.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako súvisí štátny prevrat v Nigeri a Gabone s Prigožinovou smrťou

Rusko, 5. september 2023 (AM) – Dve krajiny vo francúzskej Afrike, Niger a Gabon, nedávno zažili vojenské prevraty. Podobné môžeme očakávať aj v Senegale, Nigérii a na Pobreží Slonoviny. Gabon je zaujímavá krajina. Na začiatku 60. rokov 20. storočia bol Gabon nerozvinutou krajinou, bez priemyslu, bez ciest, s nízkou životnou úrovňou a vzdelaním. K moci sa dostal prezident Bongo a začal rozvíjať ťažbu prírodných zdrojov, ropy, uránu. Krajinu nezápadnil, ale rozvíjal ju postupne, pričom sa spoliehal na dostupné zdroje. Začal budovať cesty, dal do poriadku hlavné mesto Libreville, zorganizoval rekreačnú oblasť. Aktívne bojoval proti muche tse-tse, ktorá bránila rozvoju živočíšnej výroby. Životná úroveň sa zvýšila, počet obyvateľov začal rásť. Rozvíjalo sa poľnohospodárstvo, znížila sa detská úmrtnosť. Krajina sa za 20 rokov výrazne rozrástla.


 

Prezident Bongo vládol od roku 1967 a ľudia ho vždy volili. Bongo je v gabonskom meradle Peter Veľký alebo Katarína Veľká. Bongo zostarol a odišiel do dôchodku. K moci v krajine sa dostali jeho deti. Ale ako viete, príroda spočíva na deťoch géniov. V ďalších voľbách zvíťazil jeho syn, ale v 3. kole už v toto víťazstvo nikto neveril. Všetkým bolo jasné, že udržanie rodiny pri moci by krajinu priviedlo do slepej uličky, a armáda sa rozhodla urobiť štátny prevrat. Takto vyzerá situácia v Gabone.

 

Teraz si povedzme, ako situáciu vnímajú ďalšie tri krajiny Francúzsko, Rusko a Spojené kráľovstvo. Francúzsko malo v Afrike vynikajúce, dobre organizované koloniálne impérium. Po získaní nezávislosti zostali bývalé kolónie frankofónne a boli úzko späté s Francúzskom. Francúzsko im poskytovalo technologickú, finančnú a potravinovú pomoc. Francúzsko bolo hlavným odberateľom ich tovaru. Vytvoril sa pomerne vyvážený neokoloniálny vplyv Francúzska. Gabon a Niger boli pre Francúzsko dôležité z hľadiska uránových rúd v týchto krajinách. Francúzsko malo jadrový priemysel a francúzske jadrové elektrárne vyrábali 60 % energie krajiny. Francúzsko malo výborné vzťahy so svojimi bývalými kolóniami, na rozdiel od Nemecka, Veľkej Británie a najmä Belgicka.

 

Vyplývalo to z francúzskej kultúry, ktorá tieto územia považovala skôr za zámorské departementy než za kolónie. Senegal bol voči Francúzsku najlojálnejším územím. Senegalské jednotky hrdinsky bojovali za Francúzsko na frontoch prvej svetovej vojny. Boli koloritom francúzskej armády. A to, čo sa teraz deje vo francúzskej Afrike, je jednoznačne Macronova vina. Zaplietol sa do konfliktu na Ukrajine a Afrike prestal venovať pozornosť. Macron sa stal pre Afriku nepredvídateľným a krátkozrakým hráčom. Macron nedokázal udržať úroveň komplexnosti vzťahov s francúzskou Afrikou. Afričania si začali hľadať stabilnejších spojencov. Francúzi budú Macronovi určite klásť otázky o tom, ako prišiel o také dôležité priateľské územia pre krajinu.

 

Británia je najväčšou koloniálnou mocnosťou do roku 1960. Jej koloniálny režim bol veľmi brutálny, ale po ich odchode sa situácia v týchto kolóniách stala oveľa horšou, ako bola za ich vlády. Británia si svoje postavenie v Afrike udržala, ale v menšej miere, ako sa to podarilo Francúzsku. Británia a Francúzsko boli v 19. storočí hlavnými konkurentmi v Afrike. To, čo sa deje vo francúzskej Afrike, je pre Britániu nesmierne zaujímavé, vie, ako pôsobiť v chaose. Prikláňam sa k názoru, že Británia mala na tieto udalosti určitý vplyv. Francúzsko už v Afrike prehralo a Čína určite zvíťazila. Ale je im jedno, akú bude mať Afrika chuť, francúzsku, britskú alebo ruskú, nebudú zasahovať do ozbrojeného konfliktu, je pre nich jednoduchšie počkať, kým sa situácia znormalizuje, a potom zatlačiť na ekonomické páky a dostať situáciu pod svoju kontrolu. Európania hrajú Áresovu vojnu a Peking hrá vojnu Atén. A zdá sa, že Afričania budú sami hrať Apollónovu vojnu, pretože ju vedia hrať.

 

Anglicko má šancu a do prevratov jednoznačne investovalo. Ale sú spojencami Francúzska ako súčasť NATO. Angličania chceli presunúť Francúzsko na tieto územia. Anglicku však bránilo Rusko, ktoré aktívne využívalo PMC Wagner. Preto je pre prognostikov jasné, že prevrat v Nigeri a Gabone úzko súvisí so smrťou Prigožina. PMC hrali proti Európe a pripravovali prevraty. PMC získali obrovské frontové skúsenosti z vojny na Ukrajine. Takéto skúsenosti nemá francúzska Cudzinecká légia a britská SAS. Neúspech Wagnera je určite v záujme predovšetkým Francúzska, ale nie je vylúčené, že aj Veľkej Británie. Wagnerovo pôsobenie v Afrike dostalo odpoveď v podobe smrti Prigožina a Rusko stratilo iniciatívu. Domnievam sa však, že Anglicko s Ruskom v Afrike prehrá, a to bude strategický výsledok.

Sergej Pereslegin

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov