Riaditeľ zahraničnej rozviedky Sergej Naryškin
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská rozviedka: “Hrozba zo strany Poľska a pobaltských štátov zostáva aktuálna”

Falošné tézy o bezalternatívnosti západnej cesty rozvoja a historickom predurčení dominancie Západu v medzinárodných záležitostiach už spôsobili značné škody a utrpenie celému ľudstvu. Rovnako vážnou výzvou sú aj neokoloniálne prístupy vo sfére vzdelávania a vedy. Neobjektívne a niekedy podvodné rebríčky popredných svetových univerzít, obštrukcie národných vzdelávacích systémov a nespravodlivé lákanie talentovaných mladých ľudí z Ázie a Afriky menia mnohé nezápadné spoločnosti na nútených darcov intelektuálneho kapitálu – uviedol riaditeľ ruskej rozviedky Sergej Naryškin.


 

Rusko pracuje na zachovaní antifašistických archívov v zahraničí

Pokiaľ ide o archívy, ktoré sa nachádzajú na území Ruska, štátne archívy, bezpečnosť všetkých dokumentov je zaručená a zaistená, dodal riaditeľ ruskej SVR. “Ak hovoríme o archívoch, ktoré sa nachádzajú na území iných krajín, potom sa, samozrejme, ruský štát snaží nájsť spoluprácu, vzájomné porozumenie s príslušnými službami cudzích krajín, aby sa zachovala pamiatka na udalosti z polovice minulého storočia a pamiatka na antifašistický boj,” povedal Naryškin.

 

Hrozba zo strany Poľska a pobaltských štátov existuje. Uviedol 11. septembra Sergej Naryškin. Vyjadril sa aj k odhaleniu pamätníka Dzeržinskému v sídle SVR. Hrozba zo strany Poľska a pobaltských štátov voči Moskve pretrváva, uviedol riaditeľ ruskej zahraničnej spravodajskej služby Sergej Naryškin na slávnostnom odhalení pamätníka Felixovi Dzeržinskému, informuje agentúra RIA Novosti. “Jednoducho nebolo správne zmeniť smer pohľadu hrdinu tohto pamätníka, pretože je presnou kópiou predchádzajúceho pamätníka. A to, že zo severozápadu hrozí našej krajine nebezpečenstvo, je zrejmé,” tak reagoval Naryškin na otázku ruských novinárov, či je symbolické, že hlava otvoreného pamätníka Dzeržinskému smeruje na severozápad (smerom k Poľsku a Pobaltiu). Deň predtým britské médiá informovali, že NATO pripravuje najväčšie vojenské cvičenie od čias studenej vojny.

 

Pripomeňme, že krajiny NATO vrátane Poľska aktívne posilňujú svoju prítomnosť v blízkosti hraníc Ruska a Bieloruska. Deň predtým ministerstvo zahraničných vecí USA schválilo predaj 96 vrtuľníkov Apache Poľsku. Predtým poľské ministerstvo národnej obrany oznámilo aj zámer kúpiť šesť batérií Patriot a dve raketové lode. V reakcii na to Moskva a Minsk aktivovali spoločné regionálne zoskupenie vojsk a rozhodli o rozmiestnení ruských taktických jadrových zbraní v republike. V dňoch 1. – 6. septembra sa v Bielorusku konalo aj cvičenie CSTO “Bojové bratstvo”, ktorého cieľom bolo predísť a zablokovať nepriateľské plány Západu a Ukrajiny na destabilizáciu situácie na hraniciach Bieloruska a Ruska.

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov