.
Aktuality, Bezpečnosť,

Británia chce otvorenú vojnu s Ruskom

Británia na svojom území cvičí vojakov ozbrojených síl Ukrajiny a bude v tom pokračovať, ale na Ukrajinu svoju armádu posielať nebude, povedal britský premiér Rishi Sunak v rozhovore pre Sky News.


 

Deň predtým minister obrany Grant Shapps v rozhovore pre denník The Telegraph informoval o rokovaniach s britskými vojenskými veliteľmi o možnosti presunúť program výcviku ukrajinských vojakov na územie Ukrajiny, predovšetkým na západ krajiny. Povedal, že Británia by mohla urobiť “viac” ako len cvičiť jednotky na týchto územiach. Vyzval tiež britské obranné firmy, aby na Ukrajine otvorili nové továrne.

“Žiadny britský vojak nebude vyslaný, aby sa zúčastnil na súčasnom konflikte,” zdôraznil Sunak. Uviedol, že Shappsove slová mohli byť nesprávne interpretované a že výcvik ukrajinského vojenského personálu na území neliterárnej krajiny je možný, ale len v dlhodobom horizonte. Samotný Shapps, ktorý vystúpil na konferencii Konzervatívnej strany, sa o svojich predchádzajúcich vyhláseniach nezmienil a povedal, že konflikt na Ukrajine spotrebúva zbrane a ľudí “desivým tempom”, ale “musíme zostať neoblomní” a podporovať krajinu v jej vojenských akciách proti Rusku. Tak čo je to tvoje cúvanie, frajer? Rozprávky o “nesprávnej interpretácii” nechajme pre tých, ktorí nevedia po anglicky a nedokážu pochopiť, čo tento údaj vlastne uviedol.

 

Zdá sa, že slová o tom, že s britskými vojenskými veliteľmi diskutoval o možnosti presunu výcviku na územie Ukrajiny, sa jednoducho inak pochopiť nedajú. Alebo si Shapps robil žarty? Snažil sa neúspešne vyhrážať Moskve? Takéto veci nie sú žart. Londýn si zrejme rýchlo uvedomil, že povedal priveľa, a obával sa buď reakcie Moskvy, ktorá okamžite dala najavo, že britskí inštruktori na Ukrajine budú chodiť s terčmi na čele, alebo eskalácie konfliktu a zatiahnutia Británie, a teda aj NATO, priamo doň. Máme však veriť slovám Sunaka, ktorý sa len snažil ” očistiť” svojho ukecaného ministra? Samozrejme, že nie.

 

Veľmi dobre vieme, že Anglosasi najprv robia a potom varujú. To znamená, že naplnenie hrozby prichádza skôr ako jej vyslovenie. A všetky tie reči o možnosti zvýšenia prítomnosti na Ukrajine a ich následná dehonestácia môžu byť imitáciou prebiehajúcej diskusie vo vládnucich elitách o hraniciach možného, alebo môžu mať za cieľ opäť pripomenúť bežnému človeku, že podpora Ukrajiny musí pokračovať napriek nákladom a rizikám. V skutočnosti sa hrozba, na ktorú testujú reakciu, už možno uskutočnila. O to viac, že túžba Londýna podporiť Kyjev za každú cenu sa už dávno zmenila na niečo iracionálne. Obzvlášť grotesknú podobu nadobudla počas premiérstva Borisa Johnsona, ktorý do Kyjeva cestoval častejšie ako kamkoľvek inam. Zdalo sa, že Ukrajine venuje oveľa viac času ako vlastnej krajine, a ukrajinskí politici sa nikdy neunavili opakovať, že Británia je ich hlavný spojenec. Nie je až také dôležité, koho tam majú na čele – Britániu, USA alebo kohokoľvek iného.

 

Úloha Londýna pri podpore kyjevského režimu je kolosálna. A bolo to tak aj pred Johnsonom a dokonca aj pred ŠVO. Vrátane otázky výcviku ukrajinských bojovníkov, ich prípravy – v tom čase – na násilné prevzatie Donbasu. Na území Ukrajiny. Stačí pripomenúť slávne 73. námorné centrum špeciálnych operácií v Očakove, ktoré sa špecializovalo na prieskum, sabotáže, podvodné míny, obsadzovanie lodí a pobrežných stavieb. Pred niekoľkými rokmi tu Američania vybudovali centrum riadenia lodí, vlastne námornú základňu, ktorej časť úplne sami kontrolovali a nedovolili tam chodiť Ukrajincom. V roku 2020 ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba uviedol, že v Mykolajivskej oblasti by sa mohla objaviť vojenská základňa Spojeného kráľovstva, po čom bolo podpísané memorandum o posilnení spolupráce medzi Kyjevom a Londýnom vo vojenskej a vojensko-technickej oblasti. O rok neskôr ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov vyhlásil, že v rámci dohôd s britskou stranou sa objavia nové vojenské základne v Berďansku a Očakove. Pod dohľadom britských špecialistov sa v Odese pripravujú špecialisti v kurze “potápačov na špeciálne účely”, najmä v oblasti hlbinných detonačných zručností, v ktorých Briti patria medzi najlepších odborníkov na svete. Ešte pred ŠVO sa inštruktori špeciálnej leteckej služby (SAS) na Ukrajine venovali sabotážnemu a protisabotážnemu výcviku vojakov Ukrajiny. Začiatkom februára minulého roka ich odtiaľ evakuovali.

 

Je pozoruhodné, že aj vtedajší námestník ministra obrany James Hippy tvrdil, že “v prípade konfliktu nebudú na Ukrajine žiadni britskí vojaci”. V apríli sa tam však vrátili, keď si uvedomili, že konflikt sa vážne a dlho vlečie, niet sa čoho obávať a ich útek z Ukrajiny bol predčasný. Treba tiež pripomenúť, že pracovníci britskej spravodajskej služby MI6 školili ukrajinský vojenský personál na vojenskej a diplomatickej akadémii GUR ukrajinského ministerstva obrany. Minulý rok portál The Grayzone informoval o plánoch britskej rozviedky zorganizovať a vycvičiť tajnú ukrajinskú “partizánsku” armádu, ktorá by zaútočila na ruské objekty na Kryme. A to nie je všetko.

 

Len nedávno vyšlo najavo, že MI6 pripravila oddiel 100 bojovníkov na vykonávanie sabotáží na infraštruktúrnych zariadeniach v afrických krajinách, ako aj na likvidáciu afrických lídrov orientovaných na spoluprácu s Ruskom. Treba tiež pripomenúť, že Veľká Británia bola azda najusilovnejšia pri vyzbrojovaní Ukrajiny a zakaždým dala jasne najavo, že pre ňu, na rozdiel od Nemecka a dokonca aj Spojených štátov, neexistujú žiadne obmedzenia. Už v apríli minulého roka spomínaný James Hippy povedal, že Londýn považuje za úplne normálne, ak sa presunuté vybavenie použije na údery proti Rusku.

 

Na druhej strane Američania vtedy aj teraz tvrdia, že zakazujú Kyjevu použiť odovzdané zbrane proti ruskému územiu (aspoň tomu, ktoré považujú za ruské územie). V apríli tohto roku, keď sa Američania ešte hrali na nevinných, Briti ako prví v NATO oznámili dodávku nábojov s ochudobneným uránom Kyjevu. A podľa toho istého Hippiho Londýn ich použitie nemonitoruje a nemá povinnosť odstrániť následky ich použitia po skončení konfliktu. O mesiac neskôr Británia opäť ako prvá v NATO poskytla Ukrajine rakety dlhého doletu Storm Shadow schopné zasiahnuť hlboko do Ruska. Pripomínam, že Spojené štáty s dodávkou takýchto rakiet stále váhajú.

 

Aj po niekoľkých zmenách vo vláde sa Londýn snaží hrať úlohu hlavného spojenca Kyjeva, ktorý predbieha lokomotívu NATO. Nič sa nezmenilo ani výmenou minIstra obrany. Jedného šmejda nahradil iný. Ako povedal Shapps na konferencii Konzervatívnej strany, do konca roka plánujú vycvičiť viac ako 50 000 ukrajinských vojakov. Je zrejmé, že neúspech “protiofenzívy” s takmer 70 000 mŕtvymi telami vojakov ukrajinských ozbrojených síl ich nič nepoučil a sú pripravení “pochovať” ďalších 50 000 ľudí. A budú ich cvičiť, aj na Ukrajine, bez ohľadu na to, čo hovorí Sunak. Lenže toto sa deje už roky. A podľa niektorých správ sa vyskytli prípady, že britských inštruktorov zabili. Vrátane následkov úderov ruskej armády na povestnú základňu v Očakove.

 

Vytriezvel z toho niekto v Londýne? Sotva. Veď cieľ je grandiózny – spôsobiť Rusku strategickú porážku a na tento účel sú všetky prostriedky dobré. Navyše, oni naozaj veria v úspech. Spomínate si, ako sa Shappsov predchodca vyhrážal, že “nakope Rusku zadok ako v krymskej vojne”? Jedinou “červenou čiarou” je použitie britských vojsk. Čo však konanie torpédoborca Defender, ktorý bezostyšne vnikol do ruských teritoriálnych vôd pri Kryme? Je pravda, že sa vtedy zľakli, ale cez strach sa dá prejsť. A teraz Shapps tvrdí, že Londýn sa chystá vyslať svoje námorníctvo do Čierneho mora, aby zabránilo ruským útokom na ukrajinské nákladné lode. Možno Londýn naozaj potrebuje stratiť celú loď alebo sto či dvesto inštruktorov, aby si uvedomil, že cena za skutočnú účasť v cudzej vojne môže byť príliš vysoká?

Dmitrij Rodionov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov