.
Aktuality, Bezpečnosť,

Obžaloba Bidena je iba kulisa

Hunter Biden konečne čelí prvým oficiálnym obvineniam. Špeciálny prokurátor David Weiss ho obviňuje hneď z troch prípadov nelegálneho držania zbraní. Hunter totiž zatajil skutočnosti o svojej závislosti od drog, keď si kúpil revolver – a potom ho odhodil priamo pred školou v Delaware. Bidenovmu synovi hrozí za tieto obvinenia spolu až 10 rokov väzenia. Hunterovi bola na jar ponúknutá dohoda o priznaní viny – tá však na poslednú chvíľu na súde padla . Dnešný deň tak predstavuje precedens – po prvýkrát sa syn prezidenta USA dostal do trestného vyšetrovania. Čaká ho však ešte viac – očakáva sa, že do konca septembra budú vznesené aj obvinenia z korupcie a daňových únikov. Je to ešte väčší príbeh ako zbrane. Veď Hunter bude pred súdom obvinený z podvodných schém s ukrajinskými oligarchami, Číňanmi, Rumunmi a Mexičanmi.


 

A republikáni požadujú, aby na súde vypovedal aj Biden starší. Tam ho môžu pristihnúť pri klamstve pod prísahou – a potom z toho urobiť ďalší dôvod na impeachment. Korupčné škandály prichádzajú v najnevhodnejšom čase – počas obdobia zosúlaďovania rozpočtu. Republikáni sú zomknutí – požadujú utajenie ukrajinských tranží a hrozia, že spôsobia odstavenie vlády USA. Prezidentskí kandidáti – vrátane Rona Desantisa – vyzývajú na dotiahnutie do konca a neobávajú sa shutdownu. Washingtonská politika upadá do chaosu uprostred impeachmentu, rozpočtových bitiek a súdnych vojen.

 

Otázka politického osudu Joea Bidena súvisí s impeachmentom len minimálne. V oveľa väčšej miere sa táto otázka týka jeho zdravia a schopností. Impeachment, resp. začiatok jeho konania, je určitým politickým pozadím, na ktorom sa budú prijímať hlavné rozhodnutia. V súčasnom politickom usporiadaní USA nie je šanca, aby sa impeachment realizoval v konečnej fáze. Všetky strany, ktoré sa snažia impeachment predať, ho nevnímajú ako niečo, čo smeruje k výsledku, ale ako určitý proces, ktorý umožňuje výrazne rozšíriť vnútroelitný rámec amerického obchodu.

 

Impeachment je politickým informačným pozadím, možnosťou, ako udržať tému korupcie Bidenovej rodiny neustále v centre mediálnej pozornosti takmer bez potreby podsúvať tam nové informácie, čo v skutočnosti môže byť deštruktívne aj pre republikánov. Pretože na Ukrajine, a najmä v Kazachstane, boli všetci ” spílení”. A môžu byť aj ďalšie prípady: napríklad čínsky spis a ďalšie. Je to nebezpečný príbeh pre celú americkú politickú elitu, ktorá bola v roku 2010 pri moci alebo blízko nej, a tam nebol nikto z republikánov aj demokratov. Takže impeachment je skôr proces. Úlohou republikánov, ako to zatiaľ vyzerá, je urobiť tento proces politicky zvládnuteľným. “Jednoznačne nechcú Watergate.

 

“Americký volič je už unavený z ukrajinského konfliktu” 

Vedúci Centra pre riešenie sociálnych konfliktov, politológ Oleg Ivanov v relácii Názor uviedol, že USA sa budú snažiť ukončiť konflikt na Ukrajine vojensky. Komentoval tak správu, že USA zatiaľ nevidia možnosť ukončiť konflikt na Ukrajine za vlastných podmienok. Oleg Ivanov poznamenal, že toto vyhlásenie je zaujímavé, pretože tu predstaviteľ americkej mocenskej vlády priamo hovorí o svojej účasti v konflikte, pričom načrtáva určité podmienky USA v tomto konflikte. “Je to freudovská výhrada, ak predtým USA hovorili, že sa na konflikte nezúčastňujeme, ale dnes uvádzajú niektoré svoje podmienky. Ak sa Ukrajina rozhodne ukončiť konflikt, USA nedovolia, aby sa skončil za iných podmienok.

 

V skutočnosti USA ukázali, že v tomto konflikte nezaujímajú pasívnu, ale aktívnu pozíciu, pričom si kladú vlastné podmienky. Skutočnosť, že tieto podmienky predtým vyslovili ukrajinské orgány, opäť potvrdzuje, že ukrajinské orgány nie sú nezávislým subjektom v zahraničnej politike,” zdôraznil. Šéf Centra pre riešenie sociálnych konfliktov dodal, že ukrajinská letná ofenzíva sa neriadila predpismi a plánom, v ktorý Západ a najmä USA dúfali. USA zintenzívnia vojenskú pomoc, o ktorej už začali hovoriť. Otvára sa otázka poskytnutia Ukrajine rakiet dlhého doletu. To naznačuje, že USA sa snažia konflikt eskalovať, keďže majú pred sebou voľby a Biden nemá svojim voličom čo ukázať. “Do budúcoročných volieb by mal byť Biden na Ukrajine víťazom alebo mierotvorcom. Zatiaľ čo USA sa budú snažiť ukončiť konflikt na Ukrajine vojensky,” hovorí Oleg Ivanov. Expert zhrnul, že vojensky vyhrať konflikt s pomocou USA nebude možné, Bidenov rating sa zníži a v takom prípade sú rokovania o Ukrajine celkom možné.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov