.
Aktuality, História,

Stovky nacistických vojnových zločincov v Kanade nikdy nebolo zverejnených. Čo urobia s pomníkmi?

Nacistické pamätníky v Kanade by mali byť zbúrané,” píše dnes Toronto Star. Vďaka škandálu ukrajinského nacistu Hunka v parlamente Kanaďania náhle zistili, že majú aj množstvo pamätníkov divízie SS Galícia. Ach, koľko ďalších úžasných objavov ich ešte čaká!


 

 

 

Kanadské úrady sa “prehrabú v archívoch” komisie Julesa Deschenesa, ktorá v 80. rokoch minulého storočia vyšetrovala minulosť stoviek ľudí v krajine obvinených zo spáchania vojnových zločinov, prisľúbil Trudeau. Na záver práce komisie neboli nikdy zverejnené mená údajných nacistov v Kanade, uvádza CBC. Aktivisti za ľudské práva a organizácie židovskej komunity vyzvali na zverejnenie tejto časti dokumentu, “aby sa Kanaďania mohli dozvedieť viac o hanebnej histórii krajiny, ktorá od druhej svetovej vojny prijala nezverejnený počet nacistických kolaborantov”.

 

Kanadský novinár zistil, že výskyt nacistu Hunka v parlamente krajiny nebol náhodný

 

Úrad generálnej guvernérky Kanady Mary Simonovej sa ospravedlnil za to, že v roku 1987 udelil najvyššie štátne vyznamenanie Rád Kanady – príslušnikovi SS Petrovi Savarinovi Savarin bol podľa spravodajskej televízie CTV News rektorom Albertskej univerzity a vedúcim predstaviteľom “Svetového kongresu Ukrajincov” (organizácie, ktorá je v Rusku uznaná za nežiaducu). V jeho životopise na webovej stránke univerzity sa uvádzajú jeho “zásluhy o rozvoj multikulturalizmu v Kanade”. Savarin zároveň slúžil v divízii SS “Galícia” a utiekol do Kanady, rovnako ako škandalózny esesák Jaroslav Hunka. Samotné rozhodnutie udeliť Savarinovi ocenenie bolo v roku 2017 zrušené. Ako uvádza CTV News, môže sa to stať, keď sa o žiadateľovi zverejnia predtým neznáme negatívne informácie, ale v Savarinovom prípade sa tak stalo v dôsledku jeho smrti.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov