínska ríša (pevninská Čína + Taiwan a množstvo štátov tiahnucich sa k Číne z orbity ” Jeden pás, jedna cesta”);

4. Indická ríša (Bharát + Nepál + Bangladéš + štáty juhovýchodnej Ázie siahajúce do Indie);

5. Islamská ríša (potenciálny blok islamských štátov, ktorého najväčšími pólmi sú Saudská Arábia + sunnitské arabské krajiny, šiitský Irán, Pakistan, Turecko, Indonézia, krajiny Maghrebu a všetky ostatné);

6. Latinsko-americká ríša (založená na spojení Brazílie a Argentíny s pripojením ostatných krajín – až po karibské štáty a Mexiko);

7. Africká ríša (ríša Mandenskej plošiny v okolí Mali + stredný a južný bantuský eikumen + Etiópia a kušitský svet).

 

Prvá ríša, ktorá sa stále vyhlasuje za jedinú, vznikla po rozpade ZSSR a hoci sa trápi, stále sa snaží udržať si hegemóniu. Pri všetkých krízach je stále dosť silná – silnejšia ako ktorákoľvek iná, ale braná samostatne. Už teraz je však podľa viacerých kľúčových ukazovateľov – ekonomických, demografických, surovinových a dokonca aj ideologických – slabšia ako aliancia iných, nezápadných impérií. Ďalšie tri impériá (mimochodom, majúce veľmi dlhú, stáročnú a dokonca tisícročnú históriu) – ruské, čínske a indické – sú v štádiu aktívneho formovania. V skutočnosti sú to už samostatné suverénne póly, ktoré budú posilňovať a rozširovať svoj vplyv a budú dobudované. Islamskú ríšu, ktorej centrom by bolo logické urobiť Bagdad (potom to bude akýsi nový abbásovský kalifát), spája silné náboženstvo a na ňom založená ideológia, ale politicky je roztrieštená. Africké a latinskoamerické impérium sú stále projektmi, ale v tejto súvislosti sa podniká niekoľko konkrétnych krokov.

 

Všetkých šesť impérií okrem Západného impéria, t. j. skutočných alebo potenciálnych civilizácií, je dnes združených v štruktúre BRICS, ktorá sa rozšírila po samite v Johannesburgu. Budúci rok bude BRICS predsedať Rusku a je najvyšší čas podporiť multipolaritu a čo najviac ju posilniť ideologicky, ekonomicky, hospodársky, energeticky, finančne, politicko-vojensky a strategicky. Aby multipolarita existovala, musíme všetci spoločne rozdrviť nárok západného impéria na jednotu. Nie samotné impérium, ale jeho nárok. Národy sveta sú vyzvané, aby zlomili západnú globalistickú pýchu. To je vlastne to, čo dnes robí Rusko na Ukrajine. ŠVO je prvým horúcim konfliktom zrážky medzi unipolaritou a multipolaritou.

 

Tri čisto potenciálne póly

V záujme spravodlivosti môžeme čisto teoreticky predpokladať ďalšie tri “veľké priestory”. Ak sa Západ rozdelí na Ameriku a Európu, potom by sa EÚ, samozrejme, po tom, čo najprv zhodila atlantistické globalistické elity a vyniesla k moci kontinentalistov typu de Gaulla, mohla stať samostatným pólom. To však zatiaľ nie je na programe dňa. Rovnako špekulatívne je predstaviť si budhistickú civilizáciu pod Japonskom. Japonsko je však úplne závislé od Západu a nevedie samostatnú politiku. A “veľký priestor” Oceánie, ktorý sa postupne mení na zónu vojensko-strategickej konfrontácie medzi čínskym a americkým impériom, je veľmi neuchopiteľnou hodnotou. A mohlo by to byť aj inak. Ťažko však možno očakávať, že by statoční Melanézania, Papuánci, austrálski Aborigéni a bojovní Maori dokázali proti Anglosasom zdvihnúť protikoloniálnu vzburu. Samozrejme, ak im v tom nikto nepomôže. Afrika to urobila a fungovalo to. Je to zložitejšie, ale stojí za to skúsiť – pre ostatné póly.

 

Ahoj, moja ríša!

Ak sa ríše vracajú, je najvyšší čas pochopiť ich historické korene, porozumieť ich pôvodu a príslušnej ideológii. Je to veľmi fascinujúca téma, ktorá pomôže pochopiť veľa o tom, kto sú Rusi – ľudia impéria. Boli, sú a budú, bez ohľadu na to, ako sa volajú a čo si o sebe myslia. Príde čas a opäť si to uvedomia. Koniec koncov, ZSSR bol tiež istým druhom “impéria” v technickom, ako sme zdôraznili, zmysle. A určite aj “štátom-civilizáciou”. Len si musia uvedomiť, že je to ich osud. Na dôkladné oboznámenie sa s touto témou bude veľmi užitočná trojzväzková kniha Konstantina Malofejeva “Impérium a moja filozofická zovšeobecňujúca práca “Genéza a impérium”. A potom, po podrobnej a vyčerpávajúcej bibliografii, sa každý môže uberať týmto smerom, slobodne si vyberať cesty – na Západe i na Východe, v minulosti i v budúcnosti.

Alexander Dugin

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov