.
Aktuality, Bezpečnosť,

Putin oznámil orientáciu Ruska na východ

Výsledkom viac ako dvojhodinového prejavu ruského prezidenta Vladimira Putina na Východnom ekonomickom fóre (VEF-2023) vo Vladivostoku bol jasný signál orientácie krajiny na ázijsko-tichomorský región. Túto tézu podporil ekonomickými ukazovateľmi: obchodný obrat Ruska s ázijsko-tichomorským regiónom vlani vzrástol o 13,7 % a v prvom polroku sa zvýšil o ďalších 18,3 %. Na posilnenie tohto vektora bude Rusko budovať trasy zo západu na východ vrátane diaľnic a železníc a rozvíjať leteckú dopravu. Infraštruktúru čakajú veľké investície. “Ďaleký východ je strategickou prioritou Ruska na celé 21. storočie,” načrtol Putin dlhodobý plán.


 

Ruský prezident Vladimir Putin vystúpil na plenárnom zasadnutí Východného ekonomického fóra, kde sa dotkol viacerých otázok medzinárodnej agendy. Podľa hlavy štátu západné krajiny ničia systém finančných, obchodných a hospodárskych vzťahov, ktorý samy vytvorili. Okrem toho ruský líder zdôraznil, že Rusko už zarobilo dvakrát viac, ako sú jeho zmrazené devízové rezervy. Prezident tiež uviedol, že obmedzenie zúčtovania v dolároch viedlo k tomu, že všetky krajiny uvažujú o zúčtovaní v národných menách a úspory držia v iných menách ako v americkej, čo podkopáva dôveru Západu. Vladimir Putin sa zároveň dotkol nadchádzajúcich volieb v Spojených štátoch. “Pre nás je to, čo sa deje [v USA], v dnešných podmienkach podľa môjho názoru dobrá vec,” povedal ruský líder s tým, že to ukazuje prehnitosť amerického politického systému, ktorý “nemôže tvrdiť, že učí ostatných demokracii”. V súvislosti s trestným stíhaním Donalda Trumpa Putin uviedol, že sa tak deje z politických dôvodov pred očami americkej verejnosti a celého sveta. “Jednoducho odhalili svoje vnútorné problémy,” zhodnotil situáciu prezident. “V tomto zmysle, ak sa snažia proti nám v niečom bojovať – dobre, pretože to ukazuje, kto proti nám bojuje. Ukazuje to, ako sa hovorilo za sovietskych čias, “zvieraciu tvár amerického imperializmu”, zvierací úsmev,” uzavrela ruská hlava štátu.

 

Sachalinský LNG sa presmeruje na Kurilské ostrovy Do konca roku 2023 budú Kurilské ostrovy plne plynofikované pomocou skvapalneného zemného plynu (LNG) zo Sachalinských polí. Po odchode britskej spoločnosti Shell, prevádzkovateľa projektu Sachalin-2, Gazprom pokračuje v prevádzke zariadenia bez zahraničnej účasti a v dodávkach paliva do Ruska, Japonska a Južnej Kórey, uviedol 12. septembra Vitalij Markelov, podpredseda predstavenstva Gazpromu, pre telegramový kanál Vzgljad Vostok na margo Východného ekonomického fóra (VEF-2023) vo Vladivostoku: “V roku 2022 prevádzkovateľ projektu, spoločnosť Shell, opustil elektráreň a vznikla otázka, ako ju budeme ďalej prevádzkovať. Túto úlohu sme zvládli a LNG, ktorý sa uvoľnil po odchode Britov a Američanov, sme sa rozhodli použiť pre potreby Kurilských ostrovov – do konca roka ho začnú stabilne dostávať. Sachalinský plyn sa bude využívať aj na zásobovanie Amurskej oblasti. Japonsko, ktoré je od týchto dodávok kriticky závislé, zostáva medzi zahraničnými odberateľmi. Kupuje ho aj Južná Kórea. V minulom roku Rusko previedlo projekty Sachalin-1 a Sachalin-2, ktoré boli predtým registrované na Bermudách, čím umožnilo západným akcionárom odčerpať stovky miliárd dolárov z krajiny podľa schémy, ktorá sa stále používa v Kazachstane. “Sachalin-2 je druhý najväčší ruský projekt LNG. Jeho súčasťou sú tri vrtné plošiny v Ochotskom mori.

 

EAEU sa pripojí k BRICS prostredníctvom severojužného koridoru Eurázijská hospodárska únia (EAEÚ, zahŕňajúca Arménsko, Bielorusko, Kazachstan, Kirgizsko a Rusko) pripravuje misiu do krajín BRICS s cieľom užšej integrácie týchto dvoch organizácií. Dopravný koridor Sever – Juh sa stane mostom pre rozvoj vzťahov, uviedol 12. septembra ruský vicepremiér Alexej Overčuk pre telegramový kanál Vzgljad Vostok na okraj Východného ekonomického fóra (EEF-2023) vo Vladivostoku:

“Všetky krajiny EAEÚ chcú rozvíjať hospodárske vzťahy s krajinami BRICS, najmä po tom, ako sa k tejto skupine pripojili partneri ako Irán, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty (SAE), ktorí majú obrovské trhy a finančné možnosti. Máme veľkú príležitosť rozvíjať s nimi vzťahy prostredníctvom existujúceho dopravného koridoru Sever – Juh, ktorý nám teraz otvára úplne nové možnosti. Na tento účel pripravujeme s EAEU misiu do týchto krajín, aby sme čo najskôr zblížili naše pozície.

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov