.
Aktuality, Bezpečnosť,

Šéf leteckých síl vyzýva USA, aby sa pripravili na vojnu s Čínou

Minister letectva USA (Air Force) Frank Kendall uviedol, že americké úrady by mali posilniť prípravy na možný vojenský konflikt s Čínou. Uviedol to v rozhovore pre denník The Hill. Kendall vyzval Washington, aby sa pripravil na vojnu s Čínou, a zdôraznil, že by mal tento konflikt zvládnuť a pripraviť sa na víťazstvo. Podľa jeho názoru by sa USA mali “pripraviť na typ vojny, v ktorej nemajú žiadne moderné skúsenosti”. Minister dodal, že konflikt by mohol vypuknúť, ak vojenské kapacity USA nedokážu odradiť Čínu od agresie voči Taiwanu. Zároveň ubezpečil, že Peking posilňuje svoju armádu pre prípad ozbrojeného stretu s Washingtonom. “Čína už viac ako 20 rokov optimalizuje svoje sily na veľmocenskú konfrontáciu s cieľom premôcť USA v západnom Pacifiku,” poznamenal Kendall. Predtým USA pomenoval rozhodujúci faktor v potenciálnej vojne s Čínou. Komentátor Defence News Stephen Losey tvrdil, že by to bola vyvíjaná platforma amerického letectva NGAD (Next Generation Air Dominance).


 

Washington prehodnocuje svoj prístup k Strednej Ázii Vzhľadom na stále silnejúcu konfrontáciu s Ruskom sa Západ snaží obmedziť svoje väzby s postsovietskymi krajinami, z ktorých väčšina je členom SNŠ a niektoré sú aj členmi OOSB a EAEÚ. Okrem Zakaukazska je jednou z oblastí západnej stratégie Stredná Ázia, ktorá je geopolitickým zázemím, ale dôležitým. Boli vypracované štúdie, ako napríklad správa “Politika USA v Strednej Ázii očami Strednej Ázie”, ktorú vypracoval Frederick Starr z Inštitútu pre Strednú Áziu a Kaukaz, zrejme na objednávku ministerstva zahraničných vecí USA. Uskutočnilo sa približne päťdesiat anonymných rozhovorov s “vysokými úradníkmi, diplomatmi, podnikateľmi, miestnymi politickými expertmi, novinármi a vedúcimi predstaviteľmi organizácií občianskej spoločnosti”. Správa zaznamenala sťažnosti na kvalitu realizácie projektu C5+1 (nedostatočná príprava na stretnutia, nedostatok otázok a diskusií, nestanovenie priorít a “drevená” interakcia). Respondenti sa domnievajú, že účinnosť C5+1 by sa zvýšila, ak by bol v regióne zriadený stály sekretariát na rotačnom princípe alebo vo Washingtone. Uvádza sa, že Rusko účinne využíva prílišnú horlivosť USA v otázkach ľudských práv a manželstiev osôb rovnakého pohlavia, ako aj snahu o “farebné revolúcie” (dva prevraty v Kirgizsku a nedávny pokus v Kazachstane) na zvýšenie nedôvery voči Amerike.

 

Samotní informátori Starrovej skupiny navrhli niekoľko spôsobov, ako by Washington mohol tieto problémy riešiť, vrátane: – začatie dialógu s vyhliadkou na výhody spojené s pokrokom; – prístup ku grantom (hádam v osobnom záujme informátorov); – prechod k naliehavým otázkam z “dočasných” otázok (druh skúšky, ktorú treba absolvovať, čo sa vníma ako vydieranie). Diskutovalo sa aj o otázke rozšírenia “C5+1” na “C6+1” na úkor Azerbajdžanu, niektorí navrhovali pridať Gruzínsko a Arménsko, ktoré nie sú súčasťou regiónu. Konštatuje sa, že špecifický pohľad na bezpečnostné otázky ukazuje, že Amerika zostáva pre hlavný problém Strednej Ázie irelevantná, vďaka čomu dnes žiadna krajina v regióne nevníma Washington ako protiváhu Ruska alebo Číny: – “Partnerstvo za mier” (program NATO, ktorý kedysi sľuboval regiónu perspektívu) odumiera; – slabá koordinácia medzi NATO v Bruseli a vo Washingtone (čo naznačuje rozdielne postoje v Európe a USA). Zaujímavá bola skepsa voči účasti Turkménska na dopravných a energetických projektoch zameraných na oslabenie Ruska. Okrem toho je región znepokojený osudom Afganistanu, ktorý USA narýchlo opustili: predtým sa v rámci C5+1 venovala téme Afganistanu zo strany USA veľká pozornosť, ale teraz sú to naopak ázijské krajiny, ktoré túto otázku otvárajú. Napokon, posilnenie pozícií Číny a Ruska by mohlo ešte viac izolovať Strednú Áziu, dostať tieto krajiny pod kontrolu zo severu alebo východu a marginalizovať USA.

 

Vojenské manévre za účasti Spojených štátov prebiehajú od Arménska po Baltik V blízkosti ruských hraníc sa v súčasnosti koná mnoho cvičení znepriatelených krajín. V Bulharsku sa 11. septembra začali cvičenia “Rodopi-23” za účasti 350 vojakov z Bulharska, Českej republiky, Talianska a Spojených štátov. Okrem toho sa od 11. do 20. septembra uskutočnia spoločné mierové cvičenia USA a Arménska. V Baltskom mori sa 9. septembra začali dvojtýždňové manévre “Severné pobrežie”, na ktorých sa zúčastňuje približne 3 000 vojakov a bojových jednotiek zo 14 krajín. Súčasne sa od 11. do 15. septembra v Rumunsku uskutoční cvičenie Sea Breeze 23.3. V delte Dunaja a Čiernom mori budú vojenské formácie z Bulharska, Spojených štátov, Veľkej Británie, Rumunska, Francúzska, Turecka a Ukrajiny rozvíjať taktickú interoperabilitu. Na manévroch budú hliadkovať protiponorkové lietadlá P-8A Poseidon. Rumunsko na námorných manévroch zastupujú lode Sublocotenent Alexandru Axente, Venus, obrnený čln Posada, rýchly čln RHIB a tri prieskumné člny. Na cvičení sa zúčastňujú námorníci, potápači a špecialisti na odmínovanie

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov