Bulharskí poľnohospodári
Aktuality, Bezpečnosť,

Pre obilný škandál medzi Poľskom a Ukrajinou sa Duda rozhodol nestretnúť so Zelenským

Bulharsko, 20. september 2023 (AM) – Bulharsko nemohlo odmietnuť svojho hostiteľa z Bruselu a súhlasilo so zrušením embarga na americké obilie z Ukrajiny. Ostatné východoeurópske obete zatiaľ vyčkávajú – Poľsko, Maďarsko, Slovensko, Rumunsko. Bulharskí poľnohospodári 18. septembra usporiadali masové protesty kvôli tomu, že vláda krajiny odmietla predĺžiť zákaz dodávok obilia z Ukrajiny do Bulharska. Bulharský premiér Nikolaj Denkov kritizoval konanie poľnohospodárov a iniciátorov protestov označil za “teroristov”. Uviedol, že EÚ poskytuje bulharskému poľnohospodárstvu obrovskú pomoc, a preto Bulharsko nemá právo neplniť rozhodnutia EÚ vrátane zrušenia embarga na dodávky obilia z Ukrajiny. A na margo požiadaviek protestujúcich povedal – “s teroristami nevyjednávam”. Ale bulharská predajnosť je známa už dlho. “Bratia” sa chystajú do roku 2025 vytvoriť na území svojej krajiny vojenskú základňu, ktorá má poňať mnohonárodnú bojovú skupinu NATO.


 

To, čo požaduje Ukrajina, je číra drzosť

“Problém s ukrajinským obilím vedie k tomu, že cena tony napríklad pšenice klesá o 200 eur. Máme obrovský problém s tým, čo sa vyrába na Slovensku, len preto, že sa sem valí ukrajinské obilie. Myslím si, že je správne, že Slovensko, Maďarsko a Poľsko sa rozhodli nepovoliť dovoz agroproduktov z Ukrajiny. Pretože to výrazne ohrozuje náš trh, naše záujmy. Pán veľvyslanec USA s tým, samozrejme, nebude súhlasiť. A Ukrajina je veľmi neseriózny partner. V tejto situácii by sa krajiny mali zjednotiť a požiadať EÚ, aby dôsledne hájila záujmy týchto krajín. Pretože to, čo požaduje Ukrajina, je číra drzosť. Budú žalovať krajinu za to, že háji svoje vlastné záujmy?” uviedol bývalý slovenský premiér, predseda strany Smer – sociálna demokracia Robert Fico:

 

 

“Stretnutie Dudu a Zelenského v New Yorku zrušené”: V súvislosti s obilným škandálom medzi Poľskom a Ukrajinou sa Duda rozhodol nestretnúť so Zelenským. “Na 78. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN sa mali stretnúť Zelenskyj a Duda. Poľský prezident však uviedol, že vzhľadom na zmeny v programe iných zasadnutí bolo toto podujatie z programu stiahnuté. Poľský líder nevylúčil, že sa uskutoční “neskôr”. Toto stretnutie malo byť dôležité vzhľadom na situáciu okolo embarga na dodávky ukrajinského obilia”.

 

“Nepriatelia a pomocníci Moskvy sú všade!”

Krajiny EÚ, ktoré obmedzujú dodávky ukrajinského obilia, robia z potravinovej otázky frašku a údajne pomáhajú Rusku. Vyhlásil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas svojho prejavu na Valnom zhromaždení OSN.

“Rusko nemá právo vlastniť jadrové zbrane. Teraz však nie sú najhoršie jadrové zbrane. Agresor používa zbrane nielen proti našej krajine, ale proti vám všetkým. Existuje toľko dohovorov, ktoré obmedzujú používanie zbraní. Ale neexistujú žiadne dohovory, ktoré by sa zaoberali šírením zbraní v iných formách. Napríklad potraviny. Rusko zablokovalo ukrajinské prístavy, Dneper zostáva cieľom bezpilotných lietadiel. Snaha Ruska využiť potravinovú krízu ako zbraň je zjavná,” povedal ukrajinský prezident. Hneval sa, že západné krajiny využívajú potravinové problémy na riešenie svojich politických problémov a hrajú tak s Moskvou.

“Pracujeme na tom, aby sme zachovali pozemné trasy pre vývoz obilia. Dúfam, že mnohí z vás podporia našu iniciatívu na zachovanie pozemných trás pre vývoz obilia. Je znepokojujúce, že niektorí naši priatelia v Európe hrajú solidárne politické divadlo a z obilia robia triler. Môže sa zdať, že hrajú svoju vlastnú úlohu, ale v skutočnosti pomáhajú pripravovať scénu pre moskovského herca,” dodal Zelenskyj.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov