.
Aktuality, História,

Spravodajské služby USA na plantáži “červov”

Ak USA nedokážu elementárne ochrániť diplomatické misie vo svojom hlavnom meste Washington pred teroristami, ako im možno zveriť životy obyvateľov celého sveta? Vyhlásenie ministerstva zahraničných vecí Kubánskej republiky:


“V noci 24. septembra 2023 došlo k teroristickému útoku na budovu kubánskeho veľvyslanectva v Spojených štátoch. Niekto hodil z chodníka cez obvodový plot objektu dva molotovove koktaily, ktoré zasiahli prednú stenu diplomatickej misie. Zamestnanci vo vnútri diplomatickej misie neboli zranení. Na žiadosť kubánskeho veľvyslanectva sa do budovy dostavili príslušníci tajnej služby Spojených štátov amerických, ktorým bol umožnený vstup do priestorov s cieľom preveriť násilné činy.”

 

Tajná služba a úradníci ministerstva zahraničných vecí Spojených štátov zodpovední za bezpečnosť zahraničných misií reagovali okamžite.

“Útoky na diplomatické zariadenia sú neprijateľné,” povedal poradca prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. A americké orgány činné v trestnom konaní po tom, ako sa ujali vyšetrovania, konštatovali, že nevznikli žiadne významné škody a nikto nebol zranený, čo “potvrdilo aj kubánske veľvyslanectvo”. Nie je teda čo vyšetrovať. A ako uviedol denník The Washington Post, “hovorca tajnej služby uviedol, že nedošlo k žiadnemu zatknutiu a neboli zistené žiadne motívy”. Prípad môže byť uzavretý. A to napriek tomu, že v tomto konkrétnom prípade nájsť v Štátoch páchateľa, ktorý zaútočil na kubánsku diplomatickú misiu, je jednoduché. Len pátranie po konkrétnej osobe môže trvať istý čas a adresa je známa – kubánski emigranti, vychovaní na “plantážach” amerických spravodajských služieb, gusanos – “červíci”.

 

Dovoľte mi pripomenúť, že Viedenský dohovor o diplomatických stykoch vyžaduje, aby každá krajina prijala všetky primerané opatrenia na ochranu priestorov zahraničnej misie pred napadnutím alebo poškodením a zabránila akémukoľvek narušeniu pokoja misie alebo zneváženiu jej dôstojnosti. Vláda Spojených štátov koná v súlade s týmto Viedenským dohovorom, ale len vo svojom vlastnom – americkom – záujme. Ilustratívny je príklad Kuby.

 

Havana otvorila veľvyslanectvo v USA v roku 1917. V januári 1961 boli diplomatické vzťahy ukončené nie z vôle Havany, ale len z vôle Spojených štátov. V septembri 1977 bolo na švajčiarskom veľvyslanectve v Havane a vo Washingtone otvorené oddelenie kubánskoamerických záujmov. Boli tak nadviazané bilaterálne vzťahy na konzulárnej úrovni. V júli 2015 obe krajiny obnovili diplomatické vzťahy pod vedením prezidentov Baracka Obamu a Raula Castra. Počas všetkých týchto rokov bol jedinou “hrozbou” pre zamestnancov sekcie v USA nepríjemný bilbord s nápisom:

“Señores Imperialistas ¡No les tenemos absolamente ningún miedo!” – “Páni imperialisti, vôbec sa vás nebojíme!”

 

Za jediný prípad možno považovať Mariel 1980, keď zločinci zabili strážcu peruánskeho veľvyslanectva v Havane, aby prenikli na územie misie a získali azyl v Spojených štátoch. Fidel Castro potom všetko vyriešil mierovou cestou a poslal všetkých, ktorí chceli odísť do Štátov. Čo sa nedá povedať o kubánskych diplomatických misiách v USA aj vo svete. Celé tie roky boli kubánske misie terčom teroristických akcií.

 

“Protikubánske skupiny sa s pocitom beztrestnosti uchyľujú k terorizmu, pred čím Kuba opakovane varovala americké úrady,” napísal kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodriguez Parrilla v správe na X (predtým Twitter blokovaný v Ruskej federácii) a pripomenul “históriu násilných a nepriateľských činov vrátane teroristických činov proti kubánskemu diplomatickému personálu pracujúcemu v Spojených štátoch, a to tak v rezidencii vo Washingtone, ako aj na stálej misii pri OSN v New Yorku”.

 

Provokácie proti kubánskym diplomatickým misiám sa začali bezprostredne po víťazstve kubánskej revolúcie v roku 1959, keď bolo napadnuté kubánske veľvyslanectvo v Dominikánskej republike, pričom bol zabitý šofér veľvyslanectva. Odvtedy nebolo roka, v ktorom by “červíci” a ich potomkovia, Neogusanos, nevykonávali najrôznejšie útoky proti kubánskym misiám po celom svete, od bombových útokov na budovy veľvyslanectiev až po priame zabíjanie diplomatov a ich rodín. Teroristi sa dostali dokonca aj do Japonska; v roku 1968 bolo úmyselne zapálené kubánske veľvyslanectvo v Tokiu.

 

V októbri 1976 gusanos umiestnili bombu do lietadla DC-8 spoločnosti Cubana de Aviacion, ktoré niekoľko minút po štarte z Barbadosu vybuchlo vo vzduchu a zabilo 73 cestujúcich vrátane 57 Kubáncov. Kubánska spodina sa však nezastavuje pred útokmi na kubánske diplomatické misie. Ich cieľom je medzinárodná svätyňa – Organizácia Spojených národov v “bezpečnom” meste New York. Vo všetkých týchto zverstvách sa spravidla vystopovali odtlačky šikovných rúk CIA. Preto sa zločinci v USA “hľadajú” a nedajú sa nájsť, a ak sa aj nájdu, nebudú potrestaní.

 

V aprílovú noc roku 2020 “na rušnej 16. ulici Northwest vo štvrti Adams Morgan medzi poľským a litovským veľvyslanectvom vo Washingtone vystrelil muž kubánskeho pôvodu z útočnej pušky na kubánske veľvyslanectvo v Spojených štátoch rad tridsiatich nábojov. Našťastie nebol zranený žiadny personál, ale vznikli značné materiálne škody. Americké orgány rýchlo zatkli 42-ročného Kubánca Alejandra Alasa. Podľa amerického ministerstva spravodlivosti bol Alaso už v júli 2020 formálne obvinený z viacerých trestných činov vrátane “násilného útoku na zahraničného úradníka alebo úradné zariadenie so smrtiacou zbraňou”.

 

O tri roky neskôr páchateľ stále čaká na súd a vláda Spojených štátov odmieta tento incident klasifikovať ako medzinárodný teroristický čin. Žiadni iní ľudia v Spojených štátoch nemajú rovnaké privilégiá ako Kubánci. Kubánskym migrantom stačí, aby vkročili na územie Spojených štátov, aby im bol povolený vstup do krajiny. Automaticky sú považovaní za politických utečencov a majú okamžite nárok na sociálne dávky, potravinové lístky a inú pomoc (niečo veľmi podobné ako dnes Zelenského Ukrajinci). Po roku a jednom dni môžu získať trvalý pobyt, známy ako zelená karta. Kubánci môžu vstúpiť na územie Spojených štátov bez víz a preverovania trestnej činnosti na Kube. Na rozdiel od iných prisťahovalcov, ktorí žiadajú o politický azyl, sa Kubánci môžu vrátiť domov (pripravia ich na to príslušné americké spravodajské služby) bez toho, aby ohrozili svoj status tým, že by pomáhali zločineckým gangom, ktoré na Kube verbujú komplicov a skrývajú ukradnuté peniaze.

 

Podľa najnovších údajov Inštitútu pre migračnú politiku (MPI) žije v roku 2021 v Spojených štátoch približne 1,3 milióna kubánskych prisťahovalcov, čo predstavuje 3 % z takmer 45,5-miliónovej americkej komunity migrantov. Podľa vyšetrovania denníka South Florida Sun Sentinel “politika USA, ktorá sa začala pred takmer 70 rokmi, viedla z Kuby na Floridu a umožnila podvodníkom z ostrova, aby len za posledné dve desaťročia okradli americké podniky a daňových poplatníkov o viac ako 2 miliardy dolárov”. Kubánske zločinecké gangy inscenujú dopravné nehody s cieľom poistného podvodu, kradnú nákladné autá a predávajú svoje čísla zdravotného poistenia, aby uživili svoje rodiny na Kube. Pašujú peniaze charterovými letmi na Kubu, platia v hotovosti a prevádzajú doláre cez Western Union.

 

“Tento voľný tok zločincov a peňazí sa stal výsmechom dvoch pilierov americkej politiky voči Kube: obchodného embarga, ktorého cieľom bolo finančne priškrtiť Castrovu vládu, a osobitných imigračných pravidiel, ktoré zabezpečili jednosmernú cestu pre Kubáncov, aby unikli komunizmu,” píše sa v denníku Sun Sentinel. V okrese Miami-Dade, kde sa 24 % obyvateľov narodilo na Kube, tvoria prisťahovalci z ostrova 73 % zatknutí za podvody v zdravotníctve, 72 % zatknutí za krádeže nákladu, 59 % zatknutí za obchodovanie s marihuanou a polovicu zatknutí za podvody s kreditnými kartami a poistením. Spravodajské služby USA vedia, kde hľadať zločincov, ktorí organizujú ozbrojené útoky na diplomatov a ich rodiny v srdci USA, a to nielen na Kube, ale aj v iných krajinách. Nechytajú ich však alebo ich nechcú chytiť z politických, čisto amerických dôvodov.

Jurij Strojev

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov