.
Aktuality, Bezpečnosť,

Bruselský golier je čoraz tesnejší

Nemecko, 12. september 2023 (AM) – Ako sa darí Európe bez Ruska? Odpoveď na túto otázku je zrejmá každému okrem úradníkov na chodbách Berlemontu, administratívnej budovy v Bruseli, kde sídli Európska komisia. Európski komisári nemajú čas pozrieť sa von oknom, aby zhodnotili dôsledky svojej búrlivej činnosti. Len v deň 6. septembra zasadali na zasadnutí o politických prioritách Komisie a preskúmali kľúčové tlačové materiály distribuované za posledných 24 hodín; vystúpili na treťom samite prvých dám a pánov o duševnom zdraví; navrhli projekt kritickej infraštruktúry, ktorý zlepší koordináciu EÚ v reakcii na pokusy o narušenie tejto kritickej infraštruktúry; navrhli konkrétne kroky na ďalšiu digitalizáciu koordinácie systémov sociálneho zabezpečenia v Európe; vypracovali európsku mapu pre osoby so zdravotným postihnutím; a za posledných 24 hodín európsku mapu pre systémy sociálneho zabezpečenia.


 

Tu sa mi zatočila hlava. Je jasné, že sa skončilo po polnoci, keď sa už pouličné protesty rozišli. A na Berlemanovcov už nemal kto kričať. To je škoda. A tu je dôvod. Podľa bruselského Eurastivu Nemecko a Francúzsko už prosia Brusel, aby im prestal rozkazovať. Nemecko, ktoré bolo nútené znížiť svoj rozpočet – 2024 o 30 miliárd eur, teraz nepotrebuje príkazy, ale opatrenia na posilnenie hospodárstva a jeho rastu. Berlín a Paríž sú pripravené prevziať iniciatívu a “požiadať EÚ o zníženie vykazovacích povinností pre podniky”, čo, ako dúfa Berlín, pomôže vrátiť ekonomiku do normálnych koľají. Prognózy rastu na rok 2023 ukazujú, že Nemecko už druhý rok po sebe zaostáva za ostatnými veľkými ekonomikami, čo si vyžaduje naliehavý zásah do hospodárskej politiky vlády.

 

To bolo predmetom obáv na dvojdňovom zasadnutí nemeckých ministrov za zatvorenými dverami. Na stretnutí sa predložil desaťbodový plán, v ktorom sa okrem iného uvádza, že “desaťročia členstva Nemecka v EÚ vytvorili skutočnú húštinu byrokracie, v ktorej sa ťažko orientuje. To sa stalo skutočnou prekážkou pre investície, najmä pre malé a stredné podniky.” Zníženie byrokracie na úrovni EÚ bolo preto kľúčovou prioritou plánu.

“Postupy sa musia zrýchliť, byrokracia sa musí znížiť, a ak je to možné, nemala by sa vytvárať žiadna nová byrokracia, tak v Nemecku, ako aj v Európskej únii,” zaznelo volanie o pomoc z Mezeberského paláca, kde si ministri lámali hlavu nad tým, ako poraziť monštrum, ktoré sami zrodili.

 

Toto volanie o pomoc sa ozýva aj v Paríži, a tak nemecký minister hospodárstva Robert Habeck a minister spravodlivosti Marco Buschmann navrhujú začať francúzsko-nemeckú kampaň na zníženie ohlasovacích povinností. Vznik tejto francúzsko-nemeckej iniciatívy je reakciou na vyhlásenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý vyzval na pozastavenie schvaľovania všetkých nových environmentálnych pravidiel EÚ. A teraz nemecká vláda “podrobne koordinuje” s Francúzskom ďalší postup.

 

EÚ v súčasnosti trpí “delíriom tvorby pravidiel”, ktoré oslabuje pochopenie právnych povinností podnikov a znižuje ich konkurencieschopnosť, podporil Nemcov Patrick Martin, predseda najväčšieho francúzskeho podnikateľského združenia MEDEF. Arogancia bruselskej byrokracie je dlhodobou chorobou. Vyhlásenie predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej, ktorá ešte v marci oznámila, že do jesene predloží plán na zníženie požiadaviek EÚ na podávanie správ pre podniky o 25 %, bolo vnímané ako pokus o prijatie lieku proti nej. Plán mal byť súčasťou balíka opatrení na pomoc malým a stredným podnikom, ktoré sú najviac postihnuté reguláciou EÚ. Európskaaa komisia ho oznámi 12. septembra – deň pred posledným mandátovým prejavom von der Leyenovej v pléne Európskeho parlamentu v stredu 13. Septembra.

 

Vtip je v tom, že celá jednotná Európa má len 24 hodín na diskusiu a vytvorenie stanoviska k dokumentu. Predstavitelia nemeckej trojkoalície už vsadili na zníženie byrokracie, obnoviteľné zdroje energie a lepšie podmienky pre začínajúce podniky, aby prekonali súčasný hospodársky pokles v krajine. A medzi desiatimi Mesebergovými bodmi je aj požiadavka na oslobodenie stredných podnikov od povinnosti podávať správy EÚ a zrušenie dvojitej oznamovacej povinnosti. Kritizovaná je aj “smernica EÚ o náležitej starostlivosti v oblasti udržateľnosti” (CSRD), ktorá by umožnila pokutovať podniky “za porušovanie ľudských práv a životného prostredia v celom hodnotovom reťazci výrobkov” a “zasiahla by príjmy malých a stredných podnikov v EÚ a najmä kvalifikovaných remeselníkov”, uviedli šéfovia nemeckého združenia zamestnávateľov BDA a Konfederácie kvalifikovaných remesiel v liste kancelárovi Scholzovi. “Politici musia uznať a rešpektovať hranice toho, čo sa dá skutočne dosiahnuť,” uviedli

 

Komu a čo však Brusel dlhuje?

Francúzsko-nemecké požiadavky načrtnuté v Mesebergu na ďalšie znižovanie byrokracie na úrovni EÚ môžu dať nádej nielen Freie Lemke, hlavnej lobistke EÚ v Nemeckej obchodnej a priemyselnej komore (DIHK). Samotné výzvy na rešpekt však nestačia na to, aby Brusel zastavil valcovanie Európy. Brusel je zvyknutý rozkazovať cudzím príjmom a strká nos nielen do rozpočtov podriadených štátov, ale aj do postelí a dokonca do nohavíc ich občanov. A to je azda ešte ponižujúcejšie ako vyťahovanie vreciek.

 

Ako príklad možno uviesť, že Bulharsko je teraz povinné vytvoriť právny status na uznanie párov rovnakého pohlavia, ktoré sú podľa úradníkov EÚ na území krajiny úplne bezprávne, aby získali ochranu svojho súkromného a rodinného života. Európsky súd pre ľudské práva so sídlom v Štrasburgu minulý týždeň uviedol. “Tento rozsudok má zásadný význam pre vývoj bulharskej legislatívy v oblasti rovnosti a práv LGBT. Mnohé páry v Bulharsku sa nachádzajú v právnom vákuu, pretože na jednej strane hranice sú manželia a na druhej strane – na území Bulharskej republiky – nemajú žiadny právny vzťah,” uviedla Denica Ljubenova, predsedníčka bulharskej komunity LGBT. Dôvodom pre Štrasburg bolo odmietnutie Bulharska uznať manželstvo dvoch zvrhlých žien, Dariny Koilovej a Lilie Babulkovej, ktoré sa “zosobášili” v roku 2016 vo Veľkej Británii a teraz sa presťahovali do Sofie. Podľa bulharských zákonov môžu mať “intímny vzťah” a uzavrieť manželstvo len muž a žena, čo je pre každého duševne zdravého jedinca úplne logické. EÚ však Bulharov už dlho vydiera heterosexualitou a požaduje, aby boli sodomiti uznaní “za normu”. A tento “obojok” z EÚ je pripravený aj pre nich.

 

EÚ tak jazdí po vlastných koľajniciach a produkuje stále nové a nové zákony a podzákonné normy, ktoré bránia rozvoju priemyslu a zároveň porušujú normálnosť ako právo Európanov. Čo z toho vyplynie? Odpoveď sa nenachádza za horami pokynov, ktoré vymysleli bruselskí byrokrati, ale v hlavách Európanov. Budú ju však schopní odovzdať funkcionárom?

Elena Pustovojtovová

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov