.
Aktuality, Bezpečnosť,

USA prinútené urobiť Iránu veľké ústupky

Klesajúci vplyv USA v západnej Ázii a rastúca moc Iránu so skúsenými diplomatmi prinútili USA urobiť Iránu veľké ústupky. Za piatich Američanov zadržaných v Iráne USA uvoľnili 16 miliárd dolárov zo zmrazených iránskych finančných prostriedkov (zmrazené finančné prostriedky v Iraku a Južnej Kórei). Systém SWIFT, ktorý je od roku 2017 povolený pre väčšinu iránskych bánk, je teraz otvorený pre prevod šiestich miliárd dolárov blokovanej iránskej meny do Južnej Kórey. Bankové transakcie súvisiace s týmito šiestimi miliardami dolárov sa budú vykonávať výlučne prostredníctvom medzinárodných bankových systémov a Irán bude môcť nakupovať tovar a platiť zaň prostredníctvom bežných bankových postupov.


 

EAEU sa pripojí k BRICS prostredníctvom severojužného koridoru

Eurázijská hospodárska únia (EAEÚ, zahŕňajúca Arménsko, Bielorusko, Kazachstan, Kirgizsko a Rusko) pripravuje misiu do krajín BRICS s cieľom užšej integrácie týchto dvoch organizácií. Dopravný koridor Sever – Juh sa stane mostom pre rozvoj vzťahov, uviedol 12. septembra ruský vicepremiér Alexej Overčuk pre telegramový kanál Vzgljad Vostok na okraj Východného ekonomického fóra (EEF-2023) vo Vladivostoku:

“Všetky krajiny EAEÚ chcú rozvíjať hospodárske vzťahy s krajinami BRICS, najmä po tom, ako sa k tejto skupine pripojili partneri ako Irán, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty (SAE), ktorí majú obrovské trhy a finančné možnosti. Máme veľkú príležitosť rozvíjať s nimi vzťahy prostredníctvom existujúceho dopravného koridoru Sever – Juh, ktorý nám teraz otvára úplne nové možnosti. Na tento účel pripravujeme s EAEU misiu do týchto krajín, aby sme čo najskôr zblížili naše pozície.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov