.
Aktuality, História,

Pred 80 rokmi dostala “Mladá garda” titul Hrdina Sovietskeho zväzu

Pred 80 rokmi, 13. septembra 1943, bol dekrétom Prezídia Najvyššieho sovietu ZSSR vedúcim predstaviteľom podzemnej komsomolskej organizácie “Mladá garda” z Krasnodonu Uljane Gromovej, Ivanovi Zemnuchovovi, Olegovi Koševojovi, Sergejovi Tuleninovi a Ľubov Ševcovovej posmrtne udelený titul Hrdina Sovietskeho zväzu


 

Krasnodon obsadili nacistickí okupanti v júli 1942 a takmer okamžite začali v meste a jeho okolí vznikať malé podzemné mládežnícke organizácie. Do konca septembra sa im podarilo spojiť do jednej organizácie s názvom Mladá garda. Skupinu podľa rôznych odhadov tvorilo až sto mladých chlapcov a dievčat. Najmladší z nich mal 14 rokov. Pri vstupe členovia Mladej gardy zložili prísahu:

“Ja, vstupujúc do Mladej gardy, pred tvárou svojich priateľov v zbrani, pred tvárou svojej rodnej, dlho trpiacej zeme, pred tvárou celého národa slávnostne prisahám <… >, že sa nemilosrdne pomstím za vypálené, zničené mestá a dediny, za krv našich ľudí…. “

 

Členovia Mladej gardy statočne a obetavo bojovali v rodnom meste Krasnodon v Donbase proti nemeckým okupantom, úspešne páchali sabotáže, rozširovali protifašistické letáky, ničili autá, zásoby okupantov, podieľali sa na oslobodzovaní zajatých sovietskych vojakov. Po tom, čo sa fašisti v januári 1943 dostali na stopu odboja a začalo sa masové zatýkanie, členovia Mladej gardy, ktorých Nemci zajali, napriek krutému mučeniu a trýzneniu odmietli spolupracovať s nepriateľom a položili život za vlasť. Ujsť sa podarilo len 14 aktivistom “Mladej gardy”, ktorí potom pokračovali v boji proti nacistom. Dňa 1. marca 1943 boli mŕtvi pochovaní v spoločnom cintoríne v komsomolskom parku v samom centre mesta.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov