.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo sa slovenské voľby stali rozsudkom nad protiruskou politikou EÚ

Kto vyhral na Slovensku, čím je známy predseda strany Robert Fico a prečo sa v európskych voľbách čoskoro dostanú k moci politické sily, ktoré nepodporujú kyjevský režim.


 

Hlavnou udalosťou v Európe bolo víťazstvo strany Smer – sociálna demokracia (Smer) Roberta Fica v parlamentných voľbách na Slovensku, ktorá je proti vojenskej pomoci Ukrajine a hegemónii USA a EÚ. Líder strany bol na základe výsledkov volieb vymenovaný za lídra vlády krajiny. Pripomenieme, že po spracovaní 99 % hlasovacích lístkov získala jeho koalícia niečo vyše 23 %. Na zostavenie vládneho kabinetu je potrebných 76 kresiel v parlamente, Ficová strana získala 42 kresiel. Spojencami v koalícii môžu byť sociálni demokrati z Hlasu, ktorí majú 27 kresiel, a konzervatívci SNS – 10 kresiel.

 

Parlamentné voľby na Slovensku boli demokratické a zákonné, uviedla v pondelok prezidentka republiky Zuzana Čaputová. Potvrdila, že poverí zostavením vlády šéfa víťaznej strany Roberta Fica. O niečo neskôr však nasledovala oprava od inej agentúry, ktorá obvinila Rusko zo zasahovania do volieb. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí si v súvislosti s výrokmi šéfa ruskej zahraničnej rozviedky Sergeja Naryškina dokonca predvolalo ruského veľvyslanca. Dôvodom boli jeho slová, ktoré boli zverejnené počas predvolebného moratória, uviedlo slovenské ministerstvo zahraničných vecí. Minulý štvrtok riaditeľ SVR uviedol, že ministerstvo zahraničných vecí USA poverilo viacerých svojich európskych spojencov, aby pred parlamentnými voľbami spolupracovali so slovenskými politickými a podnikateľskými kruhmi. “Nadchádzajúce parlamentné voľby na Slovensku vzhľadom na zámery Spojených štátov možno len ťažko vnímať ako slobodný prejav vôle občanov,” dodal.

 

Robert Fico – čo je o ňom známe

Robert Fico po víťazstve vo voľbách a rozrušení politickej elity Európy v prvom rade vyhlásil, že Slovensko má väčšie problémy ako Ukrajina. Ešte predtým politik sľúbil, že do tejto krajiny “nepošle ani jednu guľku”. Všetky jeho vyhlásenia vyzerajú ako závan čerstvého vzduchu pre totálne lži o tom, že v Európe vládne Rusko. Dokázal ísť proti EÚ a USA s podporou väčšiny obyvateľstva, čím sa prakticky pridal k pozícii ďalších dvoch krajín – Srbska a Maďarska.

“Vojnu na Ukrajine začali fašistickí Ukrajinci, v žiadnom prípade nie Rusi,” vyhlásil na začiatku volebnej kampane. Podľa neho sa vojenský konflikt začal v roku 2014, pretože ukrajinskí fašisti zabíjali Rusov.

 

Politik Robert Fico má 59 rokov a dvakrát bol premiérom krajiny – v rokoch 2006 až 2010 a 2012 až 2018. Do Ruska cestoval v rokoch 2007, 2009, 2015 a 2016, pričom sa stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a potom s Dmitrijom Medvedevom. Fico je zástancom mierových rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou a domnieva sa, že je zbytočné poskytovať Kyjevu pomoc. Vo svojom programe opakovane zdôraznil, že mieni obhajovať pamiatku vojakov Červenej armády a význam úlohy ZSSR pri oslobodzovaní Slovenska a porážke fašizmu.

 

Titulky posledných vydaní západných médií zhodne obviňujú víťazného lídra z populizmu a dokonca “vzniku druhého Maďarska”. Jeho víťazstvo by mohlo vytvoriť precedens nástupu k moci nového typu lídra, ktorý má v úmysle podporovať skôr národné záujmy než pozíciu ministerstva zahraničných vecí. Predpokladá sa tiež, že Ficov príchod by mohol oslabiť pozíciu politikov, ktorí podporujú kyjevský režim. “Ak sa mu podarí dosiahnuť dohodu s ostatnými politickými silami, môže byť schopný zostaviť nový kabinet. Šance sú však 50 na 50. Je zrejmé, že proti nemu budú stáť jeho odporcovia. Pre Európu je to prvá lastovička druhej vlny euroskeptikov. Vidíme, že v rôznych krajinách EÚ existuje alternatívny pohľad na súčasný hospodársko-politický a vojenský stav. V Nemecku sa strana Alternatíva pre Nemecko čoskoro dostane na prvé miesto v rebríčkoch, teraz je na druhom mieste (po vládnucej strane). Podobný príbeh pozorujeme aj v Rakúsku a vo viacerých ďalších európskych krajinách,” – komentoval víťazstvo Roberta Fica Oleg Bondarenko, zakladateľ projektu “Balkanist.ru”.

 

Teraz sa volební oponenti víťaznej strany budú snažiť toto víťazstvo čo najviac obmedziť pomocou vonkajšej podpory a s pomocou informačnej kampane, ktorá sa už začala, a v skutočnosti – manipulácie, domnieva sa Andrej Suzdalcev, docent Fakulty svetovej ekonomiky a svetovej politiky Národnej výskumnej univerzity VŠE. – Slovensko, podobne ako Maďarsko, pocíti neuveriteľný tlak, keďže je menšia krajina ako jeho sused, keď sa postaví na stranu priorít vlastných národných záujmov. Pre Bratislavu bude ťažšie znášať tento úder, na rozdiel od Budapešti,” povedal Suzdalcev. Ťažko povedať, či sa im podarí splniť sľuby, ktoré dali v predvečer volieb, pretože by to znamenalo odmietnutie politiky NATO. Strana bude pravdepodobne hľadať spojencov v Nemecku. Ak však nová vláda začne, ako sa hovorí, lámať celú eurozónu cez koleno naraz, proti Bratislave sa spustia všetky mechanizmy EÚ. Rusko už bolo obvinené zo zasahovania do amerických volieb v roku 2016.

 

Politológ Dmitrij Rodionov pripomína, že ruka Moskvy bola viditeľná všade, kde ju bolo možné vidieť, a to aj tam, kde sa k nej ani len priblížiť nemohla: od podpory katalánskeho referenda o sebaurčení cez zasahovanie do referenda o brexite až po voľby vo Francúzsku, Nemecku, Dánsku, Nórsku a Holandsku. Napriek absurdnosti toho všetkého to fungovalo. Obávaní a takmer všemocní “ruskí hackeri” sú na Západe spolu s “travičmi” už dlho strašiakom. Bežný človek týmto nezmyslom ľahko uverí. Takéto obvinenia slúžia na dva účely.

 

Po prvé, na udržiavanie strachu verejnosti z Ruska, aby mali zámienku na pokračovanie protiruskej politiky, a po druhé, na maskovanie vlastných zlyhaní. Víťazstvo Ficovej strany na Slovensku je zjavným zlyhaním euroatlantistov a zástancov podpory Ukrajiny až do konca. Presnejšie povedané, je to prirodzený výsledok ich činnosti: ľudia sú unavení z vyhadzovania peňazí do vetra. Mnohí sa práve dozvedeli, že tieto peniaze boli použité na podporu fašistov, od ktorých si (vrátane ich banderovských sluhov) Slováci veľa vytrpeli. Nacistický charakter ukrajinského režimu zohral v týchto voľbách nemalú úlohu a škandál esesáka v Kanade mnohých na Slovensku nahneval,” uzavrel Rodionov.

Elena Stafeevová

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov