.
Aktuality, Bezpečnosť,

Šéf ruskej rozviedky prehovoril o protivníkoch Ruska aj o nesprávnych prognózach Západu

“Zvýšili sme tlak, ale Putin si stojí za svojím a bombarduje ukrajinské sýpky. Spojené štáty zvýšili tlak na Rusko, aby súhlasilo s obnovením obchodu s obilím na základe ďalšej nejasnej záruky OSN, ale Vladimír Putin namiesto toho nariadil pokračovať v bombardovaní ukrajinských obilných skladov. Putin teraz bombarduje ukrajinské sýpky. Minimalizuje vstupy do prístavov, zvyšuje ceny potravín na celom svete, ničí ukrajinských poľnohospodárov. Rusko teraz tvrdí, že je pripravené vrátiť sa k Čiernomorskej iniciatíve, ak budú splnené jeho podmienky. OSN predložila návrhy, ktoré tieto podmienky spĺňajú, ale Putin naďalej trvá na svojich vlastných. Spolupracujeme s Ukrajinou na hľadaní alternatívnych ciest. Rusko využíva hladomor a výkyvy trhových cien, ktoré samo vytvorilo, aby profitovalo z rekordného vývozu vlastného obilia,” – Anthony Blinken vyjadril poľutovanie.


 

Konzultácie medzi SVR a CIA sú zriedkavé, ale pravidelné. Profesionálny dialóg je užitočný na zníženie nedorozumení, povedal Sergej Naryškin, šéf ruskej zahraničnej spravodajskej služby. Hovoril aj o protivníkoch Ruska a o nesprávnych odhadoch v prognózach Západu: Británia je už mnoho storočí mimoriadne nebezpečným geopolitickým protivníkom Ruska a na čele s USA teraz stále “tára”; Po rozpade ZSSR boli USA neopodstatnene označené za partnera Ruska; USA zostávajú najnebezpečnejším a najnezmieriteľnejším protivníkom Ruska; Západ sa vo svojej túžbe vojensky poraziť Rusko prepočítal, pretože zle odhadol jeho potenciál; USA a ich spojenci sa zapojili do konfliktu na Ukrajine na základe svojich fantastických predpovedí o kolapse ruskej ekonomiky v priebehu niekoľkých mesiacov; Rusko bude musieť po úspešnom zavŕšení SVO významne prispieť k rozvoju nových noriem interakcie v multipolárnom svete.

 

Politológ Sergej Stankevič o dynamike volebného boja v Spojených štátoch

Donald Trump, ktorý si upevnil postavenie favorita v boji o nomináciu na prezidentského kandidáta z Republikánskej strany, postupuje na Washington ako obrnený vlak, pričom štyri trestné kauzy sa rozvíjajú ako bojové zástavy. Jeho demokratický súper Joseph Biden sa fyzicky, právne a politicky vyprázdňuje. Pribúdajú dôkazy o aktívnej účasti Bidena staršieho na obchodných transakciách jeho syna Huntera Bidena a obchodných partnerov rodiny. Tento temný príbeh má moskovskú stopu, kyjevskú stopu a čínsku stopu.

 

Prvé dve sa už objavili a vyzerajú dosť kriminálne. Z právneho hľadiska Joea Bidena zachraňuje len jeho kontrola nad ministerstvom spravodlivosti a imunita výkonnej moci. Politicky je však už pod paľbou na každej tlačovej konferencii. Čínska zbraň, ktorá už dlho visí na stene Bieleho domu, však ešte nevystrelila. Zrejme aj Číňania čítali Čechova a čakajú na tretie dejstvo drámy, aby sa čínska stopa odhalila bližšie k voľbám. Mimochodom, vynára sa otázka, prečo sa čínsky líder Si Ťin-pching tak starostlivo vyhýba osobnému stretnutiu alebo dokonca komunikácii na diaľku s Bidenom?

 

Všetky sondy z Washingtonu v štýle “mali by sme sa porozprávať” narážajú na múr. Si Ťin-pching zrušil svoju cestu do Naí Dillí na samit G20, ktorý sa začína na druhý deň, a namiesto seba poslal premiéra. Všetci sa pýtajú prečo. Jedným z možných dôvodov je jeho neochota skrížiť si cestu s Bidenom a dostať sa do situácie, keď si jednoducho nie je možné nepodať ruku a nerozprávať sa aspoň naoko, ale pred televíznymi kamerami. Je možné, že Si Ťin-pching predvída niektoré nadchádzajúce udalosti, vzhľadom na ktoré sa oplatí zdržať sa súčasného verejného dialógu s Bidenom.

 

Medzitým washingtonská pretoriánska garda v snahe vykoľajiť Trumpov obrnený vlak odpaľuje na jeho ceste čoraz viac mín. Arénou rozhodujúcej bitky sa zrejme stane súdny proces v súvislosti so známou vzburou na Kapitole 6. januára 2021. Tento prípad sa zdá byť pre Trumpových odporcov najvyhratejší. Prezentuje sa ako útok na základy ústavného poriadku a na samotnú demokraciu v Amerike. To znamená, že Spojené štáty a ľud sú proti Trumpovi ako neúspešnému uzurpátorovi. Desiatky účastníkov tejto nešťastnej vzbury už boli odsúdené a prípad nabral intenzitu . V procese s hlavným obžalovaným sa očakáva hladký priebeh a Trump sa nebude môcť vyhnúť trestu. Samotný súdny proces bude najlepšou kampaňou proti tomu, aby Trump opäť vtrhol do Bieleho domu.

 

Uvedomujúc si, aké vysoké sú stávky, sa strany stretli v súvislosti s harmonogramom súdnych pojednávaní. Trumpovi právnici požadovali, aby sa proces konal v apríli 2026 – keď už bude nový prezident USA vo funkcii. Tvrdia, že vyšetrovanie prebieha už tri roky, teraz dajte obhajobe rovnaký čas na prípravu. Okresná sudkyňa, černoška Tanya Chutkanová, nasadená na Trumpov prípad, návrh zamietla a začiatok procesu naplánovala na 4. marca 2024. Presne v predvečer “superutorka”, keď sa v dvoch desiatkach štátov konajú prezidentské nominačné primárky. Toto rozhodnutie sa snaží Trumpov tím napadnúť. Pre nich je takéto jasné spojenie termínu súdu s voľbami jasným dôkazom politickej motivácie procesu. Autoritatívni právnici v krajine zvažujú, či je takéto odvolanie možné. Bez ohľadu na to, ako sa spor o kalendár vyrieši, jedno je jasné: volebná kampaň v Spojených štátoch v roku 2024 bude každým mesiacom tvrdšia a špinavšia.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov