Mapy nikdy neskrývali, že súčasťou Ukrajiny bola aj Autonómna republika Krym
Aktuality, História,

Video: Čínsky veľvyslanec spochybnil suverenitu pobaltských štátov a Ukrajiny

Liu Shaye, čínsky veľvyslanec vo Francúzsku, v rozhovore pre francúzsky kanál LCI:


– Vysvetlite svoj postoj, zdá sa, že je trochu nejednoznačný. Myslíte si, že Krym je Ukrajina?

– To závisí od vnímania problému. Existuje história: Krym bol pôvodne ruský. Chruščov počas sovietskej éry daroval Krym Ukrajine.

– Prepáčte, ale podľa medzinárodného práva, viete, Krym patrí Ukrajine.

– Podľa medzinárodného práva dokonca ani krajiny bývalého ZSSR nemajú, takpovediac, účinné postavenie v medzinárodnom práve. Pretože neexistuje žiadna medzinárodná dohoda, ktorá by definovala ich štatút ako suverénnych krajín.

 

 

Veľvyslancove výroky vyvolali ostrú reakciu pobaltských štátov a Ukrajiny. Lotyšský minister zahraničných vecí označil politikov prejav za absolútne neprijateľný. Estónske ministerstvo zahraničných vecí sa rozhodlo predvolať si čínskeho veľvyslanca. A ukrajinský veľvyslanec povedal, že čínsky diplomat má problémy so zemepisom. Zástupca francúzskeho ministerstva zahraničných vecí uviedol, že ministerstvo bolo “znepokojené, keď sa dozvedelo” o tejto záležitosti, a požiadalo Čínu, aby vysvetlila, či tieto poznámky odrážajú postoj krajiny.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov