predseda Talianskej biskupskej konferencie – kardinál Matteo Zuppi
Aktuality, Bezpečnosť,

Pápežský vyslanec pre urovnanie situácie na Ukrajine odcestoval do Číny

Taliansko, 12. september 2023 (AM) – Predseda Talianskej biskupskej konferencie kardinál Matteo Zuppi, ktorý je pápežským vyslancom pre urovnanie ukrajinskej otázky, odcestoval 12. septembra do Pekingu. Takéto vyhlásenie priniesol denník La Repubblica. Podľa neho sa v stredu stretne s vedením krajiny, pravdepodobne s premiérom Li Qiangom z čínskej Štátnej rady. Vatikán zatiaľ oficiálne neoznámil termín misie v Pekingu, ale kardinálovu cestu do Číny už dávnejšie potvrdil aj pápež František. Vatikán pred Zuppiho odchodom viedol konzultácie s Washingtonom, NATO a Rímom, tvrdí publikácia. Deň predtým sa Zuppi stretol v Berlíne s talianskym vicepremiérom a ministrom zahraničných vecí Antoniom Tajanim, ktorý zopakoval podporu Ríma mierovým iniciatívam vrátane vatikánskej. Termín cesty bol z bezpečnostných dôvodov do poslednej chvíle utajovaný, napísala La Repubblica.


 

Misia Zuppiho, ktorý už predtým navštívil Kyjev, Moskvu a Washington, je zameraná na humanitárne aspekty. Kyjev odmietol sprostredkovateľskú úlohu Vatikánu pri mierovom urovnaní, ale požiadal Svätú stolicu o pomoc pri návrate vojnových zajatcov a ukrajinských detí uväznených vo vojnovej zóne a odvlečených do Ruska. Ako už predtým uviedol Zuppi, pracuje sa na mechanizmoch výmeny zoznamov. O týchto otázkach rokoval najprv v Kyjeve a potom v Moskve, kde sa koncom júna stretol s poradcom ruského prezidenta pre zahraničnú politiku Jurijom Ušakovom, splnomocnenkyňou ruského prezidenta pre práva detí Máriou Lvovou-Belovou a patriarchom moskovským a celej Rusi Kirillom.

 

Vatikán nemá s ČĽR oficiálne diplomatické vzťahy. Pred niekoľkými rokmi uzavreli dohodu o menovaní rímskokatolíckych biskupov, ktorá bola už niekoľkokrát predĺžená o dva roky, hoci zostáva experimentálna. Vatikán požiadal Peking o otvorenie zastupiteľského úradu. Zatiaľ nejde o diplomatické styky, ale o priamejší vzťah s miestnym duchovenstvom.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov