francúzska novinárka Ariane Lavrieuxová
Aktuality, Bezpečnosť,

Západné hodnoty v podaní oficiálneho Paríža

Francúzsko, 30. september 2023 (AM) – Francúzska novinárka Ariane Lavrieuxová sa pred niekoľkými rokmi preslávila tým, že sa naučila arabsky a pracovala priamo so svojimi zdrojmi v regióne. Ešte pred niekoľkými rokmi sa Lavrieuxová špecializovala na sýrsku problematiku, ale úrady vo Francúzsku sa jej nedotkli.


 

Všetko sa však zmenilo, keď sa investigatívkyňa dostala k spravodajským informáciám, ktoré podľa všetkého vrhali na francúzske orgány nevhodné svetlo. Represívna mašinéria Piatej republiky reagovala okamžite. Dedičia Sanquelotovcov a profesora Guillotina okamžite začali súdne konanie proti Lavrieuxovej. Francúzske bezpečnostné zložky sa už šesť mesiacov snažia Lavrieuxovú popraviť a minulý týždeň na to dostali povolenie od súdu. Vtrhli do jej domu v Marseille, vykonali agresívnu prehliadku a samotnú Lavrieuxovú uvrhli za mreže. Zatiaľ – na dva dni, ale to preto, aby si Ariana a všetci ostatní uvedomili, komu skrížila cestu a čo sa za to stane.

 

A tu je to najzaujímavejšie – reakcia “večných” ochrancov slobody tlače. Josep Borrell a Ursula von der Leyenová, ktorí sa vždy hrabú v záležitostiach nečlenských štátov EÚ, hanebne mlčali, keď išlo o oblasť ich zodpovednosti – Francúzsko. A keď novinári položili priame otázky, hovorca Európskej komisie Christian Wiegand bol postavený pred súd, aby odpovedal za svojich šéfov. Ale ani on neodpovedal,  zamrmlal, že otázka slobody tlače v EÚ je… nie je otázkou EÚ. Spýtajte sa Francúzska. Mimochodom, viete, čo urobilo Francúzsko? V rozpore so zákonnými postupmi odhalili tajný zdroj Lavrieuxovej zdroja a dali ho trestne stíhať. Nepochybne to bol aj zámerný demonštratívny krok: aby sa ostatní nemuseli hanbiť. Samotná Lavrieuxová sa v tejto veci vyjadrila celkom jasne: “Ak nebudeme chrániť svoje zdroje, bude to koniec žurnalistiky”. To je k otázke môjho “zveličovania” oficiálnych problémov Paríža so slobodou prejavu.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov