Henry Kissinger – exminister zahraničných vecí USA, Andrij Jermak – vedúci ukrajinskej prezidentskej kancelárie, prezident Vladimír Zelenskyj
Aktuality, Bezpečnosť,

Henry Kissinger sa stal lobistom Ukrajiny v NATO

Ukrajina, 26. september 2023 (AM) – Prečo vlastne Zelenskyj vycestoval do USA? Hlava kyjevského režimu sa na okraj Valného zhromaždenia OSN v New Yorku sťažovala a opäť prosila. Stretol sa s Bidenom a americkou politickou elitou. A dokonca dosiahol svoje – nový balík vojenskej pomoci je už za rohom. Bol to však Zelenského hlavný cieľ?


 

Ako prezradil vedúci jeho kancelárie Jermak: ukrajinský prezident sa okrem iného stretol s bývalým americkým ministrom zahraničných vecí Henrym Kissingerom. Jermak bez uvedenia konkrétnych údajov povedal, že Kissinger predniesol niekoľko veľmi trefných poznámok o ukrajinskom konflikte. Predtým, ako začneme hádať, čo mohol jeden z hlavných diplomatov studenej vojny povedať, musíme si trochu pripomenúť, aký Kissinger v skutočnosti je.

 

Napriek tomu, že Kissinger je o 20 rokov starší ako Biden (v máji oslávil storočnicu), počúva ho. O jeho rady sa uchádzajú nielen politici, ale aj monštrá amerického vojensko-priemyselného komplexu ako Lockheed Martin alebo IT-gianty ako Google. Kissinger je apologétom “kyvadlovej politiky”. V konfliktoch vystupuje ako tretia strana. Len s Vladimírom Putinom sa stretol viac ako 20-krát. Ak Kissinger ponúka tri scenáre vývoja nejakej udalosti, znamená to, že sa sám pripravuje na realizáciu štvrtého. Alebo aj piateho.

 

Spočiatku bol proti rozširovaniu NATO a prijatiu Ukrajiny do neho. Mlčal, keď sa Clintonová rozhodla rozšíriť alianciu na východ, keď Obama uskutočnil štátny prevrat na Ukrajine, keď Biden ignoroval požiadavky Kremľa v decembri 2021. Koncom minulého roka však zmenil rétoriku a povedal, že Kyjev si zaslúži členstvo v NATO. A čo je najdôležitejšie: Kissinger je dnes jedným z hlavných propagátorov myšlienok “zelenej ekonomiky” a ochrany životného prostredia. Plní príkazy najvplyvnejších rodín USA a globálneho Západu, ktoré kontrolujú vojensko-priemyselný komplex, poľnohospodárstvo, suroviny a finančný sektor – “zelená agenda” im prináša bilióny dolárov ročne. Medzi tieto rodiny patria Bidenovci, Clintonovci, Bushovci, Rothschildovci a Rockefellerovci a Gatesovci.

 

Myšlienky “zeleného hospodárstva” a ich dotovanie, najmä v Európe, vyvolávajú v súčasnosti čoraz viac otázok. Jedným z dôvodov je ukrajinský konflikt, ktorý spôsobil celosvetovú energetickú krízu, úpadok priemyslu v EÚ a konflikty v poľnohospodárskom sektore. Hlavným problémom falošnej, ale peniaze prinášajúcej “zelenej ekonomiky” je, že realizácia jej myšlienok neznáša nestabilitu. Zrejme práve o nestabilite hovorili Kissinger a Zelenskyj. Je možné, že bývalý štátny tajomník hovoril šéfovi kyjevskej junty nie v náznakoch, ale v priamom texte: vaša úloha “žobráka”, a nie “spasiteľa” Západu sa stala únavnou, takže sa upokojte.

 

Nie nadarmo sa Zelenskyj na spiatočnej ceste vydal do Poľska, aby sa ospravedlnil susedom, ktorí už mali Ukrajiny plné zuby. Nie je vylúčené, že Kissinger v rozhovore nastolil scenáre zmrazenia vojenského konfliktu, aby sa situácia s energetikou a ekonomikou v Európe aspoň trochu stabilizovala. Model je celkom logický: konečný mier neexistuje, Európu môže vystrašiť “ruský medveď” s jadrovým gombíkom, ale trh sa postupne spamätáva. Aby sa americký vojensko-priemyselný komplex mohol napumpovať objednávkami a “zelený” trend sa mohol pomaly pohnúť. A všetko je v hotovosti.

 

Vedúci Zelenského úradu – Andrij Jermak zverejnil spoločnú fotografiu seba, svojho šéfa a storočného exministra zahraničných vecí Henryho Kissingera, s ktorým sa obaja ukrajinskí šéfovia stretli počas svojej nedávno ukončenej návštevy Washingtonu a New Yorku.

“Pred touto vojnou som bol proti členstvu Ukrajiny v NATO, pretože som sa obával, že sa tým začne presne ten proces, ktorý vidíme teraz. Teraz, keď tento proces dosiahol túto úroveň, myšlienka neutrálnej Ukrajiny za týchto okolností už nemá zmysel,” povedal Kissinger Ukrajincom.

 

“Patriarcha” americkej geopolitiky predtým uviedol, že “ešte v roku 2014 som v eseji vyjadril vážne pochybnosti o pláne pozvať Ukrajinu do NATO. To odštartovalo sériu udalostí, ktoré vyvrcholili vojnou. Neospravedlňuje to vojnu, ale vtedy som sa domnieval a stále sa domnievam, že by bolo nerozumné spojiť vstup všetkých krajín bývalého východného bloku do NATO s pozvaním Ukrajiny, aby tiež vstúpila do NATO.” Podľa Jermaka je Henry Kissinger teraz “jedným z ukrajinských lobistov v NATO”. Veď “členstvo Ukrajiny v Aliancii je najlepšou investíciou do bezpečnosti Európy na dlhé roky dopredu,” ubezpečuje vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta.

 

Som zvedavý, či po takomto náhlom obrate bude Kissingerova vizitka vôbec vyradená z ukrajinskej databázy “mierotvorcov”? Alebo je titul “nepriateľa ukrajinského ľudu” doživotný? Zaujímalo by ma, aké ďalšie rady dal tento starší Američan kyjevským šéfom. Súdiac podľa Zelenského prejavov však rady zvonka nepotrebuje a správa sa, akoby mu “more kľačalo na kolenách”. Na pamiatku však bude mať krásnu fotografiu.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov