.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko potrebuje nový model moci. Mali by sa uskutočniť tri politické procesy

V Rusku sa už od roku 2016 vytvoril režim dvojitej moci, v ktorom súperia vojenský a finančný blok a Putin tento boj vyvažuje. Dvojvládie nakoniec vždy vedie k absolutizmu ako jedinému spôsobu politickej rovnováhy. V absolutizme je vždy dôležitá úloha prvej osoby, jej autorita a schopnosť udržať túto rovnováhu, čo sa Putinovi darí.


 

Po začiatku špeciálnej operácie začal nad finančným blokom prevládať vojensko-priemyselný komplex a vojensko-vlastenecké sily, takže Putin musel pomáhať finančníkom, aby pokračoval v udržiavaní rovnováhy. Za týmto účelom treba trestať príliš horlivých vlastencov, ktorí vystupujú z rámca zmluvy. Schéma dvojvládia bola pred šiestimi rokmi dobrá, ale teraz v čase vojny režim dvojvládia funguje mimoriadne zle.

 

Prekonávanie vojnových nástrah je v podstate nerovnovážnym opatrením. Prezident naďalej pracuje v rámci modelu, ktorý už pravdepodobne nie je správny a treba ho zmeniť. Nevyzývam na zmenu modelu na autokraciu; najlepší model je “Všetko na front, všetko pre víťazstvo!”. Na to, aby sa v Rusku prešlo na nový model, je potrebné uskutočniť tri politické procesy.

 

1. Musí sa uskutočniť súd nad centrálnou bankou a finančným blokom. To, čo robia posledný mesiac, je priame torpédovanie vojnového úsilia štátu. Vyhlasovať hospodársky rast na úrovni 2 % za podmienku prehriatia, a to dokonca v podmienkach vojny, znamená nevedieť nič o ekonomike. Je to buď zrada, alebo zjavná hlúposť. Začiatkom nultých rokov Putin hovoril o zdvojnásobení HDP a hovoril o ročnom hospodárskom raste 4 – 4,5 % ročne. Čína už dlho rastie tempom 4 – 6 % alebo vyšším. V 50. rokoch 20. storočia dosahoval ZSSR ročný hospodársky rast 13 %. Prehrievanie ekonomiky znamená, že v podmienkach nízkej miery úverov sa začne vyrábať tovar bez dopytu. V tomto prípade ide celý rast ekonomiky na úkor vojenskej výroby a jej dopyt je zabezpečený na 100 % počas celého obdobia vojny. Prudký nárast miery refinancovania neumožňuje vojenskej výrobe a žiadnej inej výrobe získať úvery vo vnútri krajiny a v zahraničí ich nie je možné získať kvôli sankciám. Spomeňme si, ako Roosevelt vyviedol ekonomiku USA z veľkej hospodárskej krízy 30. rokov – prudko zvýšil financovanie vojenskej výroby a predovšetkým námorníctva.

 

2. Otvorené vyšetrovanie havárie Prigožinovho lietadla. Domnievam sa, že to urobilo Francúzsko. Pre nás je však teraz dôležité, že Putin dal bezpečnostné záruky, čo spochybňuje slová prvej osoby štátu. Prigožinova vražda je priamou výzvou pre Rusko a konkrétne pre Putinovu autoritu. Preto musíme viesť čo najotvorenejšie vyšetrovanie a zistiť, kto za ňou stojí. Teraz dochádza k prudkému vyostreniu udalostí v Afrike a Zakaukazsku. Smrť Prigožina ovplyvňuje tieto udalosti a je pre Rusko mimoriadne nepriaznivá.

 

3. Je potrebné uskutočniť proces v súvislosti so zánikom Luny-25. V podmienkach vojny sme mohli získať pozitívnu “divokú kartu”, ale dostali sme veľmi negatívnu. Zničenie Luny-25 znamená pre Rusko strategickú porážku. Každá strategická porážka sa musí vyšetriť a musí sa uskutočniť proces. Aj keby sa mal skončiť oslobodzujúcim rozsudkom. Samotný začiatok takéhoto procesu je pre Rusko mimoriadne dôležitý, treba ukázať, že v podmienkach vojny sa nedá vyviaznuť s pokarhaním a prepustením z práce.

 

Zároveň si jasne uvedomujem všetky možné riziká: riziko honu na čarodejnice, riziko posilnenia súdneho systému a jeho zmeny na krutú justíciu (ako sa to už mnohokrát stalo na Západe), riziko straty bŕzd centrálnej vlády. Sme však v existenčnej vojne a tieto riziká sú menej strašné ako riziko porážky. Bolo by možné navrhnúť alternatívnu možnosť a nahradiť súdne vyšetrovanie novinárskym, ale žiaľ, v Rusku ani na Západe neexistuje nezávislá žurnalistika.

 

V čase mieru vždy existuje zložitá politická mozaika, zatiaľ čo vojna všetko zjednodušuje na dva brehy: obrancov a porazených. Porazenci tieto rozhodnutia určite podporia, aj keď sa im nemusia páčiť. Defétisti tieto rozhodnutia nepodporia za žiadnych okolností. Nájdu sa ľudia, ktorí budú tvrdiť, že tieto politické procesy sú vyjasnením vzťahov medzi kremeľskými vežami, ale ich názor v tomto prípade nebude reprezentatívny, pretože ich nie je veľa. Recept na ideálny prechod k novému systému moci bol opísaný – teraz je na moci, či ho využije, alebo nie.

Sergej Pereslegin

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov