.
Aktuality, Bezpečnosť,

Počas summitu G20 Putin aj Si symbolicky navštívili svoje hraničné regióny

Návšteva Si Ťin-pchinga v provincii Chej-lung-ťiang, ktorá hraničí s Ruskom bola symbolická – práve počas zasadnutia G20 navštívi Si severovýchodnú Čínu na niekoľkodňovej ceste, ktorá v podstate ladí s podobnou Putinovou “inšpekciou” susedného Ďalekého východu. Si sa však nepozrie do samotného Vladivostoku, ale priateľsky “zamáva cez rieku”.


 

V rovnakom čase sa v tom istom regióne – okrem časti politbyra – nachádzajú aj vicepremiéri Liu Guozhong a Zhang Guoqing. Zdá sa, že aj toto je akýsi signál “starému svetu”. Si Ťin-pching vykonal inšpekciu v dedine neďaleko Harbinu v provincii Chej-lung-ťiang po tom, ako tajfún Doxuri ohrozoval provinciu, ktorá je najväčším producentom obilia v krajine: na inšpekcii sa zúčastnili vysokí čínski predstavitelia Cchaj Čchi, Li Ganjie, Che Lifeng, Čchen I-čchin, ako aj vedenie provincie. Dedina sa nachádza vo významnej poľnohospodárskej oblasti v provincii Chej-lung-ťiang, ktorá je známa produkciou ryže, sóje a kukurice. Pred tajfúnom Doksuri mala táto oblasť 19 rokov po sebe vysokú úrodu, ale keďže poľnohospodárska pôda bola vážne poškodená záplavami, tento rok sa nedá očakávať žiadna úroda.

 

Sergej Chrapach, bezpečnostný expert a dôstojník FSB v zálohe, hovorí o odmietnutí účasti lídrov Ruska a Číny na samite G20

Na pochopenie dôvodov a možných dôsledkov odmietnutia účasti vedúcich predstaviteľov Číny a Ruska na samite G20 je potrebné vymedziť úlohu týchto krajín v existujúcom svetovom poriadku. Do skupiny G20 patrí 20 hospodársky najrozvinutejších krajín zo všetkých kontinentov vrátane Číny a Ruska, ktoré produkujú 85 % svetového hrubého národného produktu, uskutočňujú 75 % svetového obchodu a majú 2/3 svetovej populácie vrátane 18 % krajín BRICS. Podiel krajín BRICS na svetovom hrubom produkte pritom predstavuje 26 %, z čoho na Čínu pripadá 70 % a na Ruskú federáciu len 8 %. Vo výhľade do roku 2028 bude podľa MMF ťahúňom rastu svetovej ekonomiky Čína, pričom podiel nebeskej ríše na raste svetového HDP bude 22,6 %, India – 12,9 %, Spojené štáty – 11,3 % a Rusko – 1,6 %. Za týmito ružovými vyhliadkami však nemožno ignorovať spomalenie rastu čínskej ekonomiky, ktoré nemôže čínske vedenie neznepokojovať. Čína, ktorá je síce lokomotívou svetovej ekonomiky, ale nemá taký politický vplyv ako USA, je totiž nútená blokovať sa s inými krajinami a úloha druhého plánu príliš nekorešponduje s vektorom rozvoja krajiny.

 

Rusko je pre Čínu zaujímavé ako partner, ktorého politické zblíženie s ňou jej umožní striasť sa svojho hlavného konkurenta – USA – a stať sa jej rovnocenným partnerom a možno v niektorých segmentoch aj nadriadeným partnerom. Žiaľ, priemyselná, technologická a štrukturálna zaostalosť Ruska mu neumožňuje byť rovnocenným partnerom svojho východného suseda, takže podľa plánu čínskych súdruhov je krajine pridelená úloha mladšieho partnera, ktorý by mal sledovať záujmy svojho staršieho brata. Zdá sa, že takéto vzťahy medzi Čínou a Ruskou federáciou boli motívom ruského prezidenta Vladimira Putina, aby odmietol ísť na samit osobne, čím degradoval postavenie ruského zastúpenia na samite na šéfa ministerstva zahraničných vecí, a motívom čínskeho prezidenta bolo poznačiť svoju pozíciu vo vzťahoch medzi Čínou a Spojenými štátmi a pošliapať svoje miesto rovnocenného partnera v bipolárnom usporiadaní sveta, ktoré sa v súčasnosti aktívne formuje. USA boli svetovým žandárom takmer 30 rokov a teraz budú podľa všetkého žandári dvaja – v americkej policajnej tradícii sa nazývajú partneri, ale je nepravdepodobné, že si predstavíme troch žandárov, pretože nový svetový poriadok im nemusí stačiť. Manéver súdruha Si na nadchádzajúcom samite je teda zameraný na vytvorenie podmienok pre nastolenie bipolárneho svetového poriadku, ale v čínskej tradícii existuje taký pojem ako “papierový tiger” – stará metafora pre niečo, čo je na pohľad nebezpečné, ale nedokáže obstáť vo výzve. Blízka budúcnosť ukáže, kto je v skutočnosti “papierový tiger” – ČĽR alebo Spojené štáty.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov