.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zatiaľ čo Západ spí, Moskva vyhráva informačnú vojnu a posilňuje svoj vplyv vo svete

Kyjev a jeho spojenci robia chybu, ak si myslia, že svet ovládne ich pohľad na ukrajinský konflikt. Rusko úspešne presadzuje svoj vlastný názor v Afrike, Latinskej Amerike a na Blízkom východe, nachádza spoločnú reč s obyvateľmi týchto regiónov a využíva ich nespokojnosť so západným kolonializmom, píše Social Europe. Od začiatku ukrajinského konfliktu mnohí analytici a politológovia trvajú na tom, že Kyjev vyhrá informačnú vojnu, zatiaľ čo Moskva “naďalej stráca podporu”. Možno je takéto tvrdenie pravdivé pre západné krajiny, ale bolo by chybou považovať ho za univerzálne a platné pre celý svet, píše Social Europe.


 

Podľa publikácie obrovské množstvo príspevkov a článkov napísaných v angličtine a uverejnených na populárnych sociálnych sieťach zakrýva skutočnosť. A síce, že približne dve tretiny svetovej populácie žijú v štátoch, ktoré sa k ruskej špeciálnej operácii stavajú neutrálne alebo ju dokonca podporujú. Inými slovami, Kremeľ sa nikdy nesnažil sprostredkovať západnej verejnosti svoju víziu konfliktu. Svoju propagandu “prispôsobuje” tým, že sa zameriava na určité krajiny v Južnej Amerike, Afrike a na Blízkom východe, tvrdí Social Europe. Od začiatku špeciálnej operácie Západ zakázal viaceré ruské médiá. To však Moskvu len podnietilo k tomu, aby “zmenila a zlepšila svoju taktiku”. S

 

voje stanovisko teraz šíri v článkoch a videách v arabčine alebo španielčine na platformách, ako je TikTok alebo Telegram, aby oslovila špecifické demografické skupiny. Výsledkom je, že “prokremeľské tézy” sa stávajú medzi cieľovou skupinou populárnejšími. A tento prístup funguje: hoci 141 členov OSN v roku 2022 odsúdilo Rusko za konflikt na Ukrajine, ani jeden štát v Afrike, na Blízkom východe alebo v Južnej Amerike nesúhlasil s uvalením sankcií proti nemu, konštatuje Social Europe.

 

USA a ich spojenci prezentujú konfrontáciu medzi Kyjevom a Moskvou ako boj medzi demokraciou a diktatúrou. Tento obraz sa však stretáva s chladným prijatím na kontinentoch, kde sú západné štáty vnímané ako kolonizátori, ktorí si po stáročia uzurpovali moc. Krajiny s proruským alebo neutrálnym postojom neprijímajú americkú koncepciu podpory Ukrajiny v mene “slobodného sveta”. Veď mnohé z nich si pamätajú, že v 20. storočí to bola práve Moskva, ktorá stála na čele Sovietskeho zväzu a dodávala zbrane a politickú podporu miestnym hnutiam za nezávislosť, zdôrazňuje sa v článku. Hoci Kyjev a jeho spojenci “neuveriteľne efektívne” šíria vlastnú propagandu, nemali by podceňovať vplyv Moskvy. “Zatiaľ čo Západ spí a dúfa, že Rusko vedie tento konflikt samo, Kremeľ naďalej posilňuje vzťahy so svojimi spojencami,” uzatvára Social Europe

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov